Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 578935 пати)

Отсутен Lo17

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 229
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #720 на: 06 Ноември 2013, 16:03:44 pm »
Кога вртиш волан? Или не си приметил?

Koga vrtam samo malku se osekja, recisi ic. Jas povekje turam nafta kaj Lukoil stanicata do Sistina sto e, a i vo avtopatot Skopje-Tetovo. Imate nekoe iskustvo so ovie stanici?

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #721 на: 06 Ноември 2013, 17:23:27 pm »

Koga vrtam samo malku se osekja, recisi ic. Jas povekje turam nafta kaj Lukoil stanicata do Sistina sto e, a i vo avtopatot Skopje-Tetovo. Imate nekoe iskustvo so ovie stanici?

Ako si CR ili PD dizel stavaj na Makpetrol Partizanska ili na izlez od Skopje. Obavezno aditiv. Najdobri Liqui Moly i Wurth (prodavnicata e vo Pintija pred Dracevo i tamu se najeftini za razlika od drugi mesta Hubo, Benzinski itn. Liqui Moly mislam Automakedonija).
Ne vredi da rizikuvas so CR ili PD dizel zasto popravkite se izgor.

Отсутен BIMMER

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 132
« Одговори #722 на: 07 Ноември 2013, 08:45:26 am »

Ako si CR ili PD dizel stavaj na Makpetrol Partizanska ili na izlez od Skopje. Obavezno aditiv. Najdobri Liqui Moly i Wurth (prodavnicata e vo Pintija pred Dracevo i tamu se najeftini za razlika od drugi mesta Hubo, Benzinski itn. Liqui Moly mislam Automakedonija).

Kade potocno mozes da objasnis?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #723 на: 07 Ноември 2013, 08:57:44 am »
Јас поодамна имав чуено сличен муабет, што не знам дали и колку е точен - дека Макпетрол турал „поквалитетни“ горива на бензинските на Илинденска, кај Румунска Болница, кај АСУЦ и во Ѓорче, на излез од Скопје.

Wurth и Liqui Moly се таму кај што ги пиша Бугар.

Онда не би знаел. Ако се појавува само кога вртиш со воланот, нормално е.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #724 на: 07 Ноември 2013, 09:43:27 am »
Јас исклучиво ставам нафта од Лукоил. Еднаш двапати им дадов шанса на МП, меѓутоа осетив разлика во работата на моторот, снагата и потрошувачката - во негативна смисла, и оттогаш идам само на Лукоил.

Едно нешто што ме зачуди, а што го приметив пред некое време, е дека постои разлика на нафтата од бензиска до бензиска на самиот Лукоил. Не ми беше јасно и си викам, па истата фирма е = иста нафта, меѓутоа еве погорните постови и-те-како ме уверуваат во моите сомнежи.

Според мене, најдобро колата работи на нафта од ЛО на Првомајска, (сегашна Борис Т.) - највеќе минувам км, моторот работи смирено а и поретко се уклучува ДПФ-то.
Ова го зборам затоа што пред некој месец ставив од ЛО на влезот во Скопје, Автокоманда, и тоа беше таква тиња од нафта, што ја потрошив на чистење на филтерот, а извозев ич км. Може таква цистерна погодив, меѓутоа сега не ни помислувам друг пат да застанам тука и да точам нафта.

Лукоил кај Систина е исто така добра. Немам утка до сега

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #725 на: 07 Ноември 2013, 10:16:19 am »

Makpetrol na Partizanska na raskrsnicata blizu Voena Bolnica, karsi skoloto GUC.
Makpetrol na izlez od Skopje kon Veles, od desna strana vednas posle ASUC

Отсутен BIMMER

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 132
« Одговори #726 на: 07 Ноември 2013, 10:45:36 am »
Ne prasav kako sto treba izgleda pa ne me razbra, me interesira za aditivite , odnosno prodavnicata za LM i Wurth nakaj dracevo

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #727 на: 07 Ноември 2013, 11:10:05 am »
Wurth e posle posle Pintija kon Dracevo od leva strana. Tamu promasaj nema. Falc nema, se znae. Ne za dzabe hemijata e preku 3500 strani.
Se e so vrven kvalitet. Aditivi kolku sto sakas. izbor odlicen ama ne ocekuvaj ceni ko za makedonski dzep.
Eftinoto na kraj ke ti izleze skapo.

Отсутен Lo17

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 229
« Одговори #728 на: 07 Ноември 2013, 12:47:23 pm »

Makpetrol na Partizanska na raskrsnicata blizu Voena Bolnica, karsi skoloto GUC.
A sto mislis za Lukoil , ima razlika od stanica na stanica?

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #729 на: 07 Ноември 2013, 12:59:26 pm »

A sto mislis za Lukoil , ima razlika od stanica na stanica?

Sestra mi toci na Lukoil karsi Toyota i e prezadovolna.
Licno naftata na Lukoil mi pravi da straka povekje.
Plinot vikaat komsiive na Lukoil bil extra

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1310
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #730 на: 08 Ноември 2013, 12:03:17 pm »
Вака коа ги читам коментариве, ми доаѓа да вриснам. Една факинг Србија има брендови на бензини, а ние како сирачиња, ќе се радуваме на руска нафта, додека возиме европејски возила.
Преку таквое ми е да барам во која пумпа има гориво кое држи некаков квалитет. Ние немаме независна лабораторија за оценка на квалитетот на горивата, и се што можеме е да се ослонуваме на „шоферски муабети“. На времето се сеќавам дека за бензиската кај румунска се викаше дека највеќе краделе.

Она што грешиме е воопштувањето, прво на типот на горивото, а после и на брендот на пумпата. Кај мојот случај јасно кажав дека ова го констатирам со бензинот, и тоа со јасна спредба на два бренда, во повеќе наврати, за да мојата констатација биде што попрецизна, и да не зависи од дотурот. Она што констатирав е дека колата генерално исто влече, ама треперењето на мал гас ( уште еднаш кажувам невидлив на обртометарот ) се јавува само кај Лукоил.
Со нафтата не сум имал никогаш проблем, напротив, на 2-3 наврати кога напунив во Макпетрол ( ете кај румунска ) беше очај, колата фрапантно имаше губиток на снага.

Моменталната одлука за пунење е
Макпетрол - Бензин 95
Лукоил - Дизел

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #731 на: 08 Ноември 2013, 12:18:20 pm »
Zasto da se kupuvaat vozila koi nemaat skoro nikakva toleracija vrz kvalitetot na gorivoto ?
Opsto poznat fakt e deka ruskite vozila kolku i da gi ocrnuvame imaat najgolema tolerancija na kvalitetot na gorivoto. Toa e taka zasto tie masini se predimenzionirani. Vidlivo e od samata konstrukcija na motorite i ventilite. Vo upatstvoto na Lada niva na primer moze da se stava bezoloven benzin od 91 oktani nagore.
Isto e i so postarite dizeli koi imaa ogromna tolerancija na kvalitetot na pogonskoto gorivo.
Ako na pazarot se nudat nekvalitetni goriva (a i zakonski ni nikako ne e vozmozno da se najdat pokvalitetni) so cena na extra kvalitetni goriva, togas suludo e da se vozat moderni motori so nikakva tolerancija vrz kvalitetot na gorivoto. Cehot pak ke go plati sopstvenikot na modernoto vozilo.
Ubavo e da postojat alternativi sekogas.
Na primer Japonskite motori se primer za motori koi se dizajnirani precizno i sekoj gram materijal e presmetan. Nema nikakva predimenzioniranost kaj niv. Celiot agregat e takov da ne podnesuva nisto drugo osven benzin so vrven kvalitet.
So napredokot na kompjuterite fabrikite vrsat redimenzioniranje na motorite i dosta od aproximaciite vo dizajnot koi porano bea zemani sekogas sega se minato i se e poprecizno.
Da starite masini trosea i maslo od majka ama zatoa teraa i teraa.
I posledno pri proektiranje na vozilata se gleda i t.n. planirano stareenje t.e. da te natera da kupuvas nova kola bilo toa da e od moralni pricini (ostaren model) itn.. I od druga strana celiot zapad e so koncept da trosi t.e. i samata drzava e struktuirana taka da ne dozvoluva postarite vozila da se dvizat preku voveduvanje ogromni davacki, osiguranja, danoci itn. i milioni mehanizmi. Duri i Makedonija e potpisnik na mnogu konvencii za koi ne bila primorana.
No takvi sporedbi e suludi zasto kaj nas standardot e nizok. Drugo e vo beliot svet.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #732 на: 08 Ноември 2013, 12:37:16 pm »
Не се лажете дека србија имала брендови прашајте ги луѓето што разбираат и живеат тамо. Сите до еден ми тврдеа дека нивните горива се дури полоши и од нашите

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2840
« Одговори #733 на: 08 Ноември 2013, 12:40:17 pm »
После месец ипол си одам за Гевгелија и одам на лук оил да си турам од тоа екто спорт многу го фалат да видам дали е стварно добар или само муабети

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #734 на: 08 Ноември 2013, 16:20:48 pm »
Вака коа ги читам коментариве, ми доаѓа да вриснам. Една факинг Србија има брендови на бензини, а ние како сирачиња, ќе се радуваме на руска нафта, додека возиме европејски возила.
Преку таквое ми е да барам во која пумпа има гориво кое држи некаков квалитет. Ние немаме независна лабораторија за оценка на квалитетот на горивата, и се што можеме е да се ослонуваме на „шоферски муабети“. На времето се сеќавам дека за бензиската кај румунска се викаше дека највеќе краделе.

Она што грешиме е воопштувањето, прво на типот на горивото, а после и на брендот на пумпата. Кај мојот случај јасно кажав дека ова го констатирам со бензинот, и тоа со јасна спредба на два бренда, во повеќе наврати, за да мојата констатација биде што попрецизна, и да не зависи од дотурот. Она што констатирав е дека колата генерално исто влече, ама треперењето на мал гас ( уште еднаш кажувам невидлив на обртометарот ) се јавува само кај Лукоил.
Со нафтата не сум имал никогаш проблем, напротив, на 2-3 наврати кога напунив во Макпетрол ( ете кај румунска ) беше очај, колата фрапантно имаше губиток на снага.

Моменталната одлука за пунење е
Макпетрол - Бензин 95
Лукоил - Дизел

Испробано ова што го кажа со Макпетрол 95...Кај мене не е ТСИ, меѓутоа истиот симптом што го кажуваш ти можам да речам дека го имам и јас. Дури и при ладен старт имав осетно треперење и на обртомер. Пробав еве во два наврати МП 95, стварно е поинаку и го нема тој ефект...излегов да видам како ќе оди, каде што си знаам маркери - се изненадив позитивно.
I’m so mean, I make medicine sick