Автор Тема: Србија казнува?  (Прочитано 57128 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Одг: Србија казнува?
« Одговори #75 на: 23 Октомври 2017, 09:30:56 am »
Да ако се приметува.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
« Одговори #76 на: 23 Октомври 2017, 09:59:57 am »
Една Србија да биде светлосни години пред нас во секој поглед. Трагедија

Не е. Мајндсетот за бизнис и е дааалеку поназад од нашиот колку чудно и да звучи.

Во Белград луѓето се бахати, некултирни и невоспитани, во другите градови се нешто подобри. Сообраќајна култура пониска од нашата (hence системот за пресметка на средна брзина меѓу патарините на потегот Ниш - Белград).

4G нигде немаат, оптика исто. Интернетот што го имаат е поспор и поскап од нашиот. D3 што треба да е IPTV како наш Max Tv е срање.

Џандари има кај нив сегде, на секоја патарина и во БГ на скоро секоја раскрсница.

Здравството им е бетер од нашето (и тоа било возможно!).

Ефтина струја имаат 00-06 , во недела немаат денски.

Минималец негде во Србија е 150 еур.

БГ е моментално цел раскопан пошто и кај нив идат избори на пролет.

Е жими што имаат супермаркети и сендвичари што работат 24ч (само во поголемите градови).

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #77 на: 23 Октомври 2017, 10:14:00 am »
da se nadovrzam za srbijata: kriminal segde poveke od kaj nas, menadzer na Partizan narko kriminalec upukan od druga krim banda... fudbalerite na partizan izleguvaat so negov lik na maici...
praat beograd na voda stanben objekt pokraj reka i nikoj neznae za sto se raboti, na protesti na gragani im izleguvaat maskirani lica i gi rasturaat (privatni teroristi na predsedatlski klan)...
minister na odbrana ima 250.000e (stan ili sto i da bese) a parite mu se od tetkamu vo kanada gi prenesuval preku granici po 9000 :D kolku pati treba ministerot da patuva vo kanada za da gi prenese tije 250.000e :D
minister za nadvoresni raboti pevaljka im pee na site sobiri, pederka presedatel sea javnosta ja zapoznava so devojkata negova ...
i uste kolku sakas, za zal tije se negde na dno (ko berza), noo i ponatamu tonat...
« Последно менување: 23 Октомври 2017, 10:19:21 am RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #78 на: 23 Октомври 2017, 10:19:44 am »
Рачунај Грујо да имаше четири пати поголема држава. Е тоа им се случува на србите последниве години :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
« Одговори #79 на: 23 Октомври 2017, 12:46:12 pm »
На 30.09 бев за Белград, натаму ко попче поише од 120 не качив, на наплатна кај Бубањ Поток гледам нема просечна, е мајката. На враќање по тахо од 130-150кмх на Нишка патарина исто немаше просечна. Ама пак затоа кај Бујановац да ти имало радар, среќа ги видов од далеку па успеав да прикочам, ме сликна и на наплатна пред граница ме стопираше, 5000дин 149кмх, ми даде уплатница, појди до граница плати во пошта 2500дин и врати се, кај нас ќе платев 150€, а може и дозволата ќе ми ја земеа на одредено време.
@Tischläufer една Србија секогаш ќе биде понапред од нас, не можеме ние никако да бидеме пред Србија.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #80 на: 23 Октомври 2017, 12:59:52 pm »
На 30.09 бев за Белград, натаму ко попче поише од 120 не качив, на наплатна кај Бубањ Поток гледам нема просечна, е мајката. На враќање по тахо од 130-150кмх на Нишка патарина исто немаше просечна. Ама пак затоа кај Бујановац да ти имало радар, среќа ги видов од далеку па успеав да прикочам, ме сликна и на наплатна пред граница ме стопираше, 5000дин 149кмх, ми даде уплатница, појди до граница плати во пошта 2500дин и врати се, кај нас ќе платев 150€, а може и дозволата ќе ми ја земеа на одредено време.
@Tischläufer една Србија секогаш ќе биде понапред од нас, не можеме ние никако да бидеме пред Србија.

Тоа и јас велам. Потрошив многу време таму, забележав како во секој поглед се понапредни од нас. На луѓето мозоците и логиката им работат забележливо подобро од нашите.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #81 на: 23 Октомври 2017, 13:04:30 pm »
Кај нас надвор од населено место до +49км/х од дозволената брзина казната е 45е или 50е.Така да ако те стопираа на автопат со 149км/х,а е дозволено 120км/х ке поминеше со мала казна или по избор со поени.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #82 на: 23 Октомври 2017, 13:15:02 pm »
Те-гв е 80-100(100 за претицање) дозволена... да не се за*бе некој како мене :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #83 на: 23 Октомври 2017, 13:50:42 pm »

Не се заебава. Само сети се ноќе колку индијанци има што претрчуваат, сети се колку дупки има и сети се колку е лизгав коловозот кога е мокро и кога ќе падне густа магла и само малку ќе го подмачка асфалтот. Наместо да земат да го оправат патот не е лошо шикани да стават на секој километар, бар да не се нервираш и да не стискаш на гас како луд.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #84 на: 23 Октомври 2017, 14:02:03 pm »
Со шикани нема да се нервира народ? :)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #85 на: 23 Октомври 2017, 15:19:42 pm »
da se nadovrzam za srbijata: kriminal segde poveke od kaj nas, menadzer na Partizan narko kriminalec upukan od druga krim banda... fudbalerite na partizan izleguvaat so negov lik na maici...
praat beograd na voda stanben objekt pokraj reka i nikoj neznae za sto se raboti, na protesti na gragani im izleguvaat maskirani lica i gi rasturaat (privatni teroristi na predsedatlski klan)...
minister na odbrana ima 250.000e (stan ili sto i da bese) a parite mu se od tetkamu vo kanada gi prenesuval preku granici po 9000 :D kolku pati treba ministerot da patuva vo kanada za da gi prenese tije 250.000e :D
minister za nadvoresni raboti pevaljka im pee na site sobiri, pederka presedatel sea javnosta ja zapoznava so devojkata negova ...
i uste kolku sakas, za zal tije se negde na dno (ko berza), noo i ponatamu tonat...

Многу гледаш N1 ..

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #86 на: 23 Октомври 2017, 15:30:58 pm »

Не се заебава. Само сети се ноќе колку индијанци има што претрчуваат, сети се колку дупки има и сети се колку е лизгав коловозот кога е мокро и кога ќе падне густа магла и само малку ќе го подмачка асфалтот. Наместо да земат да го оправат патот не е лошо шикани да стават на секој километар, бар да не се нервираш и да не стискаш на гас како луд.

Јас многу повеќе се нервирам изминатава година кога го возам патот во правец Те-Гв. На едно место каде НИЕДНАШ не сум видел градежни работници нити механизација едната лента е затворена, и закачено е ограничување од 40 км/ч. Многу ретардирана работа. Никој ништо не работи тука, а лентата затворена со некои глупи ступчиња од кои 20 покажуваат движење во лева лента, следните 3 движење во десна лента (такви имале), па пак во лева, па 1-2 во десна и така скоро 600-700 метри. Стално се сецкам на насоките зошто пред 2 години имаше направено буквална шикана без апсолутно никаква причина и така стоеше со месеци.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #87 на: 23 Октомври 2017, 19:29:20 pm »

магла ко ќе падни ептен треба да си луд да впзиш 70+ :) ништо не се гледа, баш мишто на 10 метра пред тебе. И 70 е многу.
А автопат е демек...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #88 на: 23 Октомври 2017, 19:46:19 pm »

магла ко ќе падни ептен треба да си луд да впзиш 70+ :) ништо не се гледа, баш мишто на 10 метра пред тебе. И 70 е многу.
А автопат е демек...

Епа затоа ограничување 80.

Лесно е да јадеш бурек кога одиш во сончев ден за Маврово или Охрид на викенд, ама кога го возиш тој пат секој ден во секое време и откако ќе видиш 300 глупости на него, ограничување од 80 има и тоа како смисла.

Пак треба да се смисли некоја варијанта да се различни ограничувањата зависно од временски услови, количина на возила.... Ама тоа е научна фантастика кај нас со таква конфигурација на народ и племиња.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #89 на: 23 Октомври 2017, 19:57:44 pm »
Чисто колку да ја вратам дискусијата во вистинска насока, пред @Tischläufer да дојде до заклучок дека треба ограничувањето на автопат да е 80...

Ограничувањето кое се поставува било каде е за максимална брзина. Тоа значи дека ако ограничувањето е 120, можеш да возиш 120, ама можеш и 110, и 100, и 90, и 80, итн, сè до некое минимално ограничување. Тоа што е дозволено 120, не значи дека цело време ќе се вози 120. Значи дека кога условите тоа го дозволуваат, ќе се вози 120 (и во реалноста, и побрзо, но еве, да се преправаме дека сите сме девамарии, и дека возиме во согласност со ограничувањата...), а кога не дозволуваат, ќе се вози поспоро. Како што налага здравиот разум, логиката и чувството за self-preservation.

Еве, повторно ќе ја спомнам Германија. Таму има делници на автопат каде нема ограничувања, па сите цело време возат 250+? Не, и ова е дискутирано и установено. Се сведува на возачка култура (нешто на што мораме да работиме), правилна возачка едукација (нешто што, да бидеме реални, немаме) и чувство за колегијалност во сообраќајот.

Континуирано намалување на ограничувањата (over and over again, во името на популизмот и „спасување на децата“) се покажува дека нема некој преуспешен ефект.