Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2740529 пати)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6290
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #18795 на: 29 Декември 2025, 11:04:27 am »
Го живеат животот леринчани, плинот 39 денари таму е евро. Карељата кај нив 30 грама го плаќаат 7.60е кај нас е 170 денари.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3407
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #18796 на: 29 Декември 2025, 11:09:51 am »
Поентата ми беше ако сум влегол без да дадам документи како ќе ми ги израчунаат тие 183 дена престој ако не влезам преку друга граница која не е дива како Блаце. Никаде нема да има запис дека јас сум престојувал тука.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #18797 на: 29 Декември 2025, 13:08:44 pm »
Една година така ми направија мене Грците. Имав влез, немав излез, нѐ пуштаа да поминеме така.  Само мафкаа со раката да продолжуваме.
Тоа се случи на Евзони.
Одам наредна година на Меџитлија, Гркот бледо ме гледаше.

„Михајло кога излезе ти од Грција?“ викам „Лани“.

„Каде излезе?“ викам „Евзони“.

Тогаш ми светна дека на излез само не пуштаа да поминеме без заверка.
Почна нешто да кара да вика внатре :)) и ми вика „Изволте“.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15117
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #18798 на: 29 Декември 2025, 13:29:39 pm »
Намерно го правеа и уште го прават туркопондите истото.
Јас имав 4 години забрана за влез,па едно 20 пати влегов и излегов.
Тоа зборува дека и Јужната не е нешто подобра од Северната.
2010г човек што беше на потерница и шо ќе лежеше најмалку 10г затвор вп Гејлада,за 250е како господин во такси си помина на граничен премин и си дојде во Мк.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4087
  • MadaFunker
« Одговори #18799 на: 29 Декември 2025, 17:49:43 pm »
Мене една работа не ми е јасно.

Кога имаш прилив од странство, банката ти бара документ за постојан престој - работна дозвола, лична карта или сличен документ (договор за работа ако работиш remote).
Како ги префрлаа парите од странски компании на наша банка, мене не ми е јасно.

2018, дур да се средам со документи во Шведска, платата ми ја префрлија на Комерцијална. Комерцијална ми побара документ за постојан престој (поддадов лична карта) и трансферот беше одобрен.

Олеснителна околност е што Македонија и Шведска имаат договор за двојно оданочување и бев чист во однос на даноци.

Лани работев со КТМ т.е фирма посредник од Австрија и тука се си беше чисто, си плаќав данок ЕППД, поднеснувавв 743 како задолжителен документ и во дополнителни документи ја ставав фактурата. УЈП ми пресметуваа данок, ПП53 образец спремен и си го плаќав данокот.

Како луѓево ќе извадат 743 од 2020 година не знам, дали воопшто банките чуваат такви документи 5 години.

Чуваат, се чуваат тие..
New blood of old school

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2622
  • Custom made interiors
« Одговори #18800 на: 30 Декември 2025, 10:36:22 am »
Безбедно ли е да се остави кола 3-4 дена да стои на паркинг кај спортски центар Борис Трајковски?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30610
    • CARclub.mk
« Одговори #18801 на: 30 Декември 2025, 10:46:28 am »
Да.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3407
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #18802 на: 30 Декември 2025, 11:10:33 am »
Зависи. Од време на време знаат да прават спектакуларни акции и да носат камиони за ѓубре на паркингот :D

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18017
« Одговори #18803 на: 30 Декември 2025, 14:28:10 pm »
Безбедно ли е да се остави кола 3-4 дена да стои на паркинг кај спортски центар Борис Трајковски?

Гледај да ја оставиш кај базенот, почесто има народ таму што оставаат деца и не е оставена сама на себе колата.

Другите паркинзи кај аквапаркот и карши самиот влез на салата се доста попразни.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #18804 на: 30 Декември 2025, 15:58:43 pm »

Немаш проблем. Јас паркирав со години кај што беше/е лизгалиштето. Тука секогаш има фреквенција на луѓе.

Отсутен Vwlover

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 620
« Одговори #18805 на: 01 Јануари 2026, 23:18:13 pm »
Некој што оди за Србија или доаѓа навака?

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3635
« Одговори #18806 на: 06 Јануари 2026, 09:30:43 am »
Нека ни е честит празников на сите кои го одбележуваме и го прославуваме овој ден, нека ни донесе здравје, радост и среќа, мир и спокој во душата, љубов, слога и разбирање во домовите, и нека секој нов ден биде исполнет со убави мисли, надеж и благосостојба за сите нас, а не само денес, туку и во текот на целата година, а воедно и низ целиот живот.

За понеупатените или помладите еве еден подсетник што се празнува и каде се празнува во светот

Православниот Божиќ се слави во различни земји, особено каде што доминираат православната вера или традицијата од Источната црква. Најпознатите земји и региони каде се прославува се:

Русија – најголема православна земја; празникот е на 7 јануари според јулијанскиот календар.

Украина – исто така на 7 јануари, со слични традиции како во Русија.

Србија – Божиќ се празнува на 7 јануари, со голем акцент на семејните обичаи.

Бугарија – слават православен Божиќ на 25 декември, но со традиции што потекнуваат од православието.

Грузија – 7 јануари, со голем верски и семеен карактер.

Македонија – 7 јануари, со богослужби, коледење и семејни празници.

Белорусија – 7 јануари.

Романија и Молдавија – делумно, со православни заедници.

Етиопија (Етиопска православна црква) – Божиќ се празнува на 7 јануари, но со свои уникатни обичаи.

Грција – поголемиот дел од православието ја слави на 25 декември (источниот обред), но со православни традиции.

Главно, православниот Божиќ следи јулијански календар, па датумот е различен од католичкиот и протестантскиот Божиќ (25 декември според грегоријанскиот календар).
« Последно менување: 06 Јануари 2026, 09:56:40 am Jimny »
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7100
« Одговори #18807 на: 06 Јануари 2026, 13:19:07 pm »
Нека ни е честит празников на сите кои го одбележуваме и го прославуваме овој ден, нека ни донесе здравје, радост и среќа, мир и спокој во душата, љубов, слога и разбирање во домовите, и нека секој нов ден биде исполнет со убави мисли, надеж и благосостојба за сите нас, а не само денес, туку и во текот на целата година, а воедно и низ целиот живот.

За понеупатените или помладите еве еден подсетник што се празнува и каде се празнува во светот

Православниот Божиќ се слави во различни земји, особено каде што доминираат православната вера или традицијата од Источната црква. Најпознатите земји и региони каде се прославува се:

Русија – најголема православна земја; празникот е на 7 јануари според јулијанскиот календар.

Украина – исто така на 7 јануари, со слични традиции како во Русија.

Србија – Божиќ се празнува на 7 јануари, со голем акцент на семејните обичаи.

Бугарија – слават православен Божиќ на 25 декември, но со традиции што потекнуваат од православието.

Грузија – 7 јануари, со голем верски и семеен карактер.

Македонија – 7 јануари, со богослужби, коледење и семејни празници.

Белорусија – 7 јануари.

Романија и Молдавија – делумно, со православни заедници.

Етиопија (Етиопска православна црква) – Божиќ се празнува на 7 јануари, но со свои уникатни обичаи.

Грција – поголемиот дел од православието ја слави на 25 декември (источниот обред), но со православни традиции.

Главно, православниот Божиќ следи јулијански календар, па датумот е различен од католичкиот и протестантскиот Божиќ (25 декември според грегоријанскиот календар).

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3635
« Одговори #18808 на: 06 Јануари 2026, 13:47:16 pm »
😂😂
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5433
  • Пиши лаже
« Одговори #18809 на: 06 Јануари 2026, 15:10:42 pm »
Чисто за инфо, кој автобус оди најблиску до Митревски?
24 гледам застанува далеку од него.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that