Автор Тема: Чудни возачки навики  (Прочитано 36711 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
Одг: Чудни возачки навики
« Одговори #165 на: 24 Декември 2017, 21:14:02 pm »
Стекнав нова чудна возачка навика во изминатиов период.  :D
И сега не прска на стаклото него позади ко пиштолче за вода.  ;D

Сеа ако некој ми се лепи за браник, а доста често среќавам такви, прво пробувам да им укажам да држат прописно растојание со тоа што ги вклучувам сите четири трепкачи, али ако нема никаква реакција, работи прскалката и во краен случај ги користам задните магленки кои очи вадат, и мора да кочи будалава зад мене.  ;D

Уште резервоарчето за вода да го наполниш со силиконски спреј, и право на тој позади тебе  на прозор! Закон! ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #166 на: 24 Декември 2017, 21:18:22 pm »
А оваа навика ја имам испуштено да ја пишам: дека е караванка и има завеса позади во багажниот простор, шубе ми е да возам ако не е повлечена над багажот, т.е „искористена“ за намената.  :P
Со затемнети стакла е колку толку подобро.

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #167 на: 24 Декември 2017, 23:10:21 pm »
Има фабрички затемнети стакла, си пишува на нив tinted а колкава е бројката во проценти, тоа незнам.

Стекнав нова чудна возачка навика во изминатиов период.  :D
И сега не прска на стаклото него позади ко пиштолче за вода.  ;D

Сеа ако некој ми се лепи за браник, а доста често среќавам такви, прво пробувам да им укажам да држат прописно растојание со тоа што ги вклучувам сите четири трепкачи, али ако нема никаква реакција, работи прскалката и во краен случај ги користам задните магленки кои очи вадат, и мора да кочи будалава зад мене.  ;D

Уште резервоарчето за вода да го наполниш со силиконски спреј, и право на тој позади тебе  на прозор! Закон! ;D

Тоа да ама ако има посебно резервоарче за задно ветробранско стакло. Вака сум го заебувал сам себе.  ;D

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10409
« Одговори #168 на: 03 Февруари 2018, 02:02:12 am »
Namesti vistinski shto mu e*esh... :D

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7055
  • хаУс мајстор
« Одговори #169 на: 03 Февруари 2018, 17:43:46 pm »
Мене не ми е, ама ме гледаат чудно кога на паркинг некогаш направам 2-3 маневра за да застанам помеѓу двете бели линии, без разлика дали има или нема коли. Денес незнам зошто, на седнување не ставив одма каиш, тргнав така и одма осетив дека нешто не ми е како што треба. Обичај ми е седнувам, прво нешто што правам е ставање каиш, па се останато. Да експлодира тракторот на палење, ќе неможам да избегам :D

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #170 на: 14 Јануари 2019, 16:14:36 pm »
Ова почна со меганот, дотогаш не ми сметаше, односно ќе си го наместев седиштето и веќе не ми идеше паметот натаму.
Во перални секогаш го поместуваат седиштето и за да не се малтретирам да ја најдам претходната позиција (психички проблем ми е еден заб напред или назад) си застругав на шината маркер.
Не ме фаќа повеќе сафра, шубе, с'клет...

Радиото на парен број, или 14, 16 18 итн. Под 14 подобро изгасено :)

Не трпам прашина на шофершајбна. Секој ден употребувам прскалки и ако се заглави некое "гомце" на метлица и да остава мокра линија, застанувам и ја пребришувам метлицата. Од овие причини, среќен сум што на i30 има сензор за ниво на течност за брисачи.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #171 на: 29 Јануари 2019, 10:13:20 am »
Оставена во брзина надолу, кинетичката енергија на возилото треба само да ги совлада силите на отпор при компресија во цилиндерот, на обичен воздух (зборуваме за ист однос на редукција, и.е. прва брзина или рикверц), а тоа е релативно лесно.

Напротив, не е воопшто лесно.

Замисли треба да гураш кола на рамно, два пати: 1. у лер и 2. у прва брзина. Како би го опишал 2? Релативно лесно? Во споредба со 1?

Колите е екстремно неефикасни машини. Најголем дел од енергијата на горивото се троши за моторот да се врти сам себе + трансмисијата. За екшуал терање на колата се троши мал процент.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20107
« Одговори #172 на: 29 Јануари 2019, 10:45:08 am »
Во брзина кога е се мачиш менувачот да го свртиш.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #173 на: 29 Јануари 2019, 11:21:25 am »
Да. („менувач“ спаѓа под „трансмисија“)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6375
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #174 на: 29 Јануари 2019, 13:29:39 pm »
A ако ја извадам деклата и ставам во брзина сакате да кажите дека исто тешко ќе биди?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #175 на: 29 Јануари 2019, 14:31:13 pm »
Оставена во брзина надолу, кинетичката енергија на возилото треба само да ги совлада силите на отпор при компресија во цилиндерот, на обичен воздух (зборуваме за ист однос на редукција, и.е. прва брзина или рикверц), а тоа е релативно лесно.

Напротив, не е воопшто лесно.

Замисли треба да гураш кола на рамно, два пати: 1. у лер и 2. у прва брзина. Како би го опишал 2? Релативно лесно? Во споредба со 1?

Колите е екстремно неефикасни машини. Најголем дел од енергијата на горивото се троши за моторот да се врти сам себе + трансмисијата. За екшуал терање на колата се троши мал процент.
@filipv  Се согласувам дека се екстремно неефикасни машини, ама тоа е друг муабет. Тоа е кога работат. Кога се угаснати, небитно за темава на муабет:)

Екшли сум гурал кола и у лер и на сец у прва (алфи возам, искуство се билда :) ), зборот „релативно“ пред две години, не е џабе турен. Кај дизели потешко, ама кај спакрче со 3 цилиндри, да видиш ти како може надолу да отиде.. :)
Туку, за да немаш дилеми, замисли еден ваков пример. Гурај кола во прва, и гурај кола во прва, ама со извадени свеќици, да видиш колку полесно се гура. Е сега, замисли кола оставена во прва брзина надолу, притисокот што го прави клипот во затворениот цилиндер со тек на време ќе се намали (дај му доволно време, ќе се намали, не е толку херметички затворен кога уљето ќе се слее во картер). Ќе си ја најдеш колата во ендек. И тоа како поминува потенцијалната енергија во кинетичка, се побрзо и побрзо ќе се движи колата накај ендек :)

BTW, за што се праело муабет тогаш?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #176 на: 29 Јануари 2019, 14:52:55 pm »
Гурај кола во прва, и гурај кола во прва, ама со извадени свеќици, да видиш колку полесно се гура.

Ма не свеќици, главата цела ќе ја извадиме. Да, ќе биде полесно, но и понатаму многу потешко него у лер.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #177 на: 29 Јануари 2019, 14:58:14 pm »
Гурај кола во прва, и гурај кола во прва, ама со извадени свеќици, да видиш колку полесно се гура.

Ма не свеќици, главата цела ќе ја извадиме. Да, ќе биде полесно, но и понатаму многу потешко него у лер.

Ок, точно, ајде ќе ја надополниме изјавата од пред две години:
Оставена во брзина надолу, кинетичката потенцијалната енергија на возилото треба само да ги совлада силите на отпор при компресија во цилиндерот, на обичен воздух (зборуваме за ист однос на редукција, и.е. прва брзина или рикверц), внатрешните отпори на механичките склопови од погонот и отпорот на гумите при тркалање, а тоа е релативно лесно.

Ок?

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6447
« Одговори #178 на: 29 Јануари 2019, 15:29:39 pm »
Симо како Ван си станал.

;D

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #179 на: 29 Јануари 2019, 15:32:40 pm »