Автор Тема: Србија казнува?  (Прочитано 57228 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Одг: Србија казнува?
« Одговори #105 на: 23 Октомври 2017, 23:22:43 pm »
е не ќе ти прајт тебе(и мене) ленти да се улавејме :)
Нејсе, сме мислев дека има огрдада... И да не е за повеќе од 80-90, мада реално, во услови на дожд, снег магла итн ретко кој вози 80+... Едино некни што патрола пролета, мада и тие не возеа нешто ектремно, 150 да речиш, околу 120-30 возеа, сепак пребрзо за дождот што истураше...
Али нај битен момент е кога врви риналка за нег и снегот го префрла од една во друга лента. И цел ден така :)

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2765
« Одговори #106 на: 24 Октомври 2017, 11:56:58 am »
za delnicata Tetovo-Gostivar ednostavno se nemase vizija.
neznam kolku se pamti kakov bese pred segasnava sostojba.
dve tesni lenti vo sprotiven pravec, i celiot navalen pagase nadole. vo sredina ispapcen na kraevite navalen.
zimno vreme na sneg vo eden pravec voobicaeno imase po 5-6 koli sletano liznato nadvor od pat.
ovoa sega e golem napredok vo odnos na toa kakov bese pred toa.
arno ama generalno bez vizija, go utnaa, tehnicki nedorecen. samo dve tesni lenti i vo sredina betonska ograda. eden kup priklucoci.
tamo barem ima mesto kade da se siri i ne e zahtevna delnica.

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1389
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #107 на: 25 Октомври 2017, 09:20:21 am »
А да отворевте посебна тема за ТЕ-ГО ?
Оваа да ја задржиме за практичноста во искуствата за возењата низ Србија ?
Или да ви го раскажам ја моето искуство со митото од 200 Евриќа и Хрватските џандари во пресретач коа ме укебаа на 197  ? :)
Ограничувањето поради дожд беше на 100 ( стандардно 130 ) ...

За Србија едно од решенијата е подзастанување на бензиска за кафе, користење на апликација за андроид ( се вика Prosecna brzina ) , и секогаш спремни 5.000 динара.
По автопат само да гледаш во брзиномер  да пратиш цело време да не си над 120 е опасно само по себе, а камо ли да стаиш темпомат, и се успиеш. Не викам да се лета од 200 и нагоре, ама до 150-160 е реално динамично и ок.

Во Германија, кога прашав зошто нема ограничување на брзината, ми рекоа дека ако ја ограничат, ќе се намали протокот, и ке се зголемат застоите. Веројатно е така. Ама, кај нив е иградена култура, преку реален систем на казни, а казнуваат и за мали престапи ( на пример над 10км/час од дозволеното ). Сообраќајна култура се гради со казни, а не со постери и акции. Така и Германците научиле. И без тетки и стичеви кое со ало ќе помогнат. 

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #108 на: 25 Октомври 2017, 10:49:09 am »
По автопат само да гледаш во брзиномер  да пратиш цело време да не си над 120 е опасно само по себе, а камо ли да стаиш темпомат, и се успиеш. Не викам да се лета од 200 и нагоре, ама до 150-160 е реално динамично и ок.

Баш пред некој ден читав истражување баш за ова што го кажа, дека пратењето цело време да не си над лимит е прилично деконцентрирачки при возење. За жал немам време да го најдам сега тоа, али се согласувам во потполност со муабетот. 150-160 си е таман.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #109 на: 25 Октомври 2017, 10:54:34 am »

Баш пред некој ден читав истражување баш за ова што го кажа, дека пратењето цело време да не си над лимит е прилично деконцентрирачки при возење. За жал немам време да го најдам сега тоа, али се согласувам во потполност со муабетот. 150-160 си е таман.
Па тоа е целата дискусија. Прво што се концентрираш на погрешна работа која е пратење на брзина, а не на возењето. А второ што возиш со брзина која не ти е природна согласно условите на патот. Било кој што возел ќе го заклучи тоа многу брзо и лесно.

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #110 на: 25 Октомври 2017, 11:07:12 am »
Ама е глуп насловот на темава  ;D

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #111 на: 25 Октомври 2017, 14:27:23 pm »
А да отворевте посебна тема за ТЕ-ГО ?
Оваа да ја задржиме за практичноста во искуствата за возењата низ Србија ?
Или да ви го раскажам ја моето искуство со митото од 200 Евриќа и Хрватските џандари во пресретач коа ме укебаа на 197  ? :)
Ограничувањето поради дожд беше на 100 ( стандардно 130 ) ...

За Србија едно од решенијата е подзастанување на бензиска за кафе, користење на апликација за андроид ( се вика Prosecna brzina ) , и секогаш спремни 5.000 динара.

Во Германија, кога прашав зошто нема ограничување на брзината, ми рекоа дека ако ја ограничат, ќе се намали протокот, и ке се зголемат застоите. Веројатно е така. Ама, кај нив е иградена култура, преку реален систем на казни, а казнуваат и за мали престапи ( на пример над 10км/час од дозволеното ). Сообраќајна култура се гради со казни, а не со постери и акции. Така и Германците научиле. И без тетки и стичеви кое со ало ќе помогнат.
Во германија има повеќе застои на аутобан отколку низ град во Скопје. Умре аутобанот и летањето.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #112 на: 25 Октомври 2017, 14:41:53 pm »
Суров си во одговорите ама си секогаш искрен и во право.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #113 на: 25 Октомври 2017, 14:44:20 pm »
АБе ако ти се погоди, како можеш да се испукаш на аутобанот. Ама, и ако ти се погоди, може и да си преспиеш на аутобанот.   ;D
На мене првото ми се има погодено. Второто, за малку.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #114 на: 25 Октомври 2017, 15:15:52 pm »
Срамота е да се жалиме за гужви на автопат или па во Скопје, особено ако се споредуваме со Германија :)

Работата е што во тие огромни гужви во Германија сум забележал дека има многу поголем ред отколку кај нас во застој од пола саат.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #115 на: 26 Октомври 2017, 00:38:31 am »
ako vozis kolku sto mozes povekje na 120khm, prosecnata sigurno nema da ti bide 120. taka da ne znam koj se zamara dali vozel 121 ili 119kmh
ja sto vozev 700km delnica, 85% avtopat i segde kade sto ne bev zastanat vozev 160kmh, pa prosecna ispadna edvaj 130kmh
p.s.
toa so zaspivanje radi tempomat, sigurno nema da zaspies radi tempomatot. a ako ti se spie, izvadi naocarite za sonce,odma kje se rasonis. bar za mene toa deluva
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #116 на: 26 Октомври 2017, 09:46:42 am »
Кога веќе спомнавте ТЕ-ГО. Го немав возено патов до пред 4-5 години.

Цел живот слушав за него, као можеш да ја стиснеш коолку сакаш, прав пат.

Чајка таму поставуваше рекорди со мотори и коли...

Во главата имав некаква претстава за убава делница..џоа...македонски аутобан.

Кога видов уствари што ѓубре од пат е,...

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #117 на: 26 Октомври 2017, 11:38:26 am »
Имат што ги користат максимумите. Пред некоја год баш се бркаа мерцедес и голф, нешто околу 200 возеа, едвај ги претицав... :D се зеза, паралелно впзеа тала да немаше простор да се претицаат али возеа брзо бааѓи време, начекаа лабаво пред ними, без омциденти поминаа... Да нема полоција мојш да ја стегаш колу сакаш... редовно гледа што цепаат 160+...

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #118 на: 26 Октомври 2017, 11:50:12 am »
Во соодветни периоди од денот, цела делница се поминува со 120-130 во лева лента без да сметаш на никој. Бонус во лева лента е што нема толку изразени канали од шлепери. Уште еден бонус во лева лента е што имаш маааалку повеќе време да забележиш куче со самоубиствени намери.*

*Ова важи за возачи што не пробуваат да прават маневри за избегнување, туку само кочат кога ќе наидат на таква ситуација. Ако пробаш да избегнуваш во лева лента на тој пат, отиде на кров.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #119 на: 26 Октомври 2017, 11:59:09 am »
Општо земено има сообраќајки и на таа делница, како и на секој друга. Мене ми се има десено да ми рокне гума на 130, ништо спектакуларно не се деси, да возев 190 не знам што ќе се десеше, ама не верувам дека ќ епоминев само со резервната...