Автор Тема: Erratic Idle на Opel Calibra (C20XE)  (Прочитано 29556 пати)

Отсутен Indigo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 434
Одг: Erratic Idle на Opel Calibra (C20XE)
« Одговори #45 на: 15 Октомври 2017, 11:16:56 am »
Пред да одам да ја чепкам колата, имам едно прашање. Дали може да тестирам ламба со тоа што: ќе пуштам напон директно од акумулатор на греачите, и на signal-wire со унимер да измерам напон?

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #46 на: 15 Октомври 2017, 14:56:28 pm »
Ламбда сонда се тестира да ја извадиш и да ја грееш на оној дел што е во ауспухот а при тоа да видеш дали се менуваат вредностите со унимер на жиците одамна тоа го видов на you tube кога се заебавав со Роверот како ти сега со калибрата ......провери како точно беше на you tube треба да има клипчиња таму .....

Отсутен Indigo

• Јуниор
  • **
« Одговори #47 на: 15 Октомври 2017, 21:58:14 pm »
Ламбда сонда се тестира да ја извадиш и да ја грееш на оној дел што е во ауспухот а при тоа да видеш дали се менуваат вредностите со унимер на жиците одамна тоа го видов на you tube кога се заебавав со Роверот како ти сега со калибрата ......провери како точно беше на you tube треба да има клипчиња таму .....

зошто да ја извадам кога директно може да измерам-
инаку измерив на idle speed дава од 0.030v до 0.060... колку што сум информиран треба да дава од 0.1 до 0.9... кога ќе натепам гас стига до 0.85 нешто така и после полека паѓа надолу..

Отсутен steff_92

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 96
« Одговори #48 на: 16 Октомври 2017, 08:28:29 am »
Здраво,

Имав ист проблем со Peugeot 206.
Се сменив, ламбда сонда, степер мотор, чистење клапна, палење или бомбина како го викаат и на крај беа лошо наштелувани вентилите  ;)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13933
« Одговори #49 на: 16 Октомври 2017, 09:32:50 am »

зошто да ја извадам кога директно може да измерам-
инаку измерив на idle speed дава од 0.030v до 0.060... колку што сум информиран треба да дава од 0.1 до 0.9... кога ќе натепам гас стига до 0.85 нешто така и после полека паѓа надолу..

Ако ти дава 0.03 и 0.06 а треба 0.1 до 0.9 значи не ти чини ламбда сондата? така?

Отсутен Indigo

• Јуниор
  • **
« Одговори #50 на: 19 Октомври 2017, 00:47:49 am »
момци најдов еден „колега“, со Calibra со истиот мотор, со истиот проблем. Разликата меѓу нас двајца е што тој нема плин, и сменил повеќе работи вклучувајќи маф сензор и се останато што има на колата (клапна, тпс, сензор за температура на антифриз.. и многу повеќе да не набројувам, дури и на компјутер ја ставил и немало грешки)
Се повеќе ми личи на механички проблем.

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #51 на: 19 Октомври 2017, 01:04:42 am »
Епа ондак само пуна и коа ќе умре ќе си напраиш генералка :)

Отсутен Indigo

• Јуниор
  • **
« Одговори #52 на: 19 Октомври 2017, 01:07:59 am »
Епа ондак само пуна и коа ќе умре ќе си напраиш генералка :)

јас и сега сум финансиски способен за генералка ама пак не е гаранција дека ќе се среди... или ќе си купам друг мотор, или комплет друга Calibra. ќе пишам што сум направил.

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #53 на: 19 Октомври 2017, 02:24:44 am »
и шо ќе напраиш ако купиш уште еден продуван мотор? ако си ја сакаш колата, ако имаш пари, среди си го твојот и мирна глава.

Отсутен The Ghost

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 301
« Одговори #54 на: 19 Октомври 2017, 04:39:50 am »
Требаше да си ја земеш калибрата од кисела вода.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #55 на: 19 Октомври 2017, 10:21:02 am »
Дечко ти се чудам на паметот. Ако си спремен како што викаш, не се заебавај, напни му неколку дена и ќе го најдеш проблемот.

Отвори го цел мотор, смени ги сите потрошни материјали, летечи метечи, карики, очисти се живо и диво среди си го моторот како нов, уби ја од возење.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4997
« Одговори #56 на: 19 Октомври 2017, 12:57:58 pm »
Измерете компресија, со мајстор што разбира. И претходно ти кажав типувам на изгорен вентил.

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #57 на: 19 Октомври 2017, 15:45:08 pm »
Ако има изгорен вентил, зошто му ги нема симптомите додека е ладен моторот ? На крај краева колку што го разбрав, проблемот му е во нерамномерно работење во лер, нигде не спомнува трокирање и слично, ако има изгорен вентил, нели треба постојано да трокира моторот, без разлика ладен/топол, а не симптомот да биде нерамномерно работење во лер и тоа само кога ќе загрее ?

Од друга страна, @Indigo, зошто сеуште ги немаш проверено свекиците во каква состојба ти се после возење на колата ? Барем тоа е лесно и брзо, возиш, ја оставаш потоа да олади и извади ги, сликај ги, постави ги сликите тука, 10 минути работа ти е тоа, и пристапни се за вадење на тој мотор.

Отсутен Indigo

• Јуниор
  • **
« Одговори #58 на: 19 Октомври 2017, 15:58:34 pm »
Ако има изгорен вентил, зошто му ги нема симптомите додека е ладен моторот ? На крај краева колку што го разбрав, проблемот му е во нерамномерно работење во лер, нигде не спомнува трокирање и слично, ако има изгорен вентил, нели треба постојано да трокира моторот, без разлика ладен/топол, а не симптомот да биде нерамномерно работење во лер и тоа само кога ќе загрее ?

Од друга страна, @Indigo, зошто сеуште ги немаш проверено свекиците во каква состојба ти се после возење на колата ? Барем тоа е лесно и брзо, возиш, ја оставаш потоа да олади и извади ги, сликај ги, постави ги сликите тука, 10 минути работа ти е тоа, и пристапни се за вадење на тој мотор.

ете тоа не го напишав, кога ќе загрее колата е значително побавна и треба повеќе гас за да тргне, повеќе гас за да забрза итн.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #59 на: 19 Октомври 2017, 16:58:33 pm »
Ламбда сензорот дечко е капут.

Со последниов пост кажа се. Токму на тој принцип и работи ламбда сензорот.

Во иделна мешавина 0.45V треба да имаш кога е загреана. 0.1V-0.9 V

Кога имаш ниски вредности како ти што имаш 0.03V значи не е 0.3V, компјутерот ти прави постојано јака мешавина.

Кога е ладна, одговара тоа на моторот (колку толку), кога ќе загрее ти се јавуваат проблеми.