Ајде да разјаснам. ОКТА не работи со години, а нафтоводот го користат како продуктовод. Во Окта само се врши складирање и преточување. Се користи Атинската рафинерија на Хеленик бидејќи технолошки и финансиски е најдобра. Еден од главните акционери во Окта е Пуцко. Иако Окта пред 10тина години направи добар апдејт на процесот за рафинирање, тој никогаш не проработе.
МП до скоро земаше од ова гориво, но земаше и директно од Атина, преку својата фирма Оилко. Генерално горивата беа ОК. Приватните земаат слободно но најчесто од ГУЛФ, чие потеколо не ми е познато но наводно со добар квалитет. Топ Трејд зема од таму.
Се поголеми се проблемите кои настануваат со горивото од МП, барем спрема зборувања. Лук Оил одамна ги откачив откако бев претплатник 2 години но варираа со квалитет и на бензин и на дизел, што предизвикуваше разни проблеми на моите возила.
Со Пуцко имав 6 месечен договор ( 2010 година ) и чувството беше како да возам на мазут, со облак позади мене. Откако преминав на МП се се среди.
Факт е дека нешто се случува со горивата, ама за жал ние немаме независна лабораторија кај нас која би можела да испита. Знам дека апансас контролите што ги правеле од VW и тестирањето на мострите си го правеле кај нив, излегло дека во дизелот има бензин и обратно. Тоа веројатно е поради превоз на различни горива во исти цистерни. Од таа причина не се носи 1.0 бензинецот повеќе на наш пазар.
Мене лично многу ме разочара МП, после години користење. Сега сум без компас каде да ставам. Ке го пробам ТТ со пола резервар па ќе видиме.