Автор Тема: Прашања и советување  (Прочитано 218141 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Одг: Прашања и советување
« Одговори #210 на: 11 Јули 2016, 12:00:00 pm »
Не е само марката, внатре ако отвориш сигурно ништо нема. Сигурно и мосфети нема така да околу 12W по канал би рекол дека е радивцето. Софтверот (читачот) зависи како ќе ти се погоди, ако го има изложено можеш да си го видиш. Стандард кинез во секој случај.

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #211 на: 11 Јули 2016, 12:26:47 pm »
Од каде Blaupunkt кинез?  ???

Еве има и на нивниот сајт повеќе информации:
http://www.blaupunkt.com/en/nc/products/car-multimedia/car-radio/products/single/12833/

Ми се свиѓа дизајнот, едноставен е, и убави карактеристики а за ефтини пари  :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #212 на: 11 Јули 2016, 12:41:56 pm »
2011 го купија името.

The 2011 take-over effectively left Blaupunkt as a managed brand name with all production outsourced to China. https://en.wikipedia.org/wiki/Blaupunkt

A и се гледа по цената, нели логично. Нема потреба од детали.

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #213 на: 11 Јули 2016, 14:12:54 pm »
Ништо, ми скрши кејф еате.   ;D

А убаво ми се виде радивцето..  :-\

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #214 на: 11 Јули 2016, 20:47:26 pm »
ni edno "radio" nema mosfeti, odamna. sve se so ic..bez dc set up tesko deka ke se dobie nesto nad 40wrms, no za vo auto se poveke od dovolni. Za zvukot najbitni se zvucnicite, pa investiraj vo donri zvucki t.e. najmnogu paznja obrati na nimi. Ako sakas pojakicko ozvucenje najdobro ti e da zemis prosecno radio i po saglam pojacalo so solidni zvucki. radioto dovolno e(predpostavuvam) da ima mp3 i tunner i izlez. Bitno za pojacaloto i zvuckite ti e rms snaga, koja 50w ti e sosem dovolno. Nema da zgresis ako zemes elipsi, dokolku se vo sklop so enterierot.... ima uste mnogu da se zboruva za audio ozvucenje, no da ne mela bez potreba...

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #215 на: 11 Јули 2016, 21:22:28 pm »
Ги сменив фабричките звучници со афтермаркет Clarion SRG 1723 R, дирекно ми се поврзани со фабричкото радио.
Ама користам фм модулатор и не е тоа тоа, вака директ усбто у радио и попрактично ми е.

Дизајнот ме освои мене кај ова радио, едноставно е, нема глупости џиџи миџи по него, и е ефтино.
Многу ме потсеќа на фабрикото радио во модерна верзија.  :)

Да не излезе едно пишува спецификации а у пракса сосем трето.
Има 4х45w, би требало да е помоќно од фабричкото радио.
Во секој случај ќе го ѕирнам ако го има изложено, па и немора да го купам.  :)
« Последно менување: 12 Јули 2016, 08:57:12 am Passat3B »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #216 на: 11 Јули 2016, 21:31:34 pm »
Сите тие amp. IC-а се мосфет базирани. Поточно е дека сите нови радија дури и најчќљ имаат MOSFET IC-а.

За звукот, колку што се битни звучниците, исто толку битно е и радиото, односно хедјунитот и појачалото во него (или екстерното).
Кај 166-ката на пример, иако фабричкото радио беше Becker, неговиот дизајн од пред 1998 година (истото се вградува и во некои модели на porsche), беше инфериорен во однос на било кое денешно фабрички вградено радио, па дури и во однос на оноа вградено во Fiat Panda. Единствено варијантите со вграден HAES DSP, со додатно појачало за сите звучници и сабвуфер имаше колку/толку пристоен звук.

На фабричкото радио беа пробани куп различни звучници, од GBL GTO, преку Kenwood, (изнанадувачки фините) Magnat, па дури и Focal Access (кои и останаа до пред да ја продадам), звукот беше на разочарувачко ниво.
166-ката е одлично дампирана кола, така да не беше проблем дампирањето, едноставно колата бараше повеќе снага од фабричкото радио и подобри звучници комплет олараунд (кои и си ги доби, но без ефект поради радиото).

На Стилото од друга страна, само промената на фабричките звучници со Focal Access, придонесе за драстично подобрување на звукот со фабричкото радио. Додавањето на саб со појачало придонесе да се добие една одлична звучна слика, пријатна за слушање и добро дефинирана во секој фрекфентен опсег.

Брат ми во 147-цата, сосема друг пристап имаше. Смени комплет: Alpine HU, Alpine компоненти низ цела кола, Pioneer активно вуферче во гепек. Звукот е беспрекорен. Секогаш кога ќе седнам кај него, после тоа браусам соодветен алпајн хедјунит за мојата кола...

Муабетот ми е, не можеш секогаш да очекуваш дека само една компонента (звучници или радио или појачало), ќе допринесе за подобрување на звукот. Треба внимателно да се оцени во однос на посаквуаните резултати, дали треба да се променат само звучници, или звучници и хедјунит, или да се додаде појачало и сабвуфер или комбинација од повеќе елементи.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #217 на: 12 Јули 2016, 01:22:39 am »
имаш усб опција на моменталното радио?

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #218 на: 12 Јули 2016, 09:00:20 am »
Нема ни усб, ни аух, само радио и касети  ;D
Има излез позади за CD Changer или можам да земам digital changer со усб и sd-картица ама кошта тоа од 50е па нагоре.
Вака за мали пари имам и цд и усб и убав дизајн за мене налик на фабричкото радио а би требало и да е помоќно, незнам.  :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #219 на: 12 Јули 2016, 13:04:22 pm »
Кога би пробал 15-тина радија нема да се воодушевиш од разликта. Заправо од јвц сум бил воодушевен, дали колаа имала добра акустика , дали радиото било стварно топ али некако ми оставиле добар впечаток. Ако се снајдеш да пробаш од пријател некое друго радио како би звучело би било најдобро. Друга работа зависи колку гласно ти е доволно гласно. Бидејќи звучките ти се солидни (околу 100w rms и 91db) можеш да ставаш појачала вуфери итн .....

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #220 на: 12 Јули 2016, 17:42:49 pm »
За звукот од звучките сум задоволен и со фабричкото радио. Сакав да го сменам со ова дека има усб и цд, и не кошта многу. Незнам дали е помоќно од фабричкото што го имам, ми спомнаа некои дека било кинеско, џабе фрлени пари и сл.  :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #221 на: 12 Јули 2016, 17:52:10 pm »
Кај нас, за жал единствен начин за да пробаш, е да го купиш и монтираш, а после ако не ти се свиѓа, продавај... А може и ќе го бива, што му знаеш :) Не се многу пари и да згрешиш...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #222 на: 12 Јули 2016, 18:04:24 pm »
И тоа што викаш.  ;D

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #223 на: 13 Јули 2016, 12:55:33 pm »
Што зна што да ти реча... Од досегашно искуство од старите(немам искуство со  новите) јвц радијљва некако ми се нај топ исто така и внатрешната структура им била на високо ниво во смисла на имтегралци отпорници и кондензатори.... Не знам колку те фаќаат за око т.е. дали ти се бендисуваат на изглед.
Симо- се сложувам дека овде е така...

Отсутен Martin_GSM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 891
« Одговори #224 на: 21 Јули 2016, 02:04:50 am »
јас после сменати 6-7 радија почнувајки од сони, па пионир па кенвуд па блаупункт на крајот најдобро ми легна ALPINE во двете коли имам ставено исто cde 9880r и сум презадоволен иако е постар модел, предходниот алпин беше во пасат б5 со фабричките звучници и звучеше доста добро.

најразочаран сум од пионир и тоа поскап модел околу 10к го има другарче свири срање, го имам пробано и во мојата кола(да не нешто има згрешено во поврзвање или срање звучници..) пак лошо свиреше, разлика со алпине бог и шеширџија иако има доста подесувања на него никако неможев да го погодам да свири убаво.