Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 645878 пати)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #3630 на: 30 Јуни 2025, 14:31:20 pm »
A оти ти во несвест паѓаш за Лукоил?

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3142
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #3631 на: 30 Јуни 2025, 14:36:24 pm »
A оти ти во несвест паѓаш за Лукоил?

Не е несвест, брату. Тоа е кога мозокот препознава добар бс95 (у крви)

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5930
« Одговори #3632 на: 30 Јуни 2025, 14:45:39 pm »
Последните 2-3 години кога и да ставам бензин од Лукоил небитно од кој, првото палење ми е отежнато, дупло подолго вергла меганот и знае да штуца десетина секунди како на 3 цилиндри. Од Макпетрол само еднаш ми се има десено. Нешто не му одговара.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #3633 на: 30 Јуни 2025, 14:58:17 pm »
Битолски држи таму кај што ‘французот’ пали. Француз знае да намириса како вистинска француска пудлица од прва што му е најдобро.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #3634 на: 30 Јуни 2025, 14:59:43 pm »
Последните 2-3 години кога и да ставам бензин од Лукоил небитно од кој, првото палење ми е отежнато, дупло подолго вергла меганот и знае да штуца десетина секунди како на 3 цилиндри. Од Макпетрол само еднаш ми се има десено. Нешто не му одговара.
Исто, лукоил со митото на два пати мораш да го палиш, со мп, без разлика дали 95 или 100, од прва. На двете коли и Мито и 159, во зима првите 2-3 минути „колебање“ при додавање гас, со МП сосема нормална работа од прво притискање на гаста.
Не тврдам дека е поквалитетно МП горивото, само ете, на моите коли некако попогодено им е. Тоа ти е, некој сака Кожувчанка, некој сака Пелистерка.  :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #3635 на: 30 Јуни 2025, 15:00:29 pm »
Исто, лукоил со митото на два пати мораш да го палиш, со мп, без разлика дали 95 или 100, од прва. На двете коли и Мито и 159, во зима првите 2-3 минути „колебање“ при додавање гас, со МП сосема нормална работа од прво притискање на гаста.
Не тврдам дека е поквалитетно МП горивото, само ете, на моите коли некако попогодено им е. Тоа ти е, некој сака Кожувчанка, некој сака Пелистерка.  :)
Исклучиво Сан Пелегрино.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3636 на: 30 Јуни 2025, 15:01:34 pm »
Исклучиво Сан Пелегрино.
Shell северно од сава/дунав.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7562
« Одговори #3637 на: 30 Јуни 2025, 16:11:21 pm »
Аудито потскокнува на нагорнина при излегување од гаража кога имам сипано гориво од Лукоил. Не го има тој скок кога горивото е од Макпетрол. Тестирано 3 пати, за да се осигурам. Не тврдам дека едното е подобро од другото, само дека колата понормално работи на гориво од Макпетрол.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1725
« Одговори #3638 на: 30 Јуни 2025, 16:56:02 pm »
Аудито потскокнува на нагорнина при излегување од гаража кога имам сипано гориво од Лукоил. Не го има тој скок кога горивото е од Макпетрол. Тестирано 3 пати, за да се осигурам. Не тврдам дека едното е подобро од другото, само дека колата понормално работи на гориво од Макпетрол.

Иста приказна и на старата 206ка што ја имав и на Меганот. Меганот особено се осети при старт. Од Макпетрол еднаш ми се има случено така, на 3ката во 2022ра пред некое нагло накачување на цените, па изгледа имаа старо гориво во пумпите.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #3639 на: 30 Јуни 2025, 18:12:18 pm »

Исто и кај мене, зимно време отежнато прво палење со бензините од Лукоил, небитно 98 или 95. Исто така и со 100ка Макпетрол го имав отежнатото прво палење на ладен мотор минатово зимо.

Ама со 95ка Макпетрол немам проблеми и веќе 2 години само 95ка од Макпетрол точам.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3640 на: 30 Јуни 2025, 20:03:16 pm »
Според симптомиве што ги каживате, изгледа дека бензинот од Лукоил потешко испарува на палење и не согорува најдобро.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #3641 на: 30 Јуни 2025, 21:44:31 pm »
Кај мене само на прво палење зимно време на ладен мотор тоа се случуваше, тешко прво палење.
Потоа никаков проблем, штом запалеше немаше мака си работеше ок.

Исто и потрошувачката, со било кој бензин исто троши.

Ама пошто само со 95ка Макпетрол немам проблеми со палење зимно време на ладен мотор, а притоа ништо поразлично во секојдневно користење, да не се замарам, си точам само 95ка на Макпетрол и тоа е тоа.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3642 на: 01 Јули 2025, 08:07:12 am »
Го утепавме @Jimny а толку го испофали лукоил и го испљука макпетрол ;D

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #3643 на: 01 Јули 2025, 08:45:02 am »
Не се работи за пљукање – туку за личен избор заснован на доверба. Едноставно, не давам пари таму каде што не верувам во квалитетот, без разлика дали е гориво, масло, чипсови или било што друго што доаѓа од таа компанија.

Секој има право да избере каде ќе ги троши своите пари моите одат таму каде што сметам дека вреди. Тоа е мој став и стојам зад него.

Моторните возила, исто како и луѓето, реагираат различно – она што одговара на еден, не мора да му одговара на друг. Затоа, кога имаме избор, имаме и одговорност да избереме што е најдобро за нас.

Не купувам во Кипер, не сипувам на Макпетрол,листата е долга .. и тоа не е случајно. Имам јасно дефинирани критериуми и додека постојат алтернативи нема потреба да правам компромис.

Слободата не е само во зборување, туку во одлучување. А вистинската слобода е да го направиш изборот што е во согласност со твоите вредности – во сè, па и во секојдневните навики.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
« Одговори #3644 на: 01 Јули 2025, 08:53:44 am »
Се сложувам со џимни во случајов. Понекогаш треба да се виде и позадината на тие компании. А сите знаеме кој и како го држи макпетрол. И јас избегавам моите пари да одат таму. И ред други компании се на листата.