Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2373509 пати)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #8610 на: 11 Мај 2020, 12:16:36 pm »
Не е тоа пцовка. „Датибам пиперот“ е израз на одобрување и мал восхит... на пример „ииии каква топка шутна, датибам пиперот..“, или „како ти текна на ова, датибам пиперот..“

Имам чуено како го викаат ова со љутина... тука сум збунет :)
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5930
« Одговори #8611 на: 11 Мај 2020, 12:40:08 pm »
@MecheTo хах, тој е :D
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #8612 на: 11 Мај 2020, 13:16:13 pm »
Не е тоа пцовка. „Датибам пиперот“ е израз на одобрување и мал восхит... на пример „ииии каква топка шутна, датибам пиперот..“, или „како ти текна на ова, датибам пиперот..“

Имам чуено како го викаат ова со љутина... тука сум збунет :)

Тој не знаел да пцуе... Сестра, фамилија, колено, крв... се фатил за пиперот амуеам пиперот....

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #8613 на: 11 Мај 2020, 13:27:47 pm »
Може да се каже дека фразата мутирала со годините :))))

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #8614 на: 11 Мај 2020, 13:29:08 pm »
Датиеам пиперот да не е да ри ебам семката, само на друг начин?

Мене од овие најак ми е за некој ксметлија кога ќе се каже "абе у г'з праен"

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #8615 на: 11 Мај 2020, 14:40:03 pm »
Тиеам семката од пиперот!

- Зема вади пиперка од оние вештачките без семе внатре. :D

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22223
« Одговори #8616 на: 11 Мај 2020, 15:07:14 pm »
Прочитајте на раат.
Подолго е, али вреди.

Neoliberalism – the ideology at the root of all our problems

https://www.theguardian.com/books/2016/apr/15/neoliberalism-ideology-problem-george-monbiot?fbclid=IwAR3IBhj3ibPnsmJPpqlQ11nPYUljjfZo3NDo9Lx-6sRXIBoWI7ZmKzA03pE

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #8617 на: 11 Мај 2020, 15:13:50 pm »
На таа тема - Jordan Peterson :)

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #8618 на: 11 Мај 2020, 19:15:15 pm »
Преку тасета од идеологии, све мој до мојега, се е тоа криминално здружување со друго име.

Отсутен Мартин_91

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 463
« Одговори #8619 на: 11 Мај 2020, 21:23:35 pm »
А што е фората со .!. ми ленче? ;D :D
На темава... како е правилно, .!. ми Ленче или .!. Миленче? 😃

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #8620 на: 11 Мај 2020, 22:43:47 pm »
Преку тасета од идеологии, све мој до мојега, се е тоа криминално здружување со друго име.

Токму тоа е една од поентите на текстов.
Неолиберализмот си функционира со сите карактеристики без да се именува како таков и како постоечка идеолигија.

« Последно менување: 11 Мај 2020, 22:53:59 pm Stratro »

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #8621 на: 11 Мај 2020, 22:50:33 pm »
За ова го спомнав Jordan Peterson.
Кога ќе го чуеш професорот како добро објаснува, веднаш ти стане јасно како да делуваш на локално ниво за да заќутат ид(ео)иотиве.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #8622 на: 11 Мај 2020, 22:54:13 pm »
Утре ако не успееш во животот, тоа е лично твоја кривица, а не дека си роден у вукојебина без морални критериуми, затворен со визи од сите страни. Требало да се снајдеш.

Ако си дебел, не е затоа што спортски центри или игралишта ти ги замениле со зградурини и кладилници, а цената на овошјето е троструко поскапа од цена на џанк фуд.
Сам си си крив. Требало да се снајдеш.

Ако умреш бидејќи немаш пари за лекови, тоа не е дека јавното здравство е комедија. Требало сам да се снајдеш и да заработиш за лекарства на приватно. Клошар.

Кога ќе ти исклучат струја поради неплатени сметки, ти си лузерот кој неможе да плати струја, а не дека државата ти ја шитнала електродистрибуција на приватна компанија па сега те ренда како сака.

Сето тоа во рамки на потрошувачко општество базирано на конкуренција...бидејќи за капитализмот, солидарноста е for pussies.

Дај линк...                   
« Последно менување: 11 Мај 2020, 23:01:30 pm Stratro »

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #8623 на: 11 Мај 2020, 23:05:13 pm »
Ео, као за тебе :)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #8624 на: 12 Мај 2020, 07:39:17 am »
Утре ако не успееш во животот, тоа е лично твоја кривица, а не дека си роден у вукојебина без морални критериуми, затворен со визи од сите страни. Требало да се снајдеш.

Ако си дебел, не е затоа што спортски центри или игралишта ти ги замениле со зградурини и кладилници, а цената на овошјето е троструко поскапа од цена на џанк фуд.
Сам си си крив. Требало да се снајдеш.

Ако умреш бидејќи немаш пари за лекови, тоа не е дека јавното здравство е комедија. Требало сам да се снајдеш и да заработиш за лекарства на приватно. Клошар.

Кога ќе ти исклучат струја поради неплатени сметки, ти си лузерот кој неможе да плати струја, а не дека државата ти ја шитнала електродистрибуција на приватна компанија па сега те ренда како сака.

Сето тоа во рамки на потрошувачко општество базирано на конкуренција...бидејќи за капитализмот, солидарноста е for pussies.

Дај линк...                   

Имаш општество кое што верува дека ако си верник нема да те фати корона. Смета дека одење по литии со 500 луѓе во радиус од 200 метра е ОК за време на пандемија. Имаш општество кое што воопшто не почитува обични мерки за дистанцирање. Затоа кај нас не постои неолиберализам туку некаков си микс од све по нешто и сите примери што ги даде се релевантни во општества кои што се во текот на развој.

Конкуренцијата односно имање поттик да бидеш подобар од другите, да се натпреваруваш со другите е вродено во нас и нема бегање од тоа, затоа и неолиберлизмот како модел е веројатно најуспешниот во историјата на човештвото. Милиони години човекот живеел за да преживее на дневна основа, додека денеска тоа барем во некој дел од светот го имаме отстрането и луѓето живеат релативно добро. Солидарноста всушност нема ни потреба да постои или е многу минимална во општества каде што имаме целосна развиеност, како на пример Канада или па специфичниот неолибералистички/социјален модел во Скандинавија.

https://www.rj.se/en/anslag/2019/neoliberalism-in-the-nordics-developing-an-absent-theme/