Автор Тема: CARclub Тест: Alfa Romeo Giulia 2.2 JTDm 150  (Прочитано 23850 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29671
    • CARclub.mk
Одг: CARclub Тест: Alfa Romeo Giulia 2.2 JTDm 150
« Одговори #60 на: 27 Јуни 2017, 15:30:23 pm »
Па германски, уште одма се фати за пластиките дека не биле како кај Ауди. Кој возел италијанска кола знае дека никогаш не биле квалитетни материјалите, ниту кај „бутик“ производителите како Масерати. Емоциите кои ги предизвикува автомобилот им биле продажна точка. Внатре се знае, авионски тоалет пластика, југословенска ергономија, и многу многу забава :D И најмалите Fiat 500 и Panda се олицетворение на таа филозофија. :)

ЕДИТ: Знам дека е битно да е се квалитетно внатре ама не знаат како да го постигнат тоа на ефикасен начин, па си ставаат глупости внатре. Мене лично не ми е пресуден квалитетот на пластиките колку што ми е пресудно да има некој карактер, или „табиет“ колата.

Тебе не ти е важно каков е ентериерот, ама на многу од купувачите им е. Ради тој „ние правиме коли за тие луѓе што нè разбираат“ став, делумно Alfa Romeo стигна до тоа дереџе. Вистинските Алфисти што ги знам ги бројам на една рака, а другите се Алфисти силом прилике. За тие клиенти не се замара Алфа Ромео - се замара за оние кои купуваат нова кола. А тука конкуренцијата е многу, многу, многу силна - и да, квалитетот на кабината игра огромна улога.

Возењето, чувството зад волан и сето тоа ти е важно.. 5%, можеби 10% од времето. Другите 90% од времето (aka, возење секој ден од дома до работа и назад), поважно ти е да имаш комотен ентериер, фини материјали, да се чувствуваш убаво и комфорно во колата.

Тука не можам да и замерам на Џулијата - многу убаво се седи, али би сакал седишта со подобра странична поддршка (достапи со доплата). Би сакал и подобар аудио уред, секако би сакал навигација и уште некои ситници.

Поентата е... И се надевам дека ќе го разберете ова како што треба - не е дека кабината на Алфата е лоша. Напротив - добра е.. Само што кај Германците кабините се подобри.

Едит: Особено не се согласувам дека Fiat 500 е олицетворение на авионски тоалет пластика. Напротив - Пестотчето има многу добро склопен ентериер, соодветно и на цената што ја бара. Панда, соодветно на цената што ја бара има ентериер од четири пати рециклирана тоалетна пластика. Ама е кул. Али не би ја купил. :)

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16719
  • Keep it 100
« Одговори #61 на: 27 Јуни 2017, 21:02:49 pm »
Ја повозев Џулијата после поршињата и ми остави позитивен впечаток. За мене е најбитно чувството зад воланот бидејќи како возач воланот е главната работа која ја користиш. Истото тука е одлично. Колата се управува многу добро, делува лесно, а суспензијата е идеално прилагодена во поглед на спорт/комфор. Менувачот можел да биде малку подобар, но мислам дека со самото возење ќе се разработи и ќе влегува одлично во степените.

Квалитетот на ентериерот според мене е одличен и не е штедено на добри материјали на сите важни места. Поефтини тврди пластики има само на места кои реално не би ви значеле повеќе доколку би биле покриени и со најдобрата кожа. Седиштата се исто така одлични и лесно се наоѓа комотна позиција на седење и добро држат по кривини.

Единствена замерка имам за ретровизорите кои се малку лошо поставени и многу често го блокираат погледот кон околните ивичњаци од тротоари.

Лонг стори шорт: Ја ставам во колите на кои им ја пратам цената на mobile.de  :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43720
  • Il Moderatore
« Одговори #62 на: 27 Јуни 2017, 21:03:11 pm »
Стално кога ќе ја отворам ладицата за документи (glovebox), ќе се нервирам. Куглата на мењач ќе ја сменам, и нема да се нрвирам. Друго ќе се преживее ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #63 на: 27 Јуни 2017, 22:06:23 pm »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #64 на: 27 Јуни 2017, 22:56:06 pm »
Тука особено доаѓа до израз убавината на 159ката.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #65 на: 27 Јуни 2017, 23:03:00 pm »
Додека не ги стаиш една до друга не си сигурен, ама откако ќе ги споредиш back-to-back, 159 има предност во дизајнот.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6747
  • Бенве сие бенве
« Одговори #66 на: 27 Јуни 2017, 23:41:04 pm »
Оти бе мора да има таблица напред, треба со закон да и се дозволи да вози без таблица, ептен ја грди

Sent from my iPhone 7 using Tapatalk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #67 на: 27 Јуни 2017, 23:46:26 pm »
Има паметни држави во УСА, кај шо не мора таблица напред. Има и паметни држави во Европа, кај што таблицата напред не грди до толку...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #68 на: 27 Јуни 2017, 23:53:35 pm »
Тука особено доаѓа до израз убавината на 159ката.

Тоа ќе речев. Очекував да не се усерат Алфа со Джулиава ама ништо. Упс, сори
Требаше 159 уште да се произведува, да процветаше источна македонија

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #69 на: 27 Јуни 2017, 23:58:08 pm »
Не знаеш што збориш. Џулија е одлична, и на изглед и со перформанси. Тоа што 159 изгледа подобро, не значи дека се усрале со џулија. И мерцедес E од претходната генерација подобро изгледа од моменталниот, ама не значи дека мерц се „усрале“.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #70 на: 28 Јуни 2017, 00:14:49 am »
Не знаеш што збориш. Џулија е одлична, и на изглед и со перформанси. Тоа што 159 изгледа подобро, не значи дека се усрале со џулија. И мерцедес E од претходната генерација подобро изгледа од моменталниот, ама не значи дека мерц се „усрале“.
Не, не, 159  ТОЛКУ ДОБРО изгледа што врти-сучи Джулијава треба таму позади да се паркира и да има засебни фотосесии. Така може, би рекол убава дека е.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #71 на: 28 Јуни 2017, 00:27:06 am »
Треба да ја „осетиш“ со поглед во живо. Далеку е од лоша :) Споредбата со „најдобрата“ не ја прави неубава. То ти је ко да ја споредуваш Наоми Кембел со Клаудија Шифер. Двете се класа, едната може да е боља од другата, ама не значи дека другата не ваља ;)

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #72 на: 29 Јуни 2017, 11:39:30 am »
Џулијата е миљон години поубава од 159.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29671
    • CARclub.mk
« Одговори #73 на: 29 Јуни 2017, 11:49:12 am »
Тепаат кој нејќе.

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5548
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #74 на: 29 Јуни 2017, 11:49:54 am »
Zavisi dali ja gledas so naocari ili bez :D

159kata mi e seuste vrv design
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!