Автор Тема: Закон и начини за возење на бугарски табли  (Прочитано 65789 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6112
  • 69
Одг: Закон и начини за возење на бугарски табли
« Одговори #30 на: 28 Јули 2017, 11:56:55 am »
Тука сме да разменуваме мислења, и уште поважно, искуства со закони, полиција, коли, итн. Не ми е поентата да се расправам со тебе, а уште помалку да докажам дека си грешка, затоа што не си, туку да ти го дообјаснам хаосот, во кој покрај сувото, страда и суровото (затоа што навистина има луѓе од Македонија кои живеат и работат во Бугарија па ги имаат истите проблеми заради другите).

Таман работа.

Сале, граница може странец од ЕУ да ја помине и со лична карта. Нема да му удрат никаде печат. Влез и излез од РМ (ако си и македонски државјанин) може само со македонски пасош. МВР има во евиденција кој со какви патни исправи патува/патувал.

Луки, зборувам за Македонско Бугарска граница.
И да можеш со Лична карта да поминеш, мора да е биометриска, нели, и истата се скенира и се внасуваат податоците во системот. Јас ти гарантирам дека за помалку од минута се знае кој влегол, со кое возило, со кој човек, кој ден, или излегол од МКД.

За Германија-Австрија, или што ти ја знам Италија, нема да знаат, затоа што реално немаат граници. Кај нас е друго.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5017
  • The Spartan General
« Одговори #31 на: 28 Јули 2017, 13:18:57 pm »
Јас знам дека за пола минута се наоѓаат информации. Бугарскиот граничен полицаец со лаптоп пред мене ги извади сите мои влезови-излези да провери. Ама сообраќајната полиција го викна него да проверува дали сум легален/нелегален во тој момент во Бугарија.  (Три саат сабајле возење за назад во Македонија низ едно бугарско село).

Речиси истиот софтвер го користат и во Македонија. Не е проблем тоа, проблем е што сообраќајната полиција нема надлежност да го брка тоа. Царината треба да си го среди, а не полицијата да го јаде стапот заради ажурност/неажурност.

Инаку да, нема легален начин за возење со години на странски таблици, освен ако не е службено возило на фирма која има поддружница во Македонија. Ама тоа е друга работа...

Него друго ако навистина некој сака да увезе возило што не задоволува еко стандарди, едноставно нека се одјави како времено исселен, после две години нека се “врати магично“ во Македонија и нека си го увезе и легализира возилото. Единствениот недостаток е што нема да смее да го продава во наредните две или три години (не се сеќавам како пишуваше во законот).
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20649
« Одговори #32 на: 28 Јули 2017, 14:22:58 pm »
Не давај такви идеи бе па ти па... Кај 90% Чернобил се увезе у државана, уште па даваш типс енд трикс за како да увезеш еколошки неподобно возило.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #33 на: 28 Јули 2017, 23:17:11 pm »
МВР има во евиденција кој со какви патни исправи патува/патувал.
Затоа, определувањето, кој како кога влегол во Македонија е малце тешко да се утврди и ако нема основано сомнение за извршено кривично дело, не може туку така да провери кога и како имаш влезено во РМ. Но, се разбира, истиот тој кур-ташак хаос калакурница кој дозволува глупости, може да ја дозволи и таа екстремна глупост. Да те носат во станица, да земаат налог за да проверат кога имаш влезено/излезено во РМ.

@Luki Junior воопшто не е проблем ниту тешкотија да се утврди кој, како, каде, кога, со кого, итн. влегол/излегол од РМ. Жацо на улица ја нема таа можност одма на лице место тоа да го провери, пошто нели нема компјутер со него, ама затоа пак може преку радио врска или телефон да се јави во дежурна и за 3 минути ќе ја добие потребната информација. Носење во станица за проверување на влез/излез од државата е непотребно освен ако не постојат основи на сомневање за изврешно кривично дело или прекршок.

Друго, на влез/излез од држава можат на било кој да му го накалемат возилото. И на сопственикот, и на невестата, и на некој трет. Што некои полицајци го прават. Мене лично ме имаат прашувано на граница за кола на другар, затоа што пред неколку месеци полицаецот ја закачил на мој влез/излез.

На влез/излез возилото се накалемува :) на сопственикот ако тој е возач или на возачот кој што мора да има дозвола за управување на туѓо моторно возило преку државната граница. Тоа што жацо го прави тоа што не треба а тебе ти се десило е дел од системските грешки во државата ни. На приказната ќе и нема крај ако поченеме да дискутираме за тоа :)

Второ, ако си одјавен од МВР како привремено иселен, ти не мора на секој влез/излез да правиш пријава одјава. Кога си на територијата на македонија, ти си сеуште Македонец, ама гостин. Друго, сообраќаен полицаец не знам дали ги има истите права и надлежности како обичен полицаец (Тука Дибидус како поупатен може да разјасни). Не знам дали имаат исти права и задолженија како службени лица.

Законот вели дека секој државјанин на РМ кој привремено престојува надвор од државата подолго од 30 дена е должен да го пријави своето отсуство во ПС пред заминување и да се пријави при враќање во државата. Тоа се прави во полициска станица, не на граничен премин. Не постои термин привремено иселен, има само лице со привремен престој во странство и иселено лице. Во конетекс на цитираното ако си се пријавил дека приввремено ќе бидеш аут од МК повеќе од 30 дена должен си да се пријавиш на враќање. Ако не си се пријавил немаш таква обврска пошто веќе си сторил прекршок. Во пракса ретко кој се пријавува деке ќе престојува подолго од 30 дена во странство. Тој што е пријавен во МВР односно се води во евиденција дека е иселен иако е македонски државјанин е должен да го пријави и одјави својот престој во МК.

Во врска со овластувањата, секое лице вработено во МВР со овластувања (не сите имаат овластувања) без разлика дали носи униформа или е во цивил ги има истите овластувања. Конкретно, сообраќаецот, граничниот милиционер, жацо у позорна и тој што седи во трафика пред станица имаат исти овластувања. Секој еден од нив може да те запре било каде, да те легитимира, приведе и примени било кое друго овластување.

Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #34 на: 29 Јули 2017, 00:14:45 am »
Ми скузи за дабл пост али во врска со темата.....

Здраво,

колку што јас знам, законот за возење туѓо возило е 6 месеци во годината. Да се појаснам - од 12 месеци, 6 може да е во Мк, 6 мора да е надвор.

Е сега, гледам доста коли што се возат на Бг табли повече од година дена, некои и преку две години.

Дали јас не го знам точно законот или има некои "финти"?

Ве молам за појаснување.

Благодарност.

Убаво ти кажа Лордот како е у пракса.

Законот е тој, финти нема,...едноставно - не се спроведува законот.

Малку е зезнато да се спроведува тој закон од чиста причина што, тие што ги возат тие возила се бугарски државјани.

Кога ќе почнете да им земате имот на граѓани на друга држава тие ќе се побунат во својата држава иии знаејќи ги Бугарите, а и нели...добрососедските односи,..се прогледува низ прсти.

Иначе, формално правно е издржано. Ако не се лажам, тоа се вика Истанбулска декларација.

Истото важи и во земјите на ЕУ.

Само како што реков, секаде се прогледува низ прсти, ОСВЕН ако не ти се намерачат, па да се запнат да ти ја земаат колата.

Имало и такви случаеви.

Прекршокот е од царински закон и е предмет на Царината што не значи дека и МВР не може да постапува по него. Начинот на одредување на тоа колку денови едно тако возило се вози во МК е премногу лесен. Се разви дискусија но отиде во друг правец. На самиот граничен премин процедурата е многу лесна, за кратко ќе ти кажат дали си повеќе или помалку од 6 месеци во текот на една година.

Во внатрешноста ако те запре мобилна царинска екипа исто така одма ќе утврдат што и како. Преку мобилни уреди се поврзани директно во системот. Кај жацото процедурата трае малку подолго додека изврши проверки ама и он ќе ти каже тоа што треба.

Се пресметува врз основа на тоа колку дена лицето што го внело возилото во РМ, кое нели е странски државјанин односно бугарин, престојува на територија на РМ. Тоа се утврдува, како што кажа @SaleSk  претходно, врз основа на печатите во патната исправа т.е остварени велз/излез од државата. Не се рачуна по саати, туку по денови. Намерно го потенцирам ова од причина што и да влезеш во МК на 5 минути и одма оствариш излез и до завршување на тој ден немаш други влез/излез,што значи си бил во МК само 5 минути сепак ти се рачуна 1 ден. 180 дена во текот на 12 месеци е дозволено, повеќе од тоа јок.

Тоа што законот не се спроведува во пракса не значи дека некој царински службеник или жацо на кого денот не му се погодил или ти фрлил око нема да постапи по законот согласно овластувањата што ги има и во случај да утврди постоење на прекршок да ти го одземе возилото.

Да сумирам, закон има ама се прогледува низ прсти. Сигурно нема да биде така во недоглед. Некогаш ќе мора да почне масовно да се спроведува. Да сум на твое место јас би возел како и сите други, како за нив така и за мене. Почне ли законот да се спроведува тогаш ќе му ја мислам. За цело време постои факторот ризик.

Отсутен dejanpetrus

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
« Одговори #35 на: 21 Декември 2017, 17:27:48 pm »
и сега малце нелогично прашање од мене имам македонска дозвола, сакам да ја преведам на бугарска ке го пишува тој код 70 знам,  во мк имам кола на македонски табли, дали ке смеам со преведената возацка да ја возам колата со мк табли во македонија ?

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #36 на: 21 Декември 2017, 18:17:27 pm »
Ваљда 6 месеци, ама прашај си у МВР или шо знам, кој е надлежен за тоа.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5017
  • The Spartan General
« Одговори #37 на: 21 Декември 2017, 18:34:59 pm »
Јас возам со странска возачка во Македонија и македонски таблици. Официјално не би требало да има проблем. Неофицијално, јебем ли га.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен dejanpetrus

• Почетник
  • *
« Одговори #38 на: 21 Декември 2017, 19:53:09 pm »
имам прашувано во полиција и човек што е запознаен ми викаат вози си ние не правиме проблем , ама ме интересира законот како е , да знам дали да ја преведувам или не , пошто сега возам на мк табли кола а натаму сум во план за бугарска кола

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #39 на: 21 Декември 2017, 19:54:36 pm »
Во МК ќе возиш кола на БГ таблици, со БГ возачка?

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6703
  • Бенве сие бенве
« Одговори #40 на: 21 Декември 2017, 20:09:34 pm »
Мене вчера ме запре контрола ништо не ми рече за возачката, и претходно ме има запирано без проблем. Пред 5год имав казна за тоа ама потоа се распрашав и излезе дека џабе ме пишале. Терај со бг нема проблем ама да знаеш нема поени, јас се си плаќам у рок од 7 дена

Sent from my Samsung s8+ using Tapatalk

Отсутен dejanpetrus

• Почетник
  • *
« Одговори #41 на: 21 Декември 2017, 21:44:38 pm »
Во МК ќе возиш кола на БГ таблици, со БГ возачка?
сега за почеток во мк дали можам да возам кола со мк таблици а возачка македонска преведена на бугарска дали смеам ме интересира, а понатаму сум во план и со бг табли да возам

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6703
  • Бенве сие бенве
« Одговори #42 на: 21 Декември 2017, 21:45:12 pm »
Може, вози и немај гајле

Sent from my Samsung s8+ using Tapatalk

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #43 на: 21 Декември 2017, 22:14:38 pm »
Во законот никаде не пишува дека мораш да имаш возачка од државата каде ти е регистрирана колата. Пример: можеш да имаш возачка од Нов Зеланд а да возиш кола со МК табли. Милиција не смее да ти прави проблеми пошто нема законска основа. Ако некој недоучен жацо ти паметува прашај го врз основа на кој закон и член од законот јаде бурек.

У кратки црти: вози и ич чур да не ти куе.

Отсутен duffymkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 134
  • Noob
« Одговори #44 на: 23 Декември 2017, 11:01:23 am »
АКО поентата да возиш на БГ табли е за неплатиш регистрација во МК.
Кога регистриташ возило поентата не е некој да ти ги земе парите, поентата е да придонесеш во подобрување/одржување на инфрструктурата у државата, така се собираат пари да се закпат дупките, или да се прошири патот, или па да се напраи нов пат (теоретски барем, како е реално да не навлегуваме)
Значи несакаш да придонесеш за македонските патишта што планираш да ги користиш, ке придонесеш за Бугарските патишта што непланираш (или не така често) да ги користиш.. Нели мислите не е фер малце ?

Ако сме 10 луге што живеат на една иста улица со кал цела, и ни требаат 10 колички асфалт за да се напраи патот (многу мал пат е ова), вие сте тие што демек сте се преселиле коа се праи патот, и сеа нас ни фали асфалт, ни фали чоек да помогне работиме повеќе да стигнеме и како-така го праиме патот. И коа ке завршиме све тогаш се враќате и ја користите улицата најнормално, сеа нема кал све е супер овие ми го направија патот јас ке си го газам.

Јас барем вака размислувам, може не сум у право ама ете, малце различна перспектива, до сега како што видов никој некажа зашто НЕ (ок, темата не е зашто НЕ, разбирам).
Возете како ке се снајдете, знам дека секоја опција за заштеда треба да се искористи, дека можеби сте исфрустрирани од тоа како се трошат вашите пари, или си имате ваши причини АМА според мене не е фер према останатите у вашиот град/држава, на некој начин многу себична постапка.