Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 578811 пати)

Отсутен SimulatoR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 242
  • Let's see you? :)
    • https://www.facebook.com/SimulatoR.M3
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #690 на: 04 Ноември 2013, 17:24:31 pm »
Црвената нафта е наменета за домакинства што се грееат на нафта но забранета е за уботреба во возила.
Try Not to become a Man of Success, but Rather
Try to become a Man of Value

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #691 на: 04 Ноември 2013, 17:28:23 pm »
Mnogu vozat na crvena nafta.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #692 на: 04 Ноември 2013, 19:05:23 pm »
Се додека не ги фатат.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #693 на: 04 Ноември 2013, 19:33:01 pm »
Mnogu vozat na crvena nafta.
Живи да не повозат...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54983
  • Махер
« Одговори #694 на: 04 Ноември 2013, 19:42:05 pm »
Што е со паганскиве клетви?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #695 на: 04 Ноември 2013, 19:43:27 pm »
Јас сум атеист  :)

Отсутен vele85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 587
« Одговори #696 на: 04 Ноември 2013, 20:32:00 pm »
Се додека не ги фатат.
Pred 3-4 meseci na izlez od Kocani nakaj Vinica kaj s.Orizari mi vadea nafta od kamionot so crevo, inspektori

Отсутен Harris

• Редовен
  • Пораки: 1285
    • http://www.facebook.com/RenaultOwnersClubMacedonia
« Одговори #697 на: 05 Ноември 2013, 00:51:24 am »
е не , ќе се заебаваат .. на татко ми исто од пикапот вадеа кога одевме накај Битола , а на комшија му го земаа камионот , не се замараат со казни , плачеше - молеше да му го вратат , кујзнае колку пари остави на частење инспректори во кафани .. и будала пак си вози со црвена , додава малце прегорено уље (стриктно од дизелаш) , 50 грама на литар .. така наводно не можат да заклучат дека е црвена нафта .. по некој рецепт на Бугарот изглеа  :)

Отсутен Мартин_91

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 450
« Одговори #698 на: 05 Ноември 2013, 03:24:57 am »
Можда глупо звучи ама незнам стварно како оди оваа работа .. Црвена нафта секоја бензиска има ? Не е забранета за продажба ?
На приватна кола со која годишно поминуваш 10.000-20.000 km не се исплати ризикот да ја ставаш. Не ќаруваш толку колку што можеш да дадеш за сервиси (барем по мое мислење). За таксисти и камионџии веќе е друга работа, ама мислам дека и на нив не им ја ставаат во резервоар, зошто се големи казните и за бензинските, па се малтретираат со претурање од туби...

Отсутен Auto

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 519
« Одговори #699 на: 05 Ноември 2013, 08:11:08 am »
јас со последниот плин поминав 200км, имам уште 180 за возење па ќе видиме дали ќе имам уште 180 (ако ми потроши 7,2 по таа математика) или може и докај 140 да помине ак ми потроши како што трошеше над 8.

Малку ван темата, ме интересира колку бензин одприлика месечно ти троши? Нели, со сите оние палења на ладен мотор на бензин и слично.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #700 на: 05 Ноември 2013, 08:19:11 am »
неможеш да прашаш МЕСЕЧНО колку троши... прашањево ти е исто како да кажеш колку струја ке потроши климата во собата ако се земе предвид дека имам 3 метри биро и 2 метри теписон...

наколку км поминати на плин, колку литри бензин трошиш во услови на градско воење.. и тоа пак би било индивидуална бројка, не премногу прецизна, зашто некој до работа иде 5 км некој 35... и едниот и другиот на ладен мотор трошат бензин првите 1,5 до 3 километри (зависи од моторот и зависи од разладниот систем)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Auto

• Јуниор
  • **
« Одговори #701 на: 05 Ноември 2013, 08:44:35 am »
Знам, точна бројка не ни очекував. Одприлика ме интересираше, стандардно возење т.е палење на колата два до три пати во денот со ладен мотор и со поминување околу 15 до 20км секој ден. Си праам некоја математика... ако на 1500 ден плин троши 500 ден бензин, минимална е разликата во возење на плин и само на бензин. Може и глупости лупам, првпат возам на плин.

Отсутен Martin_GSM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 891
« Одговори #702 на: 05 Ноември 2013, 08:50:20 am »
излупено јаболко(5-6), во тубата/бурето со црвена навта и ке ја обели :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #703 на: 05 Ноември 2013, 09:00:09 am »
јас со последниот плин поминав 200км, имам уште 180 за возење па ќе видиме дали ќе имам уште 180 (ако ми потроши 7,2 по таа математика) или може и докај 140 да помине ак ми потроши како што трошеше над 8.

Малку ван темата, ме интересира колку бензин одприлика месечно ти троши? Нели, со сите оние палења на ладен мотор на бензин и слично.

Знам, точна бројка не ни очекував. Одприлика ме интересираше, стандардно возење т.е палење на колата два до три пати во денот со ладен мотор и со поминување околу 15 до 20км секој ден. Си праам некоја математика... ако на 1500 ден плин троши 500 ден бензин, минимална е разликата во возење на плин и само на бензин. Може и глупости лупам, првпат возам на плин.

Нееее, помалку од 500 денари бензин. Според мојава проценка 2500 денари бензин летово (значи лето, кога палиш на 30 степени мотор а на 40 степени се уклучува плинот) ставив ден пред да ми го монтираат плинот. Од тој бензин имам уште многу малку, на следното полнење плин за некој ден ќе треба и бензин да ставам. Значи 2500 денари за 5-6 месеци, со тоа што на отворено кога брзам возам на бензин. Еднаш само ми се случи од гостивар до скопје да возам скоро со полна гас со тој истиот бензин.

Зимава очекувам повеќе бензин да троши. Пошто летово палеше на 25-35 степени моторот (некогаш и директно на плин ако стоела на сонце хаубата) префрлаше на плин за некои 30-тина секунди, а зимава ќе пали на -10. Треба да крене цели 50 степени за да префрли. Со оглед на тоа што возам кратки релации може да се случи да возам повеќе од 50% на бензин :D кујзнајТ, прва зима ебаго.

Отсутен Auto

• Јуниор
  • **
« Одговори #704 на: 05 Ноември 2013, 09:02:46 am »
Ете, тоа е одговорот. :) Фала ти друже. ;)