Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 570614 пати)

Отсутен Harris

• Редовен
  • Пораки: 1285
    • http://www.facebook.com/RenaultOwnersClubMacedonia
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #660 на: 22 Октомври 2013, 14:53:56 pm »
не мора да значи , зависи како моторот ќе си ја прифати нафтата  .. Чичко ми од австрија се жали и на ЛукОил и на Макпетрол , и Renault Espace-от (2.2dt) и Audi-то (A4 1.9TDI) поише му трошат и послабо влечат за разлика од нафтата на Shell и OMV .. Пикап-от шо го имаме (Peugeot-Citroen мотор 1.9 дизел обичен) исто работи и со Макпетрол и со ЛукОил нафта , исто влече , потрошњата е пола литро разлика (сепак со ЛукОил нафта помалце троши) .. Мене Меганот најдобро влече и нај-лепо работи со ЛукОил нафта , сум ставал и Макпетрол и МакОил (еднаш и никад више) , најчесто ставам на ЛукОил но ставам и на Макпетрол .. Saxo-то 1.0i најдобро работи со Mакпетрол бензин , сеедно дали ќе му стаиш 95 или 100 , исто си работи ... Но , пред некој ден седам со колега у бифе , кафе - цигарче и случајно почнавме да вртиме муабети за коли , таткому има Citroen Berlingo 1.6 HDI и секад става нафта на Окта , ставал и на Макпетрол и ЛукОил , ама со Окта нафта најмалце му трошело Берлингото ... здравје деновиве ќе му стаам едно пола резервар , баш да видам шо нафта имаат ...

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #661 на: 22 Октомври 2013, 14:56:06 pm »
не мора да значи , зависи како моторот ќе си ја прифати нафтата  .. Чичко ми од австрија се жали и на ЛукОил и на Макпетрол , и Renault Espace-от (2.2dt) и Audi-то (A4 1.9TDI) поише му трошат и послабо влечат за разлика од нафтата на Shell и OMV .. Пикап-от шо го имаме (Peugeot-Citroen мотор 1.9 дизел обичен) исто работи и со Макпетрол и со ЛукОил нафта , исто влече , потрошњата е пола литро разлика (сепак со ЛукОил нафта помалце троши) .. Мене Меганот најдобро влече и нај-лепо работи со ЛукОил нафта , сум ставал и Макпетрол и МакОил (еднаш и никад више) , најчесто ставам на ЛукОил но ставам и на Макпетрол .. Saxo-то 1.0i најдобро работи со Mакпетрол бензин , сеедно дали ќе му стаиш 95 или 100 , исто си работи ... Но , пред некој ден седам со колега у бифе , кафе - цигарче и случајно почнавме да вртиме муабети за коли , таткому има Citroen Berlingo 1.6 HDI и секад става нафта на Окта , ставал и на Макпетрол и ЛукОил , ама со Окта нафта најмалце му трошело Берлингото ... здравје деновиве ќе му стаам едно пола резервар , баш да видам шо нафта имаат ...

Berlingo 1.9 e sestojaden motor. Raboti na sekakva nafta.

Отсутен Harris

• Редовен
« Одговори #662 на: 25 Октомври 2013, 00:03:24 am »
Денес останав на резерва , на Окта стаив нафта за илјадарче , поминав 40-50km не приметив разлика , буквално исто си работи колата , си влече исто како со ЛукОил нафта .. сеа останува да натанкам фул и да пресметам потрошња ..

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #663 на: 25 Октомври 2013, 23:41:48 pm »
Ко ви велев на та Лукоил дека е поарно горивото од на другата ме праевте матуф.

немој да дефинираш општо дека горивото е подобро таму... јас тврдам дека нафтата е подобра... за бензинот незнам, а еве и за плинот сведок дека им е полош одошто на други места... значи нафтата само, а не горивото воопшто... и понатака мислам и тврдам дека макпетрол има нај добар БЕНЗИН од сите...
Јас пак имам друго искуство пред да ја земам астрата имав Ровер 214 ставав безоловен 95 на макпетрол во Кавадарци скоро секогаш, еднаш кога одев за прилеп  ставив на лукоил на влезот што е бензинската едноставно колата доби на снага и минував повеќе километри со иста литража на гориво и секогаш кога одев не пропуштав да ставам таму гориво. Мислам дека многу е поквалитетен бензинот таму од макпетрол.А Астрата ми е 2.0 ДТЛ за дизелот не приметив никаква разлика и кога ставам на МАКПЕТРОЛ и кога ставам на ЛУКОИЛ исто троши.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #664 на: 26 Октомври 2013, 00:37:06 am »
Може во тој имало малку ж'то етанолче, па си добил крилја.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #665 на: 02 Ноември 2013, 23:33:20 pm »
хе хе може може....

Отсутен Cranium

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 941
« Одговори #666 на: 03 Ноември 2013, 10:36:13 am »
Да не ги листам сите 45 страни ќе може ли да ми кажете по вас кај има најквалитетен бензин кој дава најдобри перформанси и задоволителна потрошувачка, во Скопје? Поздрав

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29603
    • CARclub.mk
« Одговори #667 на: 03 Ноември 2013, 10:41:39 am »
Имаш две опции - Екто Спорт на Лукоил или 100-октанското гориво на Макпетрол. Пробај и од едното и од другото, па одлучи си сам.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #668 на: 03 Ноември 2013, 11:38:15 am »
I jas primetuvam dosta razlika na srpskion benzin za razlika od nasive... (Dizeli)
No mislam sepak deka mnooogu malce se oseka kako da e podobra Lukoil od makpetrol, mozda e i psihicki ... :-\
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 774
  • .
« Одговори #669 на: 03 Ноември 2013, 12:38:15 pm »
Да не ги листам сите 45 страни ќе може ли да ми кажете по вас кај има најквалитетен бензин кој дава најдобри перформанси и задоволителна потрошувачка, во Скопје? Поздрав
ако зборуваме за бензин, стави кај Окта бензински пумпи, колата видно помалку ќе троши и многу по мирно ќе работи, а бензините на лукоил се гомна,  а за дизел пак лидер е Окта после неа е макпетрол, од лукоил имам лошо искуство
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #670 на: 03 Ноември 2013, 12:59:16 pm »
Пуцко Петрол, гориво/услуга на највисоко ниво во РМ.

Отсутен Harris

• Редовен
« Одговори #671 на: 03 Ноември 2013, 13:38:52 pm »
ако зборуваме за бензин, стави кај Окта бензински пумпи, колата видно помалку ќе троши и многу по мирно ќе работи, а бензините на лукоил се гомна,  а за дизел пак лидер е Окта после неа е макпетрол, од лукоил имам лошо искуство
имаШ лошо искуство :)

Макпетрол,ЛукОил,МакОил и Окта -овие ги имам тестирано , на приватните не ни помислувам да ставам , нафтата на Окта последна ја тестирав , фино работи колата ,  потрошњата е приближно иста , 2-3 дена си влечеше исто ко со ЛукОил нафта , ама после тоа (после 250-300 km) малце почна да забушава и приметив дека со Окта нафта многу поише ми чади Меганот .. коа светна сијаличката стаив на ЛукОил и после 2-3 km осетив дека си влече како шо треба .. тоа е моето искуство :)

дефинитивно , на сите што имаат коли со Renault 1.9dti и Peugeot-Citroen 1.9d мотори топло им препорачувам да си ставаат ЛукОил нафта .. истотака имам пробано Макпетрол (пола Дизел - пола Био Дизел) , тоа е права ствар за градска вожња , малце послабо влече ама многу помирно работи и помалце троши ;)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #672 на: 03 Ноември 2013, 17:41:13 pm »
Ne pravete eksperimenti so bio dizel pogotovo ne na common rail i na motori so Lucas pumpa (Mercedes E/C-200/220D, Polo D, Skoda Felicija D, Ford 1.8D/TD, Reno Clio/Kangoo 1.9D, Fiat Punto/Doblo/Marea/Bravo 1.9D, kako i Vectra/Astra 2.0 dti/dth/dtl i mnogu drugi "rizicni")

Za onie sto sakaat da se vozat na sekakva mesavina nafta/ulje pregoreno/Biodizel/crvena nafta/trafo maslo se znae:
Mercedes 123, VW SDi, 1.9D, 1.9 TDI (so Bosch pumpa), VW 1.6D.
Od novite dizeli samo 2.0 dizel vo Cruze i vo Mazda 6 trpat sekakvo gorivo. Site drugi motori strogo najkvaliteten Euro 5 dizel.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34067
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #673 на: 03 Ноември 2013, 19:16:43 pm »

Си ебало мајката.... уште еднаш нема да стапнам таму.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #674 на: 03 Ноември 2013, 19:18:28 pm »

Си ебало мајката.... уште еднаш нема да стапнам таму.
па нема да стапнеш имаш плин за до 15ти после нека се сликаат :)