Автор Тема: Србија казнува?  (Прочитано 57216 пати)

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
Одг: Србија казнува?
« Одговори #120 на: 26 Октомври 2017, 20:57:30 pm »
Во соодветни периоди од денот, цела делница се поминува со 120-130 во лева лента без да сметаш на никој. Бонус во лева лента е што нема толку изразени канали од шлепери. Уште еден бонус во лева лента е што имаш маааалку повеќе време да забележиш куче со самоубиствени намери.*

*Ова важи за возачи што не пробуваат да прават маневри за избегнување, туку само кочат кога ќе наидат на таква ситуација. Ако пробаш да избегнуваш во лева лента на тој пат, отиде на кров.
на 160 не мрдам волан освен ако не е некоја карпа потешка од колата.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен lans

• Редовен
« Одговори #121 на: 10 Ноември 2017, 22:10:05 pm »
денес извозено скопје-пожаревац.на автопат 160кмч.кај пожаревац кога се исклучив,немаше ништо освен тикетот за патарина.ниту просечна брзина,ниту полиција.
после граница има автопат па 10км лош пат па автопат па клисурата 30км и после тоа све е автопат.
до ниш има 80 и 210динари патарини.
VW Passat 2.0TDI 2015
Honda SH150i  2020

Отсутен The-spiki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 82
    • spiki.mk
« Одговори #122 на: 12 Ноември 2017, 11:11:18 am »
Јас кога одев последно, не се осмелував над 140 да возам, само заради пресретачите оти знам дека е в крај заебано.

Вози по знаци +10 км/ч  макс и една пауза направи Stop And Go пред Белград и готово :)

Едно мочање Скопје - Белград? :)
Над 100 пати имам патувано само во последниве неколку години (во просек ~ 2, 3 пати месечно)
Колку што памтам, еднаш само поминав со само едно застанување (спиев од Белград до граница)
Најчесто правиме 3 или 4 паузи (време на патување зависи, е од 4 до 6 саати). Некој си пие кафенце, некој водичка, кока кола... Јас сум за мочање на секое застанување.
И нема проблем со просечна брзина :)

Според објавени препораки од сите релевантни институции, би требало пауза на ~ 2 саати возење.
Професионални возачи / камионџии разбирливо возат поише, и според законите дозволено е некаде околу 5 часа и потоа имаат обавезна пауза (тоа се прати со гпс, патни книги итн)

На оваа траса има делови каде што е безбедно да се вози побрзо од 120км, доколку условите дозволуваат (добар пат, нема многу други коли итн).
Над 200 не е комфорно поради бука од ветерот што удира во прозорците :)

Поминувам 20-50 иљади километри секоја година.
Никогаш не сум бил во ризична ситуација поради (по)висока брзина.
На автопат, единствено поради лоша реакција на другите, сигурен сум најчесто поради умор од тие што возат без застанување Г(еј)рчка - дома.
Во градска вожња се разбира, невнимание поради користење мобилни телефони.
Како пешак, поради неразбирање на возачите дека условно зелено на семафор значи помини единствено доколку нема пешаци.

Прошла година, додека не беше ратификуван законот за наплата на казна, на неколку другари и брат ми се случи да добиат совет на патарина „успори, ти ја забележавме повисока просечна брзина“.
Финта со „изгубена“ патарина верувам дека нема да помине, на патарини и по регистрација се прати. Можеби кога не е надмината просечна брзина ќе ти кажат дека не знаеле каде си влегол за да земат поише пари.

Пресретувачи се ок, многу пати ги имам видено. Возат Skoda SuperB (црна), BMW серија 3 (е90, бела) и 5, Mitsubishi Lancer (црна). Колку што приметив на објавени слики во весници и на форуми, ги има и со VW Passat и Golf.

Од искуство, испадна до 150 не запираат и немало проблем со казни накнадно.
Кога приметуваш дека некој се трка со тебе нормално е да успориш, дури и да не се пресретувачи.

Возат малце по тебе, поминуваат пред тебе и успоруваат неколку пати за да ги поминеш.
Лесно се препознаваат. Имаат „полициска лампа“ на центар, горе десно од инструмент табла.
Домашни таблички, најмалку 2 се во кола. Не знам дали сите, ама на повеќето приметив имаат затамнети сталка позади б столбот.
I sell frozen jogurt which i call frogurt

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #123 на: 12 Ноември 2017, 11:50:40 am »
Де бре, 4 паузи у 400 км... Шо бешики некапацитивни ќе имавте :D
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #124 на: 12 Ноември 2017, 11:57:19 am »
Зависи колку љокаш по пат. :)

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
« Одговори #125 на: 12 Ноември 2017, 12:06:35 pm »
Богами, плескавицата од Предејане си бара после локање кисела вода по пат.  ;D
Зини да ти кажу.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #126 на: 12 Ноември 2017, 12:11:15 pm »
Предејане е преценето во однос на тоа што има во Лесковац или Прешево.  ;D ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
« Одговори #127 на: 12 Ноември 2017, 12:13:42 pm »
Предејане е преценето во однос на тоа што има во Лесковац или Прешево.  ;D ;D

Код Зајка во Лесковац, ама дур да стигнам до таму од патот, ќе стигнам до БГ.
Зини да ти кажу.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44366
  • Il Moderatore
« Одговори #128 на: 12 Ноември 2017, 12:16:11 pm »
Пред две недели по пат накај белград, свесно го прескокнав предејане, иако имаше „поборници“ во кола, и заседнавме во Лесковац, во Грош. Добро месо, мајке му га.... :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен The-spiki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 82
    • spiki.mk
« Одговори #129 на: 12 Ноември 2017, 12:36:31 pm »
Де бре, 4 паузи у 400 км... Шо бешики некапацитивни ќе имавте :D

Па, 442 км поточно. Како когаш ама трае од 4 до 6 саати и како што реков 3 до 4 паузи.
Тоа е сосема нормално. И би требало да е стандардно за сите, според било која институција за сигурност на патишта и слични. Абе, на брзинка провери на гугл "how often should you take break when driving"

Не дека баш на секое застанувања сите одат во тоалет, ама да, слаби сме ептен со бешика :)
Татко ми пие Lasix за отстранување на вода. И со пола апче херој си ако издржиш 2 саати.
Најчесто одам без него, но дури и тогаш на <2 часа праиме пауза... и мене ми се моча често.
Можеби сум пред дијабетес или така нешто. Кој знае.
Што велат постариве... Никогаш не проверувај жена, кола и здравје. Секогаш ќе најдеш нешто (лошо).

I sell frozen jogurt which i call frogurt

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #130 на: 12 Ноември 2017, 12:48:47 pm »
Системот со мерење просечна и казнување се активира само кога ќе се ставионираат џандарите на патарина, тоа се случува 3-4 пати неделно а не 24/7.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #131 на: 12 Ноември 2017, 13:39:02 pm »
Јас обично мочам кај Алексинац и толку.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #132 на: 12 Ноември 2017, 15:49:53 pm »
Пред две недели по пат накај белград, свесно го прескокнав предејане, иако имаше „поборници“ во кола, и заседнавме во Лесковац, во Грош. Добро месо, мајке му га.... :D

Грош е поавтентична, али скарата нема споредба со Дукат ...

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #133 на: 12 Ноември 2017, 19:16:52 pm »
na edn mesto do belgrad posle 2.5-3 saati vozenje mene mi e sosema dovolno za odmor, slednoto odmarajne posle belgrad... da se slucuva da sum zamoren pred trgnuvanje togas 2 pati pred belgrad zastanuem...
za presretnuvacite sfarno treba da si ufilman i glup za da te fanat, cim ti se lepi nekoj ne krevaj poise od 140, ima mesta kade bez problem mzes i 160 da gi vozis, normalno i da si gi pratis odzadi nesto uletano ako doaga i se mesti pozadi tebe znaci namali na 140 vidi dali ima RS stablici i spored toa prodolzi... pred patarini ne se uletuvaj i na nadvoznici gledaj/zumiraj dal stoi nesto poput radar :D
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен lans

• Редовен
« Одговори #134 на: 13 Ноември 2017, 18:50:30 pm »
вчера возено пожаревац-скопје. 160кмч н автопат,немаше ништо на тикетот кога платив на патарина кај ниш.имаше цајкан што стоеше меѓу коловозните ленти,ама не застана никој.
застанување... што поретко. ако има застој на граница.
VW Passat 2.0TDI 2015
Honda SH150i  2020