Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 578870 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #705 на: 05 Ноември 2013, 14:31:11 pm »
значи пак е дискутабилно... јас на одприлка помеѓу 7 и 12 боци плин (60 литри значи меѓу 480 и 650 нека биде литри плин) трошам 1000 денари бензин т.е. околу 12-13 литри бензин.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1310
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #706 на: 05 Ноември 2013, 23:49:50 pm »
На Лукоил Бензините се катастрофа. На 1.4 ТСИ мотор се јавува треперење на мал гас со ова гориво, а на Макпетрол везе со 95ката. Наизменично сум пробувал и дефинитивно бензинот на Лукоил не чини. Кај колегата со Астра 1.6 редовно се пали чек енџин на Лукоил, на Макпетрол не.

Отсутен Dekio7

• Редовен
  • Пораки: 2601
« Одговори #707 на: 05 Ноември 2013, 23:59:09 pm »
Јас само првиот ден ко ја купив колата турив на макпетрол и од тогаш еве 5 години само на лукоил турвам и на ниту една друга бензиска и немам никаков проблем.
Зависи од колата каков сака да пие!

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #708 на: 06 Ноември 2013, 00:14:32 am »
како ке ја научиш од мали нозе, така ке тера... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9193
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #709 на: 06 Ноември 2013, 01:49:32 am »
Кај колегата со Астра 1.6 редовно се пали чек енџин на Лукоил, на Макпетрол не.

Ај баш ке видиме следно ке полнам на Макпетрол.
100ка така?

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1310
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #710 на: 06 Ноември 2013, 08:37:29 am »
Значи 1.4 ТСИ моторите се осетливи на квалитетот на бензините. А малце не му је јасно горивото, под мал гас, затреперува. Прво мислев дека е до моторот, ама на неколку рокади Лукоил-Макпетрол ( кај лукоил и двата типа ) се јавува ова треперење, кое се осеќа само на осет, стрелката на обртомерот не мрда. Кај Макпетрол спие со 95+ А нареден пат ке го пробам и тој 100ка, бидејки машината си трпи се над 95.
Наредно е тестирањто ке се обидам да го видам со дизелите, дали ке приметам разлика.

Она што не ми се свиѓа кај Лукоил е што нема промена секогаш го јавува проблемот ( еве задњи година дена ). Едноставно таков си је цело време.

Кај астрата 1.6 ( 115КС мотор 16XER ) препорачана е 95 а може и 98. 100ката не е препорачана. Имало у книгата.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #711 на: 06 Ноември 2013, 11:34:34 am »
Чудно... Кај брат ми на ТСИ-то, колку што знам не појавило проблем од Лукоил.

Кај мене јави проблем 100-ката на Макпетрол (инцидентно полнење, иначе стално полнам на Лукоил) - ми светна "Check engine".
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен BIMMER

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 132
« Одговори #712 на: 06 Ноември 2013, 12:26:36 pm »
Pred nekoj den pravev muabet so prijatel sto vozi   kamion .
Mi pusti muabet , od soferski krugovi deka Makpetrol najkvalitetni goriva ima na benziskata na izlez od Skopje  kaj ASUC
Navodno cisterna sto nosi gorivo za taa benziska pumpa ako ne ja isprazni cela cisterna tamu ne go nosi gorivoto na druga pumpa , nego stoi tamu i ceka da se podisprazni pa da go doistoci ;)  E sega zosto e taka,  demek za strancive sto pominuvaat tuka pa da ne se im paga renome.
Mene mi ima logika :) A inace sum staval koga idam za Grcka ili istocno , ama na otvoreno sekako ne trosi :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #713 на: 06 Ноември 2013, 12:44:26 pm »
Јас поодамна имав чуено сличен муабет, што не знам дали и колку е точен - дека Макпетрол турал „поквалитетни“ горива на бензинските на Илинденска, кај Румунска Болница, кај АСУЦ и во Ѓорче, на излез од Скопје.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10960
  • 430i
« Одговори #714 на: 06 Ноември 2013, 13:25:36 pm »
Значи 1.4 ТСИ моторите се осетливи на квалитетот на бензините. А малце не му је јасно горивото, под мал гас, затреперува. Прво мислев дека е до моторот, ама на неколку рокади Лукоил-Макпетрол ( кај лукоил и двата типа ) се јавува ова треперење, кое се осеќа само на осет, стрелката на обртомерот не мрда. Кај Макпетрол спие со 95+ А нареден пат ке го пробам и тој 100ка, бидејки машината си трпи се над 95.
Наредно е тестирањто ке се обидам да го видам со дизелите, дали ке приметам разлика.

Она што не ми се свиѓа кај Лукоил е што нема промена секогаш го јавува проблемот ( еве задњи година дена ). Едноставно таков си је цело време.

Кај астрата 1.6 ( 115КС мотор 16XER ) препорачана е 95 а може и 98. 100ката не е препорачана. Имало у книгата.

Интересно, мојов ТСИ освен Лукоил, еднаш Шел и 2 пати Окта друг бензин нема пробано. Не сум имал никаков проблем.
Ај баш нареден пат ќе ставам Макпетрол па да видам дали ќе има некаква разлика.

Отсутен Lo17

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 229
« Одговори #715 на: 06 Ноември 2013, 14:37:09 pm »
Ponekogas, retko strelkata na obrtomerot znae da se pokaci koga kolata e na ler, ama samo vo intervalot 0-1 (ne pristignuva do 1)
Se raboti za Audi dizel, stalno polneto u Lukoil, a mn retko vo Makpetrol.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #716 на: 06 Ноември 2013, 14:49:45 pm »
Кога вртиш волан? Или не си приметил?

Отсутен Mase

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 137
« Одговори #717 на: 06 Ноември 2013, 15:14:05 pm »
Јас исклучиво ставам нафта од Лукоил. Еднаш двапати им дадов шанса на МП, меѓутоа осетив разлика во работата на моторот, снагата и потрошувачката - во негативна смисла, и оттогаш идам само на Лукоил.

Едно нешто што ме зачуди, а што го приметив пред некое време, е дека постои разлика на нафтата од бензиска до бензиска на самиот Лукоил. Не ми беше јасно и си викам, па истата фирма е = иста нафта, меѓутоа еве погорните постови и-те-како ме уверуваат во моите сомнежи.

Според мене, најдобро колата работи на нафта од ЛО на Првомајска, (сегашна Борис Т.) - највеќе минувам км, моторот работи смирено а и поретко се уклучува ДПФ-то.
Ова го зборам затоа што пред некој месец ставив од ЛО на влезот во Скопје, Автокоманда, и тоа беше таква тиња од нафта, што ја потрошив на чистење на филтерот, а извозев ич км. Може таква цистерна погодив, меѓутоа сега не ни помислувам друг пат да застанам тука и да точам нафта.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #718 на: 06 Ноември 2013, 15:28:47 pm »
Пази ситуација, доаѓате на бензинска и пумпашот ви вика:

- Имате супер квалитетно гориво 95 денара литро и имате станрад како и до сега 75 денара.

Кое ќе се троши ?

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #719 на: 06 Ноември 2013, 15:55:44 pm »
Ке направам експеримент, ке видам како ке се движи потрошувачката со тоа од 95 денари и со тоа од 75, ке удрам математика колку е разликата и тоа е тоа.