Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 570088 пати)

Отсутен momak_31

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 223
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #2055 на: 22 Јули 2017, 08:57:04 am »
Oва ми делува како да новава влада сака да си го врати бизнисот со нафтата во времето на штерјо ( тогаш најквалитетно гориво имавме, газда Шеки растур правеше со шверц )
Ако толку сака некој да ги провери нашите горива треба да се обрати до рафинеријата окта и нејзините бензиски станици. Ако се направи резултат ќе се добијат застрашувачки резултати од кои коса од глава ќе ни се крене.
НЕ ми е јасно како е можно Шелл гориво во Супертрејд да биде од Албанија донесено. Нели од Грција го носеа горивово.
Јас со мојава кола сум немал проблем до сега, освен еднаш на Макпетрол кога тотално ми блокираше моторот 100 метри на излез од бензиска
Од тогаш мој избор е или Лукоил или Супер Трејд. Кај окта,макпетрол никогаш не полнам
Окта нема свои бензиски станици. Тоа се приватни, само брендирани Окта. Исто така колку што знам одамна не приозведува бензин. Го увезува од Грција.

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5511
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #2056 на: 22 Јули 2017, 12:42:24 pm »
Okta Leptokarija za plin mozam da preporacam, od kako stavam tamu vo dvete koli nema check engine svetnato  za losa smesa, ni vo Lancerot ni vo Aveoto.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен masterficx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 482
« Одговори #2057 на: 22 Јули 2017, 14:08:38 pm »
Јас неможам да се крстам во Лук Оил ама до сега истата кола од кај нив точи и плин и бензин и нема проблеми со горивото.

На почетокот кога ја купив, полнев неколку пати 95-ка од Макпетрол и последниот пат кога наточив 1000че од 95-ката од Макпетрол не сакаше да запали, се уби од верглање. Ја тогаш незнаев што се случува и зашто не пали и му се јавив на роѓаков од кај што ја земав и му раскажав шо се случува и ми рече дека и он имал иста случка. Дојде со 5 туби од 6 литра (од оние за вода) и ја дополнивме со 98-ца од Лук Оил и запали мајку му...

А сум имал проблем со плинот од НасГас. Ја наполнив боцата со плин од НасГас и отидовме до козјак ама се спуштив до другата страна до кај браната. Кога тргнав за назад едвај со прва брзина се искачувавме, ми беше страв да не и направам преголем стрес, толку млитава никад не ми била колата. А можда и дека цело време точам од ЛукОил па во Новус кога ја штелуваат ја штелуваат според тој плин.

Незнам за дизелаши ама за бензинци може така и да треба, точи си од една бензинска и после лесно е да и ги следиш промените и да ја дијагностицираш и подесуваш.
Cheap + Reliable = Not Fast
Fast + Cheap = Not Reliable
Reliable + Fast = Not Cheap

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4756
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #2058 на: 24 Јули 2017, 15:26:47 pm »
По извозен резервоар и четврт Shell V-Power Diesel (наточен во Грција) можам да кажам дека апсолутно нема никаква разлика споредено со Лукоил, Макпетрол и Окта...од сите имам ставано, исти курац. Исто работи моторот, исто влече, исто троши. Еве не знам.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #2059 на: 24 Јули 2017, 15:51:42 pm »
Ти не си карклуб експерт затоа така.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен Lucinefer

• Почетник
  • *
  • Пораки: 18
« Одговори #2060 на: 24 Јули 2017, 16:03:21 pm »
По извозен резервоар и четврт Shell V-Power Diesel (наточен во Грција) можам да кажам дека апсолутно нема никаква разлика споредено со Лукоил, Макпетрол и Окта...од сите имам ставано, исти курац. Исто работи моторот, исто влече, исто троши. Еве не знам.

Доколу автомобилот е 90 Кс, тешко е да се осети разлика. На автомобили со поголема моќност има разлика. Проста математика е. Не е исто 5% на 90КС и на 300кс. За потрошувачката скоро е невозможно да се прави компарација во реални услови. Има милион варијабили, од притисок на гуми па се до температура на воздухот. Според мене, единствена компарација за потрошувачка, може да се изведе во строго контролирани услови со изваден мотор од возило. Тогаш податоците би биле колку толку поверодостојни, ова го кажувам бидејќи и Shell не добива секогаш дотур со ист квалитет.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5003
  • The Spartan General
« Одговори #2061 на: 24 Јули 2017, 17:57:35 pm »
Мислам дека Молец има 335д, со 286кс.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Lucinefer

• Почетник
  • *
  • Пораки: 18
« Одговори #2062 на: 24 Јули 2017, 18:18:05 pm »
Мислам дека Молец има 335д, со 286кс.

Незнам, меѓутоа имам возено повеќе автомобили, кај оние со мала моќност не сум можел да осетам разлика. Кај subaru sti 280кс, alfa romeo brera 2.4 so 260/270кс се осеќа разлика.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3896
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #2063 на: 24 Јули 2017, 21:10:09 pm »
Денеска на супертрејд, цистерна што некогаш била Шел... Сега извадени и беа буквите.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5653
« Одговори #2064 на: 24 Јули 2017, 22:34:21 pm »
Supertrejd na fb celo vreme pustaat reklami kako imaat kvalitetno gorivo i na sekoj post im pisuvam sto gorivo imaat dali seuste imaat shell arno ama nikoj ne se drzna da odgovori.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6437
« Одговори #2065 на: 25 Јули 2017, 07:19:04 am »
Знаеш како е. Само во Македонија не чини горивото, само Македонија има нечист воздух, само во Македонија гаранција се губи од ОВЛАСТЕН сервисер ако не правиш сервис/смениш уље на секои 10.000. Па такво ду*ење само во оваа држава има.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43643
  • Il Moderatore
« Одговори #2066 на: 25 Јули 2017, 07:35:47 am »
Знаеш како е. Само во Македонија не чини горивото, само Македонија има нечист воздух, само во Македонија гаранција се губи од ОВЛАСТЕН сервисер ако не правиш сервис/смениш уље на секои 10.000. Па такво ду*ење само во оваа држава има.

Ее така.. ќе го тргнеме сарказмот и веќе сме на прав пат ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6437
« Одговори #2067 на: 25 Јули 2017, 07:59:02 am »
Така така...лукоил, макпетрол и окта не чинеле ама од супертрејд било најбоље горивото, повеќе влечела колата  ::)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11735
  • Архитект
« Одговори #2068 на: 25 Јули 2017, 08:03:51 am »

Исто и јас имам заприметено. Нафта од каде и да ставам исто оди колата, слично троши.
Некогаш чади, некогаш не, ама не мора да значи дека е од горивото.

За бензин незнам.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34064
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2069 на: 25 Јули 2017, 08:10:41 am »

Некогаш чади, некогаш не, ама не мора да значи дека е од горивото.

Некогаш е дизел а некогаш не ;D