Да се копирам од темата за Леонот од неќна:
Минатата недела ставив 35.9L од Лукоил и поминав 577km (од кои 480 Штип - Скопје (и низ Скопје) - Штип и другото низ Штип. На крај на борд пишуваше Range: 45km, што значи ептен на резерва.
Просечна потрошувачка на сето ова излегува 6.22L/100km. Очекував малку помалку, ама можеби и очекувано, со оглед на гужвите додека влезам/излезам од Скопје, како и на автопат не ја пазам баш со 110-120km/h.
Вчера ставив 36.5L пак од Макпетрол. Денес колата ми работи далеку посмирено и потивко. Она со сецкањето при забрзување го нема, ама тоа го дијагностициравме дека не е до горивото, ќе се среди.
Ќе видиме колкава ќе е потрошувачката неделава.
Јас сум запрепастен од разликата. Како да возам друга кола со друг мотор.
Претходно ставав на истата Макпетрол со месеци, последните неколку пати колата работеше понемирно (некако се погоди и мал сервис во јануари и малку сумњав на филтрите/маслото) и викам ај да сменам претходната недела од Лукоил. И таму беше слично во поглед на полоша смиреност, гласност и рамномерност.
Не знам што прават со горивава. Дали сеуште се прилагодени за поладно (денес е крчан) со адитивите што ги додаваат, дали е до batch-от што го нудат моментално - немам идеја.