Автор Тема: Erratic Idle на Opel Calibra (C20XE)  (Прочитано 29583 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
Одг: Erratic Idle на Opel Calibra (C20XE)
« Одговори #75 на: 26 Октомври 2017, 12:40:03 pm »
За компресија не...

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13933
« Одговори #76 на: 26 Октомври 2017, 12:55:44 pm »
Види можда слична ви е ;D ;D ;D

Отсутен Indigo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 434
« Одговори #77 на: 26 Октомври 2017, 13:21:00 pm »
Ај кога веќе нагаѓаме, што правиме ако инсталацијата е оштетена до некој сензор па неговата промена е практично бесполезна и го отпишуваш а всушност ништо не се менува.

pa toa e eden od polesnite nacini da se otkrie dali e problem instalacija. 5 strani se napisaa za problemot, site mozni verojatnosti i uste se vrtime u krug so lambda. ili nekoj ovde saka da dojde volsebnikot od oz i so magicno stapce da go resi problemot ili nema zelba da najde sema za instalacija, da ja pregleda SAM so eden najglup unimer i da gi preskrta site dadeni solucii.

Ete go @Stratro so calibrata. neka kupi choekov gajba pivo, dvete kalibri edna do druga i neka sporedat vrednosti.

Jebote ko ravenka za covestvoto da resavame ovde... calibra e da go ebam!

Drugar ovoj problem retko koj go resil na mnogu mesta bev so neogranicen budzet napomenato nikoj ne se nafakja. Valjda ima zosto. Ako mislis deka si spremen so unimer da proveris se i site senzori poveli ostavi mi brojce ne edna 3 gajbi pivo ke dobies + rabotna raka

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #78 на: 26 Октомври 2017, 13:34:42 pm »
Не дека не може било кој да го реши. Не се замараат.

Ако сакаш да провериш за електрика и имаш буџет, оди кај Попето во Битола.

Тој ако не ја среди, Господ не ја средува.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4997
« Одговори #79 на: 26 Октомври 2017, 14:01:36 pm »
Не сте виделе вие мотор со многу сензори... Земете некоја еуро 6 било дизел било бензин, ќе ви се сврти светот наопаку. Овој мотор е играчка во споредба со електрика на тие чуда.
Веќе се најавува и дека на се ново сензорите ќе имаат LIN комуникација така да унимерите ќе ни служат да измериме дали пуни алтернаторот :D

Отсутен Indigo

• Јуниор
  • **
« Одговори #80 на: 26 Октомври 2017, 14:24:37 pm »
Не сте виделе вие мотор со многу сензори... Земете некоја еуро 6 било дизел било бензин, ќе ви се сврти светот наопаку. Овој мотор е играчка во споредба со електрика на тие чуда.
Веќе се најавува и дека на се ново сензорите ќе имаат LIN комуникација така да унимерите ќе ни служат да измериме дали пуни алтернаторот :D

Има сензори но има и дијагностика, мене ми е преку глава да фрлам пари да купувам делови за џабе, тоа е целата ситуација.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #81 на: 26 Октомври 2017, 15:11:25 pm »
Епа друже, шта речи, која порука послати :)

Шитни ја колата каква што е, купи нешто друго :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #82 на: 26 Октомври 2017, 15:32:26 pm »

Има сензори но има и дијагностика, мене ми е преку глава да фрлам пари да купувам делови за џабе, тоа е целата ситуација.
Штом дошло преку глава, раскини ѝ. Не се мучете и двајцата :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #83 на: 26 Октомври 2017, 18:09:30 pm »
Дијагностиката не е магично стапче, понекогаш нема никаква грешка но има нешто симптоматично што тој што знае може да го види.... Па има мерења со осицлоскопи па треба да знаеш каква периода да очекуваш од сензорот... Голема филозофија е самата дефектажа која за жал кај нас се разбира како 300-500денари дијагностика. За жал кај нас се малце такви луѓе скоро и да ги нема а и неможе да се наплати маката. Мада ова погоре не важи за твојата кола доста попримитивен е системот.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #84 на: 26 Октомври 2017, 18:38:52 pm »
Lambata mozes da ja proveris so nekoj sto ima brener t.e boci so kislorod i plin. Duvaj kislorod vo vsisna grana i meri naponot na unimer bi trebalo da se zgolemi, poslem so plin treba da se namali. Idealno mislam deka 1.1v ne sum siguren procepkaj po internetov

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #85 на: 26 Октомври 2017, 21:46:11 pm »
@Indigo ne sum majstor, entuzijast sum koj kolku tolku naprail nesto, bi ti pomognal dokolku gi imav site papiri za taa kola i da imav vreme... @nikola_bb da ne se imat motoron pretvoreno u euro 6 preku nokj pa sto davas vakvi sporedbi?  Fala bogu nie vozime euro -10 i seuste mozeme da merime vrednosti so unimer.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #86 на: 26 Октомври 2017, 21:55:31 pm »
Ме фати малку инает и се зачитав англиски форуми.

Гледам многу го имаат истиот проблем со овој мотор.

Сите го потенцираат тоа ICV - Idle Control Valve

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #87 на: 26 Октомври 2017, 22:02:37 pm »
Уште еднаш кажувам и за последен пат, ИЗМЕРИ компресија. Ако ништо друго ќе знаеш во каква состојба механички е внатре моторот.

Отсутен Indigo

• Јуниор
  • **
« Одговори #88 на: 26 Октомври 2017, 23:03:16 pm »
Ме фати малку инает и се зачитав англиски форуми.

Гледам многу го имаат истиот проблем со овој мотор.

Сите го потенцираат тоа ICV - Idle Control Valve

напоменав и во првиот пост, 3 такви имам пробано.
првиот пат, го исчистив темелно, ја проработе но пак варираше кога ќе загрее.
вториот пат, купив друга од aliexpress, пак варираше, па ме убедуваа кинеска нечини вака така
третиот пат, од друга Calibra извадив која што работеше топ без ваков проблем, го ставив кај мене дур да дојдам дома пак почна да варира гаста.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #89 на: 26 Октомври 2017, 23:03:31 pm »
Не се шитка кола додека не знаеш дали е поправлива и колку кошта поправката.
Бар ја не би....тукутака...