Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2382068 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #13470 на: 07 Ноември 2022, 19:47:18 pm »
Јас па мислам едвај се наоѓа стан за купување, жив стан нема, се е продадено унапред, а камо ли 90% непродадени.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #13471 на: 07 Ноември 2022, 20:35:44 pm »
За жал тоа не е фактичка состојба на терен, т.е. не се сите продадени. Инвеститорите се спремни да повлечат станови од продажба доколку не им се продаваат по посакуваната цена, и за 3-6 месеци да ги пуштат пак.

Втора рунда пуштање во оптек сигурно ќе се продаде, зошто така малку вештачки ја ограничуваат понудата. :)

Барав речиси 4 месеци стан, минимум 4 пати од 4 страни ја слушнав оваа (или слична) тактика :)

Да, уште се одливаат штедните влогови од банките, и народот уште вложува во недвижнини, но не се поклапаат бројките на невселени станови (и оние уште во градба без имотни листови) со количината на луѓе останати во државава кои екшли имаат способност да дозволат стан.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2177
« Одговори #13472 на: 07 Ноември 2022, 20:40:45 pm »
Секако дека не се продаваат станови испод цена.  Кој е глуп да продаде некому испод цена?

Станови се продаваат и држат цена у 4км радиус од центар на Скопје. Онаму каде што има некаков живот у државава.

Убаво  си имаше предлог Република Македонија Скопје.
« Последно менување: 07 Ноември 2022, 20:47:35 pm Bravo »

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #13473 на: 07 Ноември 2022, 20:47:17 pm »
Тука лежи зајчето - што е дефиницијата за „цена“ па нешто да се продаде „испод цена“.

Тука е бледото, непознатото.

Тука е можноста инвеститорот да си постави сам целни цени, и да рече „испод ова не идам“. Не „испод ова не ми се исплаќа“, туку „испод ова не идам“. Зошто две различни работи се тоа.

Отсутен Bravo

• Редовен
« Одговори #13474 на: 07 Ноември 2022, 20:48:14 pm »
Е да де. Зошто некој би си одел сам против себе?

Во однос на цена, тоа е дефинирано од вредноста односно колку некому тој стан му вреди. Некому може одреден стан да не му вреди 1000 еу/м2, а некому истиот стан да му оправдува цена од 1500 затоа шо му вреди. Скроз субјективна ствар.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #13475 на: 07 Ноември 2022, 20:54:21 pm »
За да држиш така затворен капитал и да не го изнесеш на пазар, треба да си многу глуп. Капиталот не се умножува ако ти чмае по некретнини чекајки боља продажба. Така да, тактиката дека инвеститорите не ги изнесуваат на пазар, малце не ми држи. Тој ако сака бизнисот да му оди, ќе проба што побрзо да ги даде изградените, и да се пукне во нова инвестиција, нови станови.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bravo

• Редовен
« Одговори #13476 на: 07 Ноември 2022, 20:56:23 pm »
Тоа зависи колку капитал имаш.

А ако имаш толку капитал да држиш станови непродадени, веројатно не си глуп.

Едноставно не си ја рушиш цената ако знаеш дека тоа што го продаваш вреди.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #13477 на: 07 Ноември 2022, 20:58:17 pm »
Тоа може да го прават еден-двајца, еве и 5 инвеститори во државата. Останатите ќе гледаат да ги продадат становите, за да го умножуваат капиталот. Пак не држи муабетот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bravo

• Редовен
« Одговори #13478 на: 07 Ноември 2022, 21:00:19 pm »
Епа ја за тие 5 ти зборам. Ама тие можат и 100 станови да држат непродадени ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #13479 на: 07 Ноември 2022, 21:01:23 pm »
Е тука е проблемот. Локации за градба (атрактивни) веќе нема, додека трошоците за стан се никакви.

Во превод, на инвеститорот му се исплати да го држи станот празен. Само темелна даночна реформа може да го раздвижи, но тука државата е заложник на банките. На една акукција на државни записи да не се појават банките, дежавата ќе банкротира. Оттука банките својата колатерала (становите) така си ја штитат. На ним не им одговара ситуација како во 2008.

Проблемот е од повеќе страни, инфлацијата само ја укотви работата.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #13480 на: 07 Ноември 2022, 21:02:28 pm »
Епа ја за тие 5 ти зборам. Ама тие можат и 100 станови да држат непродадени ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Многу повеќе од 100, пошто 100 стана се 2 згради. Останатите ќе си шиткаат. Поготово странски пари, кои сакаат побрзо да се реализираат. Не можат вечно да ги чуваат становите, тоа ми е муабетот. Јас мислам дека си соодветствува цената со пазарот. Видете едни е*ени коли до кај стигнаа, а не па недвижнини.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5205
« Одговори #13481 на: 07 Ноември 2022, 21:29:53 pm »
Sto e ispod cena? Za koj kvalitet? Pa na prsti se broi toa sto e izvedeno kako sto treba, sve nekoj fuseraj.

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #13482 на: 07 Ноември 2022, 21:52:31 pm »
Инвеститорите продаваат што продаваат во градба (читај уште темели неископани), и си враќаат инвестиција. Тоа што останува од станови - може да ги тинтра да стојат непродадени и да си диктира цена. Тука нему му е чистата пара, профитот.

Мене ми држи вода зошто прво теоретски го слушнав ова, па после и практично:

Кај двајца инвеститори отидов лично да зборам, и двајцата ме брзаа да уплатам по цена од 1100 евра квадрат (на кружниот во Порта Влае и кај стадионот во Ѓорче) - ќе немало станови, продале 6 во последна недела, шио ми га Ѓура. Кога ете - истите станови, спратови и квадратури што „се продадоа“ од кај едниот инвеститор излагаат на оглас на Реклама5 по 2 и пол месеци по цена од 1250 евра квадрат, купување директно од инвеститор.

Кај другиот инвеститор кај стадионот во Ѓорче, уште си излага по некое станче од тие што ми ги нудеа мене на Реклама5 преку агенција, исто купување од инвеститор.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #13483 на: 07 Ноември 2022, 21:57:20 pm »
Nа оглас се 1250, значи пак на договарање 1100, што би се рекло - бомбона бизниси :D Ама толку од македонски „бизнисмени“. Не ни очекувам поинтелигентно да размислуваат. Инаку, тие не се инвеститори. Инвеститори се оние кои со свои пари градат - инвестираат. Не со мои пари што градат. Малце „наопачки“ работиве кај нас.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #13484 на: 07 Ноември 2022, 21:59:05 pm »
Умре времето на 150 евра по квадрат попуст ;D 50 ако ќариш - на коњ си денес...