Автор Тема: Закон и начини за возење на бугарски табли  (Прочитано 69248 пати)

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1298
Одг: Закон и начини за возење на бугарски табли
« Одговори #45 на: 23 Декември 2017, 11:59:03 am »
Друже во нашава државичка ако размислуваш вака, цел живот ти ќе бидеш тој што ја поправа улицата... Тука брат секој сака да ти го набие, и тоа машки да ти го поткрши и да си го носиш... Уште од мал знам дека сме цепеница држава и дека треба само мавање со тупото по глава, зошто секој си гледа за неговиот газ, и не знае да испланира и размисли од пред нос тоа што му е... За жал тука живееме, мора да се прилагодиме на условите за преживување... :)

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 382
« Одговори #46 на: 24 Декември 2017, 11:49:09 am »
Скоро секоја втора недела сум на пат во Србија. Секој ден по патиштата гледам по 10 тина шлепери со Бугарски таблици со половни коли. Голем дел од тие коли се преку 15 години стари. Не ми е јасно каде тој голем број коли завршува. Една проста математика ако во Бугарија дневно влегуваат по 10 шлепери = 80 возила, тоа значи дека годишно 80*5*50=20000 половни коли се увезуваат во Бугарија, ова е минималната бројка. Каде сите овие коли завршуваат?

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5083
  • The Spartan General
« Одговори #47 на: 24 Декември 2017, 11:53:30 am »
Другар, Бугарија е седум милиони држава која нема увозни/извозни давачки нит кон Романија, нит кон Грција. Многу често има и бизнисмени од Молдавија кои прекупуваат возила од нив.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14277
« Одговори #48 на: 24 Декември 2017, 18:47:18 pm »
Мене една работа не ми е јасна.

Ако сум македонски државјанин и живеам и работам во Бугарија. Си купувам кола таму, си доаѓам Македонија.

Значи немам бугарско државјанство, имам македонска возачка, возам кола на бугарски таблици бидејќи живеам таму. Ете да речеме ќе ми дадат некаков документ/лична карта дека живеам таму.

Дали тоа значи дека имам право само 6 месеци да ја возам колата во Македонија и дека морам да ја држам вон граница наредни 6 месеци?

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #49 на: 24 Декември 2017, 20:53:34 pm »
Според ова сценарио конкретно во БГ ќе добиеш дозвола за привремен/постојан престој за странец со соодветна лична карта за странец. Кај нас законот е ист за сите странски возила, максимум до 6 месеци во година. После тоа или ја увезуваш или доаѓаш со друга кола.

Во реалноста и праксата ретко ќе се случи или воопшто нема да се случи да работиш и живееш во БГ и да имаш потреба повеќе од 6 месеци да ја возиш колата со БГ табли кај нас.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #50 на: 24 Декември 2017, 22:54:26 pm »
...

И јас и брат ми бевме така со работа/живеење во Бугарија. Си имаш лична карта за странец/дозвола за престој и работа како и во секоја земја од ЕУ. Македонската полиција и царина ме сокапа од малтретирање, казни, непуштање на граница, ебавање до трт на секој чекор.

Колку сакаш објаснувај се дека не живееш во Македонија, туку живееш и работиш во БГ. Он си имал налог да те е*е без вазелин и го правеа на секој чекор.

Се сеќавам за погребот на баба ми, требаше стариот да се јави во полиција, и со посмртницата да го пуштат брат ми на граница. Колку пати се имаме враќано назад, затоа што не те пуштаат на влез во Македонија, и тоа е тоа.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44011
  • Il Moderatore
« Одговори #51 на: 24 Декември 2017, 23:22:20 pm »
Преку грција...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #52 на: 25 Декември 2017, 07:39:56 am »
Преку грција...
“Патриотските“ цариници од никаде не ги пуштаа “предавниците со бугарски табли“.

Отсутен affect

• Почетник
  • *
  • Пораки: 38
« Одговори #53 на: 25 Јули 2018, 19:26:01 pm »
Според последниве сознанија, лица со Македонско државјанство кој возат коли на бг табли со полномошно (колата е на бг државјанин) и се сопственици во сенка на автомобилот, немаат никаков проблем кај нас. Наједноставно: Имаш роднина/пријател со бг паспш, тој купува кола со твои пари, колата гласи на негово име само формално, тој ти дава полномошно и ти возиш на бг табли во мк без проблем. Потврдена информација од полициски службеници. Доаѓа мк државјанин на граница со кола на бг табли, само покажува полномошно на кое пишува дека може да управува со возилото во Бг и сите други земји во Европа и не прават никаков проблем. Ова мислам е најнов тренд да се избегне увозна давачка а да се вози ефтина кола  8)
« Последно менување: 25 Јули 2018, 19:33:41 pm affect »

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1298
« Одговори #54 на: 01 Август 2018, 09:37:41 am »
Сообраќајците имаат забрана да сопираат и казнуваат возила со БГ или други странски таблички. Ова ми е од извор од собраќаец, наредбата им е од командирите. Единствено ги запирале кога има потреба од проверка или да се прави проблеми на некој.

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 763
« Одговори #55 на: 01 Август 2018, 11:29:03 am »
Јак извор упм... Рекла - казала at its best

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6890
  • Бенве сие бенве
« Одговори #56 на: 01 Август 2018, 12:38:26 pm »
България на три морета!!!

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
« Одговори #57 на: 01 Август 2018, 19:10:47 pm »
България на три морета!!!
Е не ќе се заебаваме  ;D ;D ;D

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7406
« Одговори #58 на: 08 Август 2018, 06:29:21 am »
5-ти месец како возам на БГ скоро секој ден, ниту еднаш ме нема сопрено полиција. Ми се случи џандар кој очигледно тргна да ме сопре, да ми одмавне со рака да продолжам.

Ме интересира каков е законот во Бугарија за фолии, дали е како кај нас...би сакал да ги затемнам стаклата.
« Последно менување: 08 Август 2018, 06:44:42 am Tommy »

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5950
« Одговори #59 на: 08 Август 2018, 07:12:28 am »
Јас возам 7 месеца на бг табли,2 пати ме имат сопрено.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk