Автор Тема: Србија казнува?  (Прочитано 57377 пати)

Присутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Одг: Србија казнува?
« Одговори #90 на: 23 Октомври 2017, 20:08:24 pm »
Имам пријател што е сообраќаен инженер го прашував што треба за да се зголемат ограничувања на одредени патишта и ми рече ако возат над 50% од возилата со брзина поголема од пропишаната мора да се крене ограничувањето на тој пат. На пример булеварот во Автокоманда.

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #91 на: 23 Октомври 2017, 20:12:27 pm »
Рачунај Грујо да имаше четири пати поголема држава. Е тоа им се случува на србите последниве години :)

Многу гледаш N1 ..

;D

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #92 на: 23 Октомври 2017, 20:15:49 pm »
На 30.09 бев за Белград, натаму ко попче поише од 120 не качив, на наплатна кај Бубањ Поток гледам нема просечна, е мајката. На враќање по тахо од 130-150кмх на Нишка патарина исто немаше просечна. Ама пак затоа кај Бујановац да ти имало радар, среќа ги видов од далеку па успеав да прикочам, ме сликна и на наплатна пред граница ме стопираше, 5000дин 149кмх, ми даде уплатница, појди до граница плати во пошта 2500дин и врати се, кај нас ќе платев 150€, а може и дозволата ќе ми ја земеа на одредено време.
@Tischläufer една Србија секогаш ќе биде понапред од нас, не можеме ние никако да бидеме пред Србија.
ja pustija srbite, naplatnata odma posle granica?
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #93 на: 23 Октомври 2017, 20:20:27 pm »
сега демек да возиш 120 на аутопат не е во ред, да претчаш е во ред ... :) Патем има на места знаци и ограничувања за време на снег (Снег и магла мислам)... Како и да е преку ден 99% те-гв возат над 80 и никого не го боли зурот, без разлика на условите.
Малу ризик е аутопатот автокоманда, пошто има рандом пешачки без семафори, автобуски постојки од кај што никињаат пешаци без да погледнат зад бусот и без да се замарааат колку вози некој... и да се крени 60 макс тука.. повеќе би било суосајд...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #94 на: 23 Октомври 2017, 20:28:43 pm »
Имам пријател што е сообраќаен инженер го прашував што треба за да се зголемат ограничувања на одредени патишта и ми рече ако возат над 50% од возилата со брзина поголема од пропишаната мора да се крене ограничувањето на тој пат. На пример булеварот во Автокоманда.
Аахахаххахаххахахха!!!!!! Да беше така тогаш Те-Го треба да е 110кмч дозволено затоа што 99% од возилата таму возат 110кмч. (таму и онака си е 110кмч, само пишува 80)

Отсутен Bauer

• Редовен
  • Пораки: 1223
« Одговори #95 на: 23 Октомври 2017, 20:34:01 pm »

ja pustija srbite, naplatnata odma posle granica?

Таа одма не. после неа таа 80динари

Ја па бев пред месец дена нит просечна глеав ни бутур. Никој ни ме сликна ни ме казни, а акав и 140 поголем дел од времето

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #96 на: 23 Октомври 2017, 21:14:29 pm »
Чисто колку да ја вратам дискусијата во вистинска насока, пред @Tischläufer да дојде до заклучок дека треба ограничувањето на автопат да е 80...

Ограничувањето кое се поставува било каде е за максимална брзина. Тоа значи дека ако ограничувањето е 120, можеш да возиш 120, ама можеш и 110, и 100, и 90, и 80, итн, сè до некое минимално ограничување. Тоа што е дозволено 120, не значи дека цело време ќе се вози 120. Значи дека кога условите тоа го дозволуваат, ќе се вози 120 (и во реалноста, и побрзо, но еве, да се преправаме дека сите сме девамарии, и дека возиме во согласност со ограничувањата...), а кога не дозволуваат, ќе се вози поспоро. Како што налага здравиот разум, логиката и чувството за self-preservation.

Еве, повторно ќе ја спомнам Германија. Таму има делници на автопат каде нема ограничувања, па сите цело време возат 250+? Не, и ова е дискутирано и установено. Се сведува на возачка култура (нешто на што мораме да работиме), правилна возачка едукација (нешто што, да бидеме реални, немаме) и чувство за колегијалност во сообраќајот.

Континуирано намалување на ограничувањата (over and over again, во името на популизмот и „спасување на децата“) се покажува дека нема некој преуспешен ефект.

Као тетово-гостивар е автопат?

Ма дај не треси глупости. Таков „автопат“ постои само во Жална Македонија. Ај изрецитирај ја дефиницијата за автопат па спореди ја со тетово-гостивар.
Не ми се праи тука некој адвокат ;D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
« Одговори #97 на: 23 Октомври 2017, 21:21:08 pm »

Ма дај не треси глупости. Таков „автопат“ постои само во Жална Македонија. Ај изрецитирај ја дефиницијата за автопат па спореди ја со тетово-гостивар.

Ах, мај бед, не приметив дека се дискутирало за Тетово-Гостивар. Мислев дека се збори за автопатот во Србија.

Нејсе, и Тетово-Гостивар може (и треба) да биде автопат. Само на времето не се размислувало, и го имаме она што го имаме. Сепак останувам на ставот дека 80 е прениско ограничување за таа делница.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #98 на: 23 Октомври 2017, 21:23:30 pm »

Ах, мај бед, не приметив дека се дискутирало за Тетово-Гостивар. Мислев дека се збори за автопатот во Србија.

Нејсе, и Тетово-Гостивар може (и треба) да биде автопат. Само на времето не се размислувало, и го имаме она што го имаме. Сепак останувам на ставот дека 80 е прениско ограничување за таа делница.

Во саботата баш ги броев колку rоad kills има на таа делница, лисици, ласици, јазовци, мачки, цело животинско царство, мечки се газат for fuck's sake.
Патарини плаќаме, казни плаќаме, си играме ебена држава. Си играме коли, си играме автопати. Животот се врати во Жална Македонија.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #99 на: 23 Октомври 2017, 21:27:05 pm »
Така не лажат дека е автопат... :) Плаќаш патарина ко бајаги автопат.
на цел автопат нема еден "зелен премин" диви животни. Па и за пешаци. Мислам е ораден околу со жица али...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #100 на: 23 Октомври 2017, 21:30:02 pm »
Лажат-нелажат камиони претицаш без проблем на тој пат и си цепиш право без застој. Тоа е поентата на „автопат“. Да нема застој заради некој што има дефект на возилото или на мозокот.

Е сега нема помошна лента и затоа неможе да има дозволено 130кмч како на сите други, ама затоа 110кмч може да си има.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #101 на: 23 Октомври 2017, 21:32:50 pm »
епа може ама е 80 :) порано само 2 знаци 80 имаше... и нормано си возиш 110... и оопп 35 еу или некој поен, не знам колку поени, одамна беше, 7-8 год ...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #102 на: 23 Октомври 2017, 21:43:14 pm »
Лажат-нелажат камиони претицаш без проблем на тој пат и си цепиш право без застој. Тоа е поентата на „автопат“. Да нема застој заради некој што има дефект на возилото или на мозокот.

Е сега нема помошна лента и затоа неможе да има дозволено 130кмч како на сите други, ама затоа 110кмч може да си има.

Не може да е 110.
Не може ти да возиш 110, а некој што вози 60 да ти сече пат заобиколувајќи некој што се убацува од спореден пат без помошна лента а во исто време аутобус на Башкими турс да пробува да те претица со 130.

Затоа не може да е 110. Нек идат у 300

Отсутен stef_stef

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 303
« Одговори #103 на: 23 Октомври 2017, 22:40:05 pm »

Тоа ограничување е поради безбедносни причини. Патот едвај 1ва категорија дали исполнува. Прво, едвај да има некаква сигнализација. Нема заштитна ограда, а од лева лента до бетонските блокови има 10цм и после иде друг коловоз во спротивна насока. Состојбата на асфалтот нема ни да ја коментирам. Така да, ограничувањето од 80 е оправдано.

Од перцепција како возач, да секогаш го возам 100+

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #104 на: 23 Октомври 2017, 22:47:54 pm »
Таму требаше да има трета лента ама бате бране транзиција магично ја ишмрка.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk