Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 600510 пати)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #3090 на: 30 Март 2022, 18:53:21 pm »
Аха реши да возиш на гориво од наоѓалиштето од с. Пласница значи. :)

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

to pucko benzinskite se okta, si imaat dogovor so pucko za brendiranje i koristenje samo nivni derivati... jas nesum znael deka i ovaa na partizanska i na bul srbija bile pucko... retko koi se direkTno na okta benziski...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11757
  • Архитект
« Одговори #3091 на: 30 Март 2022, 21:27:15 pm »
Нема такви. Рафинеријата не работи со години. Сите се приватни бензиски и увезуваат деривати од каде што ќе стигнат.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6875
  • Бенве сие бенве
« Одговори #3092 на: 30 Март 2022, 22:10:59 pm »
И сеа кај да ставаме бејзин? Утре ќе ми треба полн резервоар, не знам кому да се доверам…

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9123
« Одговори #3093 на: 30 Март 2022, 22:30:48 pm »
MP ili LO, 100ka ili 98 taman za tsi

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #3094 на: 30 Март 2022, 23:15:23 pm »
Нема такви. Рафинеријата не работи со години. Сите се приватни бензиски и увезуваат деривати од каде што ќе стигнат.
gorivoto od grckata rafinerija doaga, nasava ne raboti... od kade im doagaa surovinata na pristanisteto e druga rabota ...

ne se sekavam koi bea  nivni, ama se sekavam taa nakaj sutka deka e nivna negde 2005 tamu nesto i rabotev...

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3191
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #3095 на: 31 Март 2022, 10:05:14 am »
Mora da pustam nekoj den nekoja slika da vidite sto se toci na pucko petrol 😄😄 pola pola e

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17614
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #3096 на: 31 Март 2022, 10:07:35 am »
Mora da pustam nekoj den nekoja slika da vidite sto se toci na pucko petrol 😄😄 pola pola e

Шприцер!

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11757
  • Архитект
« Одговори #3097 на: 31 Март 2022, 10:35:35 am »

Мора да си подетален. Пола - што, Пола - што?

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1376
« Одговори #3098 на: 31 Март 2022, 10:51:43 am »
Му изгоре и на друг некој ламбда сонда периодов? Не можам да заклучам дали и од кое гориво е до нова година ставав на макпетрол после тоа неколку пати на лукоил, чек енџин ми светна околу 20ти јануари. Другарче што работи на технички ми кажа дека имало барем уште 2-3 коли и тоа посаглам
од мојава, со расипани ламбда сонди што ги вратиле на гасови

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7125
« Одговори #3099 на: 31 Март 2022, 11:13:20 am »

Мора да си подетален. Пола - што, Пола - што?

Почекај финансиска ревизија, кај се брзаш?

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 792
« Одговори #3100 на: 31 Март 2022, 14:51:02 pm »
Gorivoto uvezeno vo mk e poveke od 3/4 od OKTA :D

E sega, posle uvozot, privatnive sto pravat t.e kakva naracka pravat od pocetok, toa e drugo.
Nemozi brand benziska OKTA da ima poloso gorivo od makpetrol na primer, koi isto od OKTA nabavuvaat. :D
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3031
« Одговори #3101 на: 31 Март 2022, 14:52:41 pm »
Gorivoto uvezeno vo mk e poveke od 3/4 od OKTA :D

E sega, posle uvozot, privatnive sto pravat t.e kakva naracka pravat od pocetok, toa e drugo.
Nemozi brand benziska OKTA da ima poloso gorivo od makpetrol na primer, koi isto od OKTA nabavuvaat. :D

Може, зошто Макпетрол директно од Солун го земаат горивото.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #3102 на: 31 Март 2022, 14:54:16 pm »
posekako naj blisku i najekonomicno e od solun da doaga gorivoto, do solun doaga u rafinerija se rafinira i posle toa stava dodadoci makpetrol i dobivame vakvo onakvo drn drn

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1343
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #3103 на: 31 Март 2022, 15:34:11 pm »
Ајде да разјаснам. ОКТА не работи со години, а нафтоводот го користат како продуктовод. Во Окта само се врши складирање и преточување. Се користи Атинската рафинерија на Хеленик бидејќи технолошки и финансиски е најдобра. Еден од главните акционери во Окта е Пуцко. Иако Окта пред 10тина години направи добар апдејт на процесот за рафинирање, тој никогаш не проработе.
МП до скоро земаше од ова гориво, но земаше и директно од Атина, преку својата фирма Оилко. Генерално горивата беа ОК. Приватните земаат слободно но најчесто од ГУЛФ, чие потеколо не ми е познато но наводно со добар квалитет. Топ Трејд зема од таму.
Се поголеми се проблемите кои настануваат со горивото од МП, барем спрема зборувања. Лук Оил одамна ги откачив откако бев претплатник 2 години но варираа со квалитет и на бензин и на дизел, што предизвикуваше разни проблеми на моите возила.
Со Пуцко имав 6 месечен договор ( 2010 година ) и чувството беше како да возам на мазут, со облак позади мене. Откако преминав на МП се се среди.

Факт е дека нешто се случува со горивата, ама за жал ние немаме независна лабораторија кај нас која би можела да испита. Знам дека апансас контролите што ги правеле од VW и тестирањето на мострите си го правеле кај нив, излегло дека во дизелот има бензин и обратно. Тоа веројатно е поради превоз на различни горива во исти цистерни. Од таа причина не се носи 1.0 бензинецот повеќе на наш пазар.

Мене лично многу ме разочара МП, после години користење. Сега сум без компас каде да ставам. Ке го пробам ТТ со пола резервар па ќе видиме.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43956
  • Il Moderatore
« Одговори #3104 на: 31 Март 2022, 16:13:25 pm »
Треба ова да се проба.

Спроед некои извори Мијалков носи Shell

https://faktor.mk/shel-vleguva-na-makedonskiot-pazar

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.