Автор Тема: Прашања и советување  (Прочитано 201726 пати)

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
Одг: Прашања и советување
« Одговори #270 на: 02 Септември 2016, 16:56:13 pm »
Чим после исклучување на колата треба све да местиш, тогаш жолтата жица (константната 12в) ти е најверојатно поврзана на контактот, односно таа жица е контакт а не константна 12в. Измери со инструмент дали има напон на жолтата жица кога е изгасена колата, ако нема тогаш барај жица со константна 12в, можеш и од упаљачот да пуштиш жица али тоа нека ти го направи електричар, да не ја запалиш колата. ;D

Ама и старото радио нема да ги памти станиците ако константниот плус му добива напон преку жицата што иде од контакт бравата.

ПАСАТ, провери ти за секој случај дали имаш константен напон кај жиците, поточно на тој конектор каде што ''фалат'' пипци. И сликај го од задна страна и кажи која жица од каде доаѓа. Изнасликај го и радиото од сите страни, мора или би требало да има прекинувач, пишува power select.

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #271 на: 02 Септември 2016, 17:55:17 pm »
Знам дека си го откорнал конекторот од антената. Најубаво е да му ставиш нов, стариот веројатно и да го поврзеш некако ќе ти праи проблем, ќе губи сигнал, ќе шушти и сл.... Ново си е ново нели ?

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7826
  • Плинаш!!!
Одг:
« Одговори #272 на: 02 Септември 2016, 18:57:20 pm »
Vlatzki колку што сватив човекот незнае како да го врзе новиот конектор за антената. Друже кога ке го оголиш кабелот имаш лицни па фолија па пластика и во пластиката дебела жица. Таа дебела жица треба да влезе во курето од конекторот нормално без пластиката. Лицните ке ги завратиш наназад по кабелот и ке ги покриеш со долниот дел од џекот. Лицните и дебелата жица несмеат да се допираат во никој случај. Доколку се допираат, нема да фаќаш ниту една станица. Се надевам дека тоа прашуваше :)

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #273 на: 02 Септември 2016, 22:57:57 pm »
Ја однесов кај електричарот кој е единствен во Валандово и е гужва, ми рече после Недела ако има нешто фора. Ме прати кај еден кој поправа телевизори и се бави со ЛЕД светилки, такви ствари.
Зема мултиметар и без контакт виде која жица има константен напон од 12в и само ја откачи црвената жица и ја преспои со жолатата. Сега супер си работи радиото, т.е не ми треба контакт за да функционира. Него со антената не успеав да го решам проблемот. Значи тој металниот конектор е целосно откачен од жицата за антена, ама проблемот е што таа жицата што е во средина (тенка е не е дебела жица) се влече што значи дека некаде има прекин  и губи сигнал па радиото неможе да фати ни една станица. Овој телевизирџијата зема жица една исто тенка, ја збрца директ у влезот за антена на радиото, го врати радиото назад на своето место и жицата ја пушти од надвор т.е таа да била замена за антена.
Терај мишко, вака е боље него без радио, дај 200 ден. и терај магарето..  ???

И сега единствено чаре е да растурам пола шалтабла да видам каде оди жицата од антена и да ја преспојам кај што е здрава, што неверувам дека ќе се случи некогаш ова, така да - збогум радио станици.  :-\

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8689
  • Пичлеме
« Одговори #274 на: 02 Септември 2016, 23:06:53 pm »
Шо си запнал па ти толку за радио станици, јас радио станица в кола пуштив... ајмсори... неам ни меморирано радиостаници, си ги имам јас омилените песни на УСБ, неам баш афиннитети Ријана и реклами да слушам :)

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #275 на: 02 Септември 2016, 23:09:29 pm »
Чекај озбилен си или ме зезаш?  ;D
Некој пат ќе идам со кола до продавница па усб па шо ти ја знам, вака пушти радио и терај. А и татко ми поубаво му е да слуша радио, колку да прави галама внатре во кола радиото, да не биде монотоно.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8689
  • Пичлеме
« Одговори #276 на: 02 Септември 2016, 23:29:51 pm »
Јас сум озбилен, за тебе не знам. Не сум пуштил радио станица в кола... хм... ваљда 4 години :)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
Одг: Одг: Прашања и советување
« Одговори #277 на: 03 Септември 2016, 00:02:13 am »
Чекај озбилен си или ме зезаш?  ;D
Некој пат ќе идам со кола до продавница па усб па шо ти ја знам, вака пушти радио и терај. А и татко ми поубаво му е да слуша радио, колку да прави галама внатре во кола радиото, да не биде монотоно.
Passat3B таа жица ако е прекината внатре во кабелот, нема да можеш да ја споиш. Полесна варијанта ти е да си купиш кабел и од ново да си пуштиш кабел од антената до радиото.

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #278 на: 03 Септември 2016, 01:31:56 am »
Многу голема гњаважа е да пушта нов кабел од антената до радиото. Треба да растура тапацири и делумно шалтаблата. У тој случај ја би идел на сечење на кабелот и негово продолжување со нов кабел, секако со соодветни конектори.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
Одг:
« Одговори #279 на: 03 Септември 2016, 06:55:28 am »
Ама за да стигне до местото каде што е цвикнат кабелот пак треба да растура. Више кога ке растури нека стави нов.

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
Одг:
« Одговори #280 на: 03 Септември 2016, 11:19:50 am »
А одпуштам гас и избацам од брзина, одма гасне....

Или ако не изгасне  едвај, паѓаат обртаите и како на момент да не работи и ќе се вратат пак...али сеа почесто почна да ми гасне... Денеска 4 5 пати... У еден правец...

До што може да е...?
Пунто хгт...

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #281 на: 03 Септември 2016, 15:41:49 pm »
Многу голема гњаважа е да пушта нов кабел од антената до радиото. Треба да растура тапацири и делумно шалтаблата. У тој случај ја би идел на сечење на кабелот и негово продолжување со нов кабел, секако со соодветни конектори.

Слобен бев денес и најдов антенски кабел па растурав делумно тапацири и го пикав кабелот под патосот, го споив скрос позади 2м одприлика пред антената. А и конекторот успеав да го поврзам на „новиот“ кабел.
Убаво фаќа радио станици сега, така да и тој проблем е решен.  :D

Од се срце ви благодарам за помошта момци!  ;)
CarClub - не е заебанција.  8)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #282 на: 03 Септември 2016, 15:43:43 pm »
А одпуштам гас и избацам од брзина, одма гасне....

Или ако не изгасне  едвај, паѓаат обртаите и како на момент да не работи и ќе се вратат пак...али сеа почесто почна да ми гасне... Денеска 4 5 пати... У еден правец...

До што може да е...?
Пунто хгт...

Sent from my MI 5 using Tapatalk
На плин или на бензин?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
« Одговори #283 на: 03 Септември 2016, 15:50:44 pm »
не мора цел кабел да мењаш, до кај што е цвикнат, може не ќе мора да расклапаш цела шалтабла.  
@bumb пробај исчости клапната и сензорите до филтер, како и самиот филтер. можеш превентивно да ставиш и од оние за чистење карбуратор/имџектори средствана. Ако не успееш вака оди на мајстор најверојатно шроблемот е подлабок(сензор за лер-гас, довод за гориво итн...)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
« Одговори #284 на: 03 Септември 2016, 15:52:40 pm »
е што ми се деси задње така цревата за довод на бензин и вакум беа напукнати, ги менив двете се среди работата...