Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 599435 пати)

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1817
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #3210 на: 16 Ноември 2022, 17:14:24 pm »
А зошто сите коментирате дека горивава кај нас се тиња и не чинат? Да не се разбериме погрешно, не велам ни дека се најдобри  :). Баш некој од битолчаниве имаше пресечено филтер за гориво и не беше нешто многу со нечистотија. Додуша вода не фаќа филтерот :D

Јас немам осетено некоја разлика во работата на ќумбинава што ги возам без разлика каде точам, во Македонија или странство. Исто си штракаат:D Единствено еднаш имав пониска потрошувачка со гориво од ОМВ (мислам) во Србија пред хрватска граница. Може да влијае и тоа што возев строго на автопат до наредното точење и излезе 4.26 л/100км на скоро цел резервар, инаку бев околу 4.8-5л/100км.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6934
  • French diamond
« Одговори #3211 на: 16 Ноември 2022, 19:47:10 pm »
Јас осеќам голема разлика во агилност и повлекување со македонско и германско гориво, со нашето, колата е многу потрома...баш ко ја возев на Осмица (исти мотори), осетив дека таа е потрома и понеосетлива на гас, за да по извозен  1 резервар од нашата 98ца истото го сетив и на мојата  :) Со Швабскиот бензин супер+ влечи како да има 10 коња плус  ;D

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1009
« Одговори #3212 на: 16 Ноември 2022, 21:59:33 pm »
А зошто сите коментирате дека горивава кај нас се тиња и не чинат? Да не се разбериме погрешно, не велам ни дека се најдобри  :). Баш некој од битолчаниве имаше пресечено филтер за гориво и не беше нешто многу со нечистотија. Додуша вода не фаќа филтерот :D

Јас немам осетено некоја разлика во работата на ќумбинава што ги возам без разлика каде точам, во Македонија или странство. Исто си штракаат:D Единствено еднаш имав пониска потрошувачка со гориво од ОМВ (мислам) во Србија пред хрватска граница. Може да влијае и тоа што возев строго на автопат до наредното точење и излезе 4.26 л/100км на скоро цел резервар, инаку бев околу 4.8-5л/100км.

На моето рено филтерот за дизел има сензор за вода и после 250.000км светна дека се расипа сензорот. Вода никогаш немало.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5086
« Одговори #3213 на: 16 Ноември 2022, 22:03:33 pm »
Sekoj den se vozat kolite nema koga da svetne, nema vreme da se iseparira vodata na dno

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11754
  • Архитект
« Одговори #3214 на: 17 Ноември 2022, 09:27:54 am »
Јас осеќам голема разлика во агилност и повлекување со македонско и германско гориво, со нашето, колата е многу потрома...баш ко ја возев на Осмица (исти мотори), осетив дека таа е потрома и понеосетлива на гас, за да по извозен  1 резервар од нашата 98ца истото го сетив и на мојата  :) Со Швабскиот бензин супер+ влечи како да има 10 коња плус  ;D

Јас 95 му ставам. Затоа така си осетил.
Кога ставам 98 малку е пожива.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14198
« Одговори #3215 на: 17 Ноември 2022, 13:49:51 pm »
Јас секогаш ставам 98(100 како и да се вика). На цел резервоар 1л плус 95 не ми менува многу. Вака си викам подобро гориво за моторот.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2716
« Одговори #3216 на: 17 Ноември 2022, 14:18:41 pm »
Imame li nekoja insajderska informacija dali e Shellot navistina Shell kaj nas?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10240
« Одговори #3217 на: 17 Ноември 2022, 19:48:07 pm »
Јас секогаш ставам 98(100 како и да се вика). На цел резервоар 1л плус 95 не ми менува многу. Вака си викам подобро гориво за моторот.
Од каде тоа дека 98 е подобро гориво од 95?

Повисоките октани обезбедуваат да нема автодетонација при поголема компресија кај одредени мотори на кои тоа им е потребно. Толку.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43943
  • Il Moderatore
« Одговори #3218 на: 17 Ноември 2022, 23:06:35 pm »
Денес го израдував MiTo-то со  Shell V-Power 98-ца на пумпата пред Драчево.

А зошто толкав скептицизам?
« Последно менување: 18 Ноември 2022, 00:45:33 am Simo - Carrier159 »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 792
« Одговори #3219 на: 17 Ноември 2022, 23:48:06 pm »
Shell се бренд, тешко дека некој овде ќе се осмели да прави фалсификат.. Можи во секој момент да помине некој „случаен“ купувач, па да им летни лиценцата...
Јас наредно се думам Окта да пробам, по некоја логика подобри би требало да се од Макпетрол :D

Update: Наполнив Окта, одма разлика во работа. Посебно се приметува на 2000 обртаи беше многу гласен моторот со горивото од Лукоил. Дури да не ти се верува колкава разлика... Е сега на потрошувачка ќе видиме, за тоа да истестирам треба некој резервоар да се извози :D

« Последно менување: 18 Ноември 2022, 18:26:37 pm darkserial »
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #3220 на: 23 Ноември 2022, 18:22:09 pm »
Бензин или дизел? :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34164
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3221 на: 23 Ноември 2022, 19:38:18 pm »
Така ти се чини, сигурно си под импресии на руската пропаганда ;D

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #3222 на: 23 Ноември 2022, 21:06:37 pm »
Дизел. Мислев се сфаќа од моделот на возилото. :)

Многу ми е иронично дека нивниот дизел се вика V-Power, а мене ми недостига power-от во него.  :D
sorry ne procitav quote sto ti bese...
inaku probaj naredno OKTA, jas od Lukoil posledno ne sum bash zadovolen, ce vidam ova od Okta na poln rezervoar kako ke potrosi do 0 ;D

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3188
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #3223 на: 23 Ноември 2022, 23:26:27 pm »

Многу ми е иронично дека нивниот дизел се вика V-Power, а мене ми недостига power-от во него.  :D
inaku probaj naredno OKTA, jas od Lukoil posledno ne sum bash zadovolen, ce vidam ova od Okta na poln rezervoar kako ke potrosi do 0 ;D
.само да ве исправам нема бензиски на окта туку се октан и се на пуцко петрол и горивата се катастрофа ние во фирма користиме од кај нив и се страшни нарочито бензиската шутка кај која нафтата  е пола пола 🤣

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #3224 на: 24 Ноември 2022, 09:55:55 am »
.само да ве исправам нема бензиски на окта туку се октан и се на пуцко петрол и горивата се катастрофа ние во фирма користиме од кај нив и се страшни нарочито бензиската шутка кај која нафтата  е пола пола 🤣
Абе мешани се, не се сите Пуцко ;D ;D
https://www.okta-elpe.com/service-stations/find-a-station/

На полн резервоар ќе покажи. Јас од Прилеп наполнив (Пуцко), незнам за СК :D
Колава дефинитивно потивко работи, на 2000 обртаи е потивка.. На ладен старт полесно пали. Е сега на потрошувачка да се види уште :D