Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 599428 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10240
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #3165 на: 15 Септември 2022, 12:30:33 pm »
Морав да кликнам на Прикажи ми ја пораката за да одговорам на вакви идиотштини.
Не те разбирам дали стварно до толку си слеп или што е работава.

Погорното дискутирано и она што ми ги цитираш е после менување на акумулатор. Се збркаа/избришаа вредностите/меморијата и му требаше малку време на ECU-to повторно да почне да пресметува исто како и пред менување на акумулаторот.
Да објаснам малку посликовито пошто ти дефинитивно имаш некои проблеми како ги перципираш работите на форумов и си вадиш муабети од газот.
Ако range покажуваше XXX километри при ставање на иста количина гориво на исто преостанато гориво во резервоарот - после промена на акумулаторот таа бројка на range од XXX километри прилично се измени, за да после извесно време пак се врати како што покажуваше првично. Тука не станува збор во какви услови се вози колата или колку гориво има дополнето, па да дебатираме зошто range-от ги покажувал толку и толку, туку за ресетирање на ECU-то т.е се избриша почетната апроксимативна проценка.
Ништо повеќе, ништо помалку.

Значи да повторам - никогаш не сум зборел и дебатирал како работи, што означува и како функционира range пошто добро знам како работи, она што си ги цитирал погоре како прле пред магаре е пишувано зaтоа што се изменија вредностите после промена на акумулатор.
Aко ти не ја гледаш разликата во она за што се пожали членот bekanMEN и она што јас сум го пишувал - тука јас не можам да ти помогнам.

Сега е стварно последен пост кон тебе, немам намера повеќе да трошам букви, време и енергија на бесцелни ботови.
Покажувало повеќе, покажувало помалку, буљиш у ренџото брат ;D

И јас мислам дека имаш мала опсесија со членот погоре. Не ве познавам ни двајцата, ама се фаќаш за нешто скроз небитно секој негов пост, како да го следиш кога ќе пише и мораш да му вратиш.

Ништо лично и кон двајцата, само посматрано од страна така личи.

Ако темата е за одмор, ако немаш нешто убаво да напишеш, да додадеш,да пофалиш, зашто уопште си ја арчиш тастатурата, како малце да има негативна енергија секаде околу нас па мора и тука да се пљука. Ете има за тие работи фејсбук, твитер, КАМ....

Еве јас на пример со членот влатко.клп имаве некои расправии, ама се погоди да е дојден у државава, се начекавме на раскрсница со терање у три лепе со кршење ретровизори, дојдоа не раздвоија, седнавме секој у своја кола, мојата не запали, кај него се погоди да се упали чек енџин, заклучивме дека фолцваген е ѓубре и ја на шлеп, он у лимп моуд си продуживме по патот.
Не гледаш дека се пали ко млад мајмун и дека сака  секогаш да е во право и веднаш фрла дрва и камења, прави филмови, преувеличува, итн
И не само во овие 2 теми, во повеќе теми.

А ако се навратиш наназад, јас бев тој што го посоветува каде да го бара проблемот кога сакаше да менува замаец, среќа и тогаш не ми рипна со нокти :)

Да дополнам, и јас со Влатко имав несогласување, но ни тој, ниту јас, не употребивме недоветен речник.
« Последно менување: 15 Септември 2022, 12:44:05 pm Mikius »

Отсутен Zagor

• Почетник
  • *
  • Пораки: 12
« Одговори #3166 на: 19 Септември 2022, 15:03:37 pm »
Здраво на сите.

Ме интересира вашето искуство со новиот 100-октански бензин на макпетрол.
Од мое искуство, имам зголемена потрошувачка, па се префрлив на 98-октански од лукоил.
Ако може и мислење колку октани се доволни за:
турбо-мотор од 1.000 цц ; степен на компресија 1:9,5 ; 3 клипа-12 вентили
95 или 98 октани и од која бензиска.

позз
« Последно менување: 21 Септември 2022, 12:26:34 pm Zagor »

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
« Одговори #3167 на: 19 Септември 2022, 15:32:14 pm »
Ако може и мислење колку октани се доволни за турбо-мотор од 1.000 цц, 3 клипа-12 вентили: 95 или 98 и од која бензиска.
  • Бензин на Лукоил
  • Дизел на Макпетрол

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2716
« Одговори #3168 на: 19 Септември 2022, 15:43:05 pm »
Makpetrol ima nov 100 oktanski benzin?

Inace vidi sto ti pisuva na kapaceto za benzin treba da pisuva min. vrednost.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #3169 на: 19 Септември 2022, 20:09:33 pm »
Турив на новата црна река што е карши стаклара, плинчето 44 денари им е...

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10240
« Одговори #3170 на: 19 Септември 2022, 20:46:29 pm »
Здраво на сите.

Од мое искуство, имам зголемена потрошувачка, па се префрлив на 98-октански од лукоил.
Ако може и мислење колку октани се доволни за турбо-мотор од 1.000 цц, 3 клипа-12 вентили: 95 или 98 и од која бензиска.

позз
Па дек си бе Загоре, како е у Дарквуд, тоа дебелото прасе уште ли го влечкаш за собом да те вади од опасне ситуације ;D

Отсутен Zagor

• Почетник
  • *
« Одговори #3171 на: 21 Септември 2022, 11:36:46 am »

[/quote]
  • Бензин на Лукоил
  • Дизел на Макпетрол
[/quote]
дали 95 или 98 октани, моторот е со компресија 1:9,5

Отсутен Zagor

• Почетник
  • *
« Одговори #3172 на: 21 Септември 2022, 11:43:13 am »
Makpetrol ima nov 100 oktanski benzin?

Inace vidi sto ti pisuva na kapaceto za benzin treba da pisuva min. vrednost.

Пред 1 месец макпетрол почнаа да користат нов адитив, но имам впечаток дека со новиот адитив имам поголема потрошувачка
На капачето пишува 95/98, Е05/Е10.
Но мене ме интересира реалното искуство во мк.
На макпетрол веб за 100 октанскиот вели дека има макс 5% етанол. За 95 немаат инфо, а на лукоил не може да се најде никаква информација.

Отсутен Zagor

• Почетник
  • *
« Одговори #3173 на: 21 Септември 2022, 11:47:35 am »
Здраво на сите.

позз
Па дек си бе Загоре, како е у Дарквуд, тоа дебелото прасе уште ли го влечкаш за собом да те вади од опасне ситуације ;D

Мистер Но!  😀
Ајде помагај на почетници, гледам статус легенда имаш. Тебе одувек те бивало за техника, авионче возеше ова-она

Отсутен Zagor

• Почетник
  • *
« Одговори #3174 на: 21 Септември 2022, 11:49:47 am »
  • Бензин на Лукоил
  • Дизел на Макпетрол
дали 95 или 98 октани, турбото е со степен на компресија 1:9,5
« Последно менување: 21 Септември 2022, 12:23:16 pm Zagor »

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8618
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #3175 на: 21 Септември 2022, 14:22:06 pm »
Здраво на сите.

позз

Мистер Но!  😀
Ајде помагај на почетници, гледам статус легенда имаш. Тебе одувек те бивало за техника, авионче возеше ова-она

Каков Мистер Но, бре, тој ти е Марти Мистерија кога ќе почне со тврдењето...
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #3176 на: 21 Септември 2022, 14:38:05 pm »
  • Бензин на Лукоил
  • Дизел на Макпетрол
дали 95 или 98 октани, турбото е со степен на компресија 1:9,5
Mozes da koristis se od min 95 do 100 oktani. Motorniok ECU ke se prilagodi.
Jas koristam 100 ili 98 za da sum posiguren deka ima barem 95.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 792
« Одговори #3177 на: 21 Септември 2022, 14:46:25 pm »
Пред 1 месец макпетрол почнаа да користат нов адитив, но имам впечаток дека со новиот адитив имам поголема потрошувачка
На капачето пишува 95/98, Е05/Е10.
Но мене ме интересира реалното искуство во мк.
На макпетрол веб за 100 октанскиот вели дека има макс 5% етанол. За 95 немаат инфо, а на лукоил не може да се најде никаква информација.

Па во Лукоил тој адитивот го имаат уште од почеток, што чисти дизни, резервоар, цел систем за гориво и на дел им трошеше повеќе.
Тоа со процентите зависи од пратката, со нивна лабораторија си прават тестови за квалитет, проценти итн итн.
Од кај и да тураш, зафркнат си... Јас Лукоил турам заради адитивот, нека троши повеќе ако троши, дизните ќе бидат почисти, ако бидат.. :D
Варираат од бензиска до бензиска, од пратка до пратка, имаат таму некој си нивни дефиниран минимум и чао пријатно! Адитиви се тураат одвреме навреме тоа ѓубрето да го истера низ ауспух
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #3178 на: 21 Септември 2022, 21:43:15 pm »
Ako cekame nekoj da se smiluva i da stavi aditivi .....
Stavam sam Wynns naizmenicno Injection Cleaner i na odredeno vreme od pojakiot koncentrat Total/Extreme cleaner.

Sega izvocev eden rezervoat so Chevron GDI full cleaner.

Отсутен Just Do It

• Почетник
  • *
  • Пораки: 4
« Одговори #3179 на: 02 Ноември 2022, 15:04:33 pm »
Пред некоја недела гледам Шел бензинска накај Драчево ? Има некој инфо дали е почната со работа ?