Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 746816 пати)

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #2176 на: 06 Октомври 2017, 22:04:35 pm »
Јас ставав на Шел на Лефкада и колата барем по мене трошеше многу помалце. Тоа што низ Скопје го вадев во град на рамно таму го ваден на тие брда и долини просекот. Сега сменив од лукоит и почнав на макпетрол и мислам дека троши за нијанса помалце...
sega sum na 25% rezervoar ostanat a 900km projdeni. isto i jas ugore/udole po ostrovov.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9179
  • Пичлеме
« Одговори #2177 на: 08 Октомври 2017, 21:28:36 pm »
После подолго време, 90% од резерварот го наполнив од Макпетрол. Најмалку 2 години не сум ставал нафта од таму, заради едно заебано искуство, подолго верглање при палење, па некогаш една дизна не се уклучуваше... стара приказна, сум ја спомнал низ темата... После 3 дена возење на нафтата од Макпетрол (на отворен пат претежно), колата почна значително повеќе да ми чади. Ќе продолжам на Лукоил да ставам, како до сега. После пофалните муабети за горивата од Макпетрол моментално, ете ставив од таму, ама очигледно колата моја не сака од таму :)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5390
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2178 на: 10 Октомври 2017, 15:52:52 pm »
^^
Russian collusion!  ;)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #2179 на: 10 Октомври 2017, 16:09:48 pm »
Чадењето е дека се чисти издувот, не дека е до горивото. Провери ја на 5/600 км како ќе се однесува.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #2180 на: 10 Октомври 2017, 16:38:18 pm »
Последниве два месеци постојано е ринтана на отворен пат, така да издувана е...

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #2181 на: 10 Октомври 2017, 16:58:28 pm »
Сепак од лошо гориво пак може да е затворено се. А ако чади и оди подобро и работи потивко ич не се замарај за чадот. Ќе пројде.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #2182 на: 10 Октомври 2017, 17:14:34 pm »
Не се замарам, само споделувам искуство :)
Инку околу работата на моторот не осеќам никаква разлика, исто оди, исто брчи :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #2183 на: 10 Октомври 2017, 17:23:36 pm »
Кај мене обратно, лукоил позачаднува, макпетрол јок. Во штракањето нема разлика :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #2184 на: 10 Октомври 2017, 17:35:51 pm »
Исто и кај други што ги познавам, затоа решив од Макпетрол да ставам, ама ете кај мене контра ефект, од Лукоил нафтата помалку чади :)

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #2185 на: 10 Октомври 2017, 18:25:13 pm »
Јас со лукоил водно го качувам во трета, со макпетрол во 4та евентуално 5та. До толку ми менува на ниски сила колку има горивото. Ама татко ми запнал лукоил подобро му е и само тоа тура. А СДИто на брат ми значително помалку штрака со макпетрол ама и он запнал на лукоил да става.

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1056
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #2186 на: 28 Октомври 2017, 13:25:58 pm »
После подолго време, 90% од резерварот го наполнив од Макпетрол. Најмалку 2 години не сум ставал нафта од таму, заради едно заебано искуство, подолго верглање при палење, па некогаш една дизна не се уклучуваше... стара приказна, сум ја спомнал низ темата... После 3 дена возење на нафтата од Макпетрол (на отворен пат претежно), колата почна значително повеќе да ми чади. Ќе продолжам на Лукоил да ставам, како до сега. После пофалните муабети за горивата од Макпетрол моментално, ете ставив од таму, ама очигледно колата моја не сака од таму :)
moe liccno mislenje e deka:
so ogled na toa deka lukoil e ruska kompanija, a ruskata sirova nafta ne tolku cista, plus ruskite rafinerii ne se tehnoloski top kvalitetot na gorivata na lukoil se dobiva vestacki preku aditivi a ne preku hemiska prerabotka i cistina na sirovota nafta.
makpetrol kako "sloboden" uvoznik ima sepak pogolem izbor od kade ke uvezuva nafta. Dokolku sakaat da opstanat i bidat uspeshni mora da najdat kanali da dojdat do kvalitetno sirova nafta koja e prerabotena vo kvalitetni rafinerii.
Sama taka bi uspeale na pazarot vo mk.
So oglde na toa deka makpetrol a mk firma sepak treba i nie kako korisnici da bideme kriticni no istovremno da gi podrzzuvame ako se na praviot pat.
Bidejkji edna rabota e sigurna, lukoil sigurno nema da gi smeni naftenite polinja za sirova nafta nit pak ke mozze za brzo vreme da gi smeni rafineriite...
taka logicniot izbor bi bil makpetrol da, ama ako ja sfatat porakata. ne mora po default da e lukoil.
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5383
« Одговори #2187 на: 29 Октомври 2017, 18:08:12 pm »
Макпетрол како и остали приватњаци точи од рафинеријата во Солун. Луѓе што возат цистерните викаат дека им се пуни секакви глупости од типот на нафта од воени резерви стара 10 па и 20 години... Колку е вистина појма немам.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #2188 на: 29 Октомври 2017, 18:23:26 pm »
Колкави би биле тие воени резерви да траат 20 години :D

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max