Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 599915 пати)

Отсутен nethervor18

• Почетник
  • *
  • Пораки: 23
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #3195 на: 15 Ноември 2022, 13:10:03 pm »
Извинение за споделената теорија на заговор, точете си од кај сакате.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2297
« Одговори #3196 на: 15 Ноември 2022, 13:17:46 pm »
Имам пишувано и претходно за Шел, оној во Грција.

Немам забележано никаква разлика и на Бравото и на Леонот, и на двете точев V-Power Diesel. На многу патувања и на многу различни Shell бензински во Грција.
Исто се однесуваа и трошеа колите со дизелот во Макпетрол.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10243
« Одговори #3197 на: 15 Ноември 2022, 13:32:52 pm »
Пумпата ја има истата франшиза како двете кај смоквица, и се дел од Coral Северна Македонија. Последно, пред 2 недели некаде, беа у фаза на Shell ребрендирање, дали завршиле или уште не, не знам, ќе проверам за некој ден, а у меѓувреме некој од околината може да каже дали се комплетно под Шел брендот. Информцијата „од прва рука“ е дека се шел горива. Како и да е, освен некоја „сигурност“ за квалитет што ја нуди Shell брендот, не очекувајте дека колите ќе летаат со тоа гориво и ќе трошат дупло помалце.

Јас не знам како очекувате да осетите нешто на прво точење од промена на бензинска пумпа.

Дури на второ полнење би се осетливи нешто, и тоа точење полн резервоар кој претходно бил на резерва.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11754
  • Архитект
« Одговори #3198 на: 15 Ноември 2022, 13:40:44 pm »
Се осеќа и тоа одма.

Порано често точевме од Грција 98 октански оти беше поевтин од колку кај нас. Во споредба со нашиот бензин колата работеше скроз поинаку. Немаше вибрации, одеше многу поубаво, со еден резервоар скоро 100км повеќе поминуваше.

Така да, убаво знам како се осеќа кога ќе ставиш добро гориво во кола.

За разлика од тоа Свифтот тогаш, ќумбето 147 немаше никаква разлика од каде и да ставав нафта. Шел, Еко, МП, Лук Оил... исто работеше, исто одеше, исто трошеше.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10243
« Одговори #3199 на: 15 Ноември 2022, 16:07:52 pm »
Значи во резервоарот си има некои 5-6 литри гориво, полниш до горе некои 50 литри, кои се мешаат со првите.
И покрај тоа што си го расипал новото гориво за 10% во состојба си да осетиш подобрување?
За такво нешто преостанатите 5-6 литри би требало да бидат гола вода, и како воопшто си возел со претходното гориво.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9119
« Одговори #3200 на: 15 Ноември 2022, 20:10:45 pm »
Се осеќа и тоа одма.

Порано често точевме од Грција 98 октански оти беше поевтин од колку кај нас. Во споредба со нашиот бензин колата работеше скроз поинаку. Немаше вибрации, одеше многу поубаво, со еден резервоар скоро 100км повеќе поминуваше.

Така да, убаво знам како се осеќа кога ќе ставиш добро гориво во кола.

За разлика од тоа Свифтот тогаш, ќумбето 147 немаше никаква разлика од каде и да ставав нафта. Шел, Еко, МП, Лук Оил... исто работеше, исто одеше, исто трошеше.

Definiraj porano. Zborish za 90tite?

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2716
« Одговори #3201 на: 15 Ноември 2022, 20:46:08 pm »
Имам пишувано и претходно за Шел, оној во Грција.

Немам забележано никаква разлика и на Бравото и на Леонот, и на двете точев V-Power Diesel. На многу патувања и на многу различни Shell бензински во Грција.
Исто се однесуваа и трошеа колите со дизелот во Макпетрол.
Od prijatel vo grcija info deka za najdobro gorivo go smetaat Elin Crystal

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2716
« Одговори #3202 на: 15 Ноември 2022, 20:48:25 pm »
Пумпата ја има истата франшиза како двете кај смоквица, и се дел од Coral Северна Македонија. Последно, пред 2 недели некаде, беа у фаза на Shell ребрендирање, дали завршиле или уште не, не знам, ќе проверам за некој ден, а у меѓувреме некој од околината може да каже дали се комплетно под Шел брендот. Информцијата „од прва рука“ е дека се шел горива. Како и да е, освен некоја „сигурност“ за квалитет што ја нуди Shell брендот, не очекувајте дека колите ќе летаат со тоа гориво и ќе трошат дупло помалце.
Brend kako Shell da vleze vo Makedonija so pumpa vo Smokvica...cudesija.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9119
« Одговори #3203 на: 15 Ноември 2022, 20:49:13 pm »
Coral ne Shell a plus MP kakvi monopoli drzi. Luk oil so godini nemoze niz skopje pumpa da otvori

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43949
  • Il Moderatore
« Одговори #3204 на: 15 Ноември 2022, 21:24:36 pm »
Brend kako Shell da vleze vo Makedonija so pumpa vo Smokvica...cudesija.

Корал Фуелс ДООЕЛ Скопје, како подружница на Coral S.A., започна со работа со првите 2 бензински станици под брендот Shell во Северна Македонија. Компанијата е официјален сопственик на лиценцата за брендовите Shell во Северна Македонија.

Линк

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2297
« Одговори #3205 на: 15 Ноември 2022, 21:32:44 pm »
Od prijatel vo grcija info deka za najdobro gorivo go smetaat Elin Crystal

Не сум го пробал, да бидам искрен. Ќе му дадам шанса нареден пат.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34166
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3206 на: 16 Ноември 2022, 01:34:35 am »
Никој нема споделено последно од кај да се полни дизел/бензин, Лукоил, Макпетрол, Окта, Црна Река Петрол, и други? :D
Завчера ви го читав муабетот, вчера реков ќе земам 95-ка од Лукоил наместо од Макепетрол. Го натанкав цел резервар 46 литра. Нема никаква разлика со 95-ка од Макпетрол, сега како и не знам колку пати претходно пробано, и дизел и бензин. Некое пласебо ве мава во глава. Единствено со Шел имам приметено разлика и тоа само во потрошувачка, цело литро пониска возено на отворено.
За дизел или бензин шелот? Од каде шел? Од нашите пумпи на автопат или од Егејска Македонија?

Нее, сори заборавив да кажам, се работи за Шел во Чешка. Сестра ми живее таму па често одам. Обично одам со еден резервоар од Скопје до Суботица, таму полнам на OMV или MOL и следно полнење ми е во Чешка на Шел пред Прага некаде. Истата рута и со C-Max-от и со Meganot претходно и со Sparkot. Со Шел приметувам подобра економија но не и сила на моторот, таму нема разлика. Е сега, разликата може да е и до асфалтот аи до тоа што до таму моторот се издувал, зачистил па можеби и не е до горивото туку друг фактор. Во егејска Македонија не полнам гориво, терам со Централно-македонското.

Кај мене се осеќа разлика на ладен старт. Можда постари коливе, поиздрнакни веќе, ама се осеќа. Со лукоил едната два пати ја палам на сабајле кога е многу студено, а другата откако ќе тргнам незагреана како со сила да ја терам кога ќе притиснам гас. Се колеба: „дал сакам на овој бензин да возам...“ :) Со Макпетрол гориво двата симптоми, на двете коли, ги нема. Сега, мислам дека конечно добивме coral shell гориво пред драчево, па ќе се пребацам на таа, да ми биде матична.

C-Max-от ми е нов, а баблс е на плин и се вози економично, така да во последно време не можам ни да приметам. Ама види како ќе биде со Шелот кај Драчево па кажи. Не знам колку е рационално од Центар да се бафтам до Драчево ради гориво.
А нели имаше кај Бардовци некоја пумпа Gulf или Шел? Што бидна со таа?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43949
  • Il Moderatore
« Одговори #3207 на: 16 Ноември 2022, 07:13:24 am »
TopTrade мислам се викаат, и носеа од Coral грција горива, ама некако сумњиво ми стана.. Такви фирми од кај сакаат може да си купуваат гориво, денес од бугарија, утре од албанија итн...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 792
« Одговори #3208 на: 16 Ноември 2022, 15:53:02 pm »
Добро е што Shell влегоја во МК, се надевам ќе се прошират и во другите градови. Нема да им биде сеедно на мафијава што ни точат тиња горива. Што повеќе конкуренција тоа подобро...
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14205
« Одговори #3209 на: 16 Ноември 2022, 16:25:34 pm »
Нема разлика, барем во возење и потрошња меѓу Shell и Makpetrol.