јас со последниот плин поминав 200км, имам уште 180 за возење па ќе видиме дали ќе имам уште 180 (ако ми потроши 7,2 по таа математика) или може и докај 140 да помине ак ми потроши како што трошеше над 8.
Малку ван темата, ме интересира колку бензин одприлика месечно ти троши? Нели, со сите оние палења на ладен мотор на бензин и слично.
Знам, точна бројка не ни очекував. Одприлика ме интересираше, стандардно возење т.е палење на колата два до три пати во денот со ладен мотор и со поминување околу 15 до 20км секој ден. Си праам некоја математика... ако на 1500 ден плин троши 500 ден бензин, минимална е разликата во возење на плин и само на бензин. Може и глупости лупам, првпат возам на плин.
Нееее, помалку од 500 денари бензин. Според мојава проценка 2500 денари бензин летово (значи лето, кога палиш на 30 степени мотор а на 40 степени се уклучува плинот) ставив ден пред да ми го монтираат плинот. Од тој бензин имам уште многу малку, на следното полнење плин за некој ден ќе треба и бензин да ставам. Значи 2500 денари за 5-6 месеци, со тоа што на отворено кога брзам возам на бензин. Еднаш само ми се случи од гостивар до скопје да возам скоро со полна гас со тој истиот бензин.
Зимава очекувам повеќе бензин да троши. Пошто летово палеше на 25-35 степени моторот (некогаш и директно на плин ако стоела на сонце хаубата) префрлаше на плин за некои 30-тина секунди, а зимава ќе пали на -10. Треба да крене цели 50 степени за да префрли. Со оглед на тоа што возам кратки релации може да се случи да возам повеќе од 50% на бензин
кујзнајТ, прва зима ебаго.