Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2377624 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #4380 на: 03 Октомври 2018, 17:20:49 pm »
БОЛНОТО ЗАМИНУВАЊЕ ЗА „КРАЛИЦАТА НА ЕВРОПА“

Едно утро кон крајот на септември Германците се разбудија со нова и несигурна политичка иднина. Ангела Меркел е ранета, можеби и фатално, од бунтот кој се случи онаму каде што најмалку очекуваше - во нејзината Христијанско-демократска партија.

https://off.net.mk/vesti/mislenja/bolnoto-zaminuvanje-za-kralicata-na-evropa

#шупичкуматерину

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4381 на: 03 Октомври 2018, 17:24:59 pm »
^
#шупичкуматерину x2

Само што со тоа? Замената, ако ја има, нема да биде марионета?

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
« Одговори #4382 на: 03 Октомври 2018, 17:29:43 pm »
Изгледа само ја, @Luki Junior и компанија, што живееме тука во Германија не можеме да приметиме дека ''наебале'' Германците и дека ситуацијата е ''лоша''. Ама после надворешната опсервација на форумџиите од МК, сфатив дека на пример во Пробиштип нема азиланти, нема криминал, секој со секого се знае, нема работа значи нема гловобоља, на муабет често има изјави дека секој со своите знаења и разбирања (глуп Германец не се раѓа со ваква балканска итрина) ''би земал'' десетици илјади евра во Германија, ама ете не сака и не се решил. Подобро дома да си седи во тренерка и да паламуди, шта би било кад би било.
Зини да ти кажу.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #4383 на: 03 Октомври 2018, 17:39:03 pm »
Многу арбајтен, па не гледате ;D

Се шалам.

Се генерализираат работите во две крајности.

Прво не е толку црно во МК, убаво место за живеење, фали само малку повеќе кеш, образование, култура.

Таму пак, не е толку розево, не тече мед и млеко

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #4384 на: 03 Октомври 2018, 17:42:28 pm »
Да можеа да се справат со ова, немаше во германските градови да постојат цели квартови кои се ноу-гоу зони каде германските закони не постојат, и каде полиција не смее да влезе ако не е во оклопни возила.

Германската полиција влегува каде сака, кога сака и со што сака. Ама тоа не го ставаат на YouTube. Исто како што не ставаат како тивко се зголемува полициската сила, тајните агенти и информатори, бројот на места во полициските академии и високи школи како тивко се зголемува неколкукратно. Во наредните десет години местата во училиштата кадешто професионално се учи полицискиот занает (три години) се официјално зголемени двојно во секоја покраина. Друго, полека полека и тивко ги сменија законите за следење на луѓе, употребата на камери, тејзери и огнено оружје. Понатаму, исто го немаше во мејнстрим медиите и во оние алтернативните како внатре во федералната полиција вовеле нови правилни за употреба на сила, автоматско оружје и оклопни транспортери. Нешто друго што го нема во мејнстриим медиумите е и подготовката на тн. Technisches Hilfswerk и тивкото опремување со оклопни возила на “доброволна база“. Нешто трето што го нема во медиумите е и тивката подготовка на самата армија со нови технологии под капата и изговорот за новата т.н. европска армија.

Остај ти импотентна и неспособна Европа. Тие ги измислија војните, контролата на народ, геноцидот, продавањето муда за бубрези. Не пијат овие нафта, туку се вооружуваат како да нема утре. А ако запукаат, ќе ни се ебе матер на сите.

....

Абе дали наебале или не, не се знае. Ама имаат реален проблем кој го решаваат прагматично и со методи кои најверојатно на долгорочен план ќе дадат позитивни резултати и решенија. Си имаат правилници, си имаат економска моќ и влијание, си имаат способни луѓе на позиции кои не се плашат да превземат лична одговорност во рамките на нивните можности, овластувања и знаења. Најголем број од Германците како индивидуалци се исти како нас, само се поскромни, потивки од нас и си најважно си ја бркаат својата работа. Не прават ништо спектакуларно, надчовечко, или најјако. Обични луѓе со обични способности, квалитети, вештини кои се продуктивни 3-4 часа на ден од 23-4 години па се до пензија на 67 години во било кој аспект од нивното општество, индустрија, земјоделство, државна работа. Нивната обичност, “ладност“ и просечност за некои не е нешто посебно. За мене е, затоа што е знак на железна дисциплина, работа и вкоренети вредности дека не се центар на универзумот.

пс. Мед и млеко има само во Македонија. Во Германија никогаш немало, ниту пак ќе има. Има само луѓе кои не бегаат од одговорност и работат барем малку секој ден од нивниот живот.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #4385 на: 03 Октомври 2018, 17:42:55 pm »
Прво не е толку црно во МК, убаво место за живеење, фали само малку повеќе кеш, образование, култура.

Вака изолирана, реченицава звучи малце тажно ;D

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4386 на: 03 Октомври 2018, 17:53:26 pm »
Не пијат овие нафта...
Интересно, и ете - можеби навистина постои такво подготвување за справување со катастрофата што им се случува. Но ако наведениве се навистина толку спремни и способни, тогаш како побогу дозволија да им се деси ваков огромен и неконтролиран наплив од имиграција која културно и секако е целосно некомпатибилна со нивната матична култура и општество?

Зошто побогу кога во исто време не дозволуваат имиграција од една источна Европа од каде имигрантите веќе во втората генерација целосно би се асимилирале во германското општество? Илјадници Украинци биле депортирани назад во Украина, и покрај барањата за азил како избеглици од војна, реална војна за која никој во Европа не зборува ништо - иако трае со години и иако баш сега во моментов се случува токму овде во Европа.

Не знам, ама некако не ми изгледа дека Германците контролираат што се случува во (и со) Германија.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #4387 на: 03 Октомври 2018, 18:08:46 pm »
mene mi izgleda deka skin heads i nacisti ke gi spasuvaat od govna

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #4388 на: 03 Октомври 2018, 18:16:53 pm »
На слични нешта мислев дека не е розево горе.

Кој ќе биде партизан за да играме камај ;D

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14719
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #4389 на: 03 Октомври 2018, 18:20:51 pm »
potpolno se slozuvam so Luki...Vo Germanija spijam odklucen bilo kade duri imam spieno i so otvoreni vrati(taka sum zaspal),toa ako go napravis primer vo Anglija ke te snema.
Kako sto kaza,rabota,disciplina i sl. si go nosat svoeto.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #4390 на: 03 Октомври 2018, 18:42:17 pm »
ima izreka kaj nas rani kuce da te lae...

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4391 на: 03 Октомври 2018, 18:42:54 pm »
Eпа Мече убаво што не ти се приспало кога/ако евентуално некогаш си поминувал низ Маркслох во Дуисбург, или други такви квартови во градови како Берлин, Келн, итн.

Ама што знам јас, и навистина не знам што да мислам па затоа малку пребарав по нет и еве што вели преседникот на германскиот полициски синдикат: "In Berlin or in the north of Duisburg there are neighborhoods where colleagues hardly dare to stop a car -- because they know that they'll be surrounded by 40 or 50 men." These attacks amount to a "deliberate challenge to the authority of the state -- attacks in which the perpetrators are expressing their contempt for our society." — Rainer Wendt, President of the German Police Union.

И пар немачки линкови каде зборуваат за места каде полиција не влага (или барем не без оклопна поддршка и во бројчаност како за водење војна):
https://www.focus.de/politik/deutschland/nicht-nur-duisburg-betroffen-no-go-areas-in-deutschland-in-diese-viertel-traut-sich-selbst-die-polizei-nicht_id_4895620.html
https://www.bild.de/politik/inland/problem/ghetto-report-deutschland-45300680.bild.html
https://rp-online.de/nrw/panorama/no-go-areas-in-nrw-lokale-polizei-braucht-immer-oefter-hilfe_aid-20053773

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #4392 на: 03 Октомври 2018, 18:46:02 pm »
Во германија такви зони ко од приказните на Ван немам сретнато, а ја имам прошетано скоро цела. Имаше обид летово да ме крадат едни арапи у штутгард ама се заврши безболно. Идеално никаде нема.
Туку некна така седам и си размислувам како на овие луѓе овде не им е проблем да работат, често ги фаќам на идење на работа и ретко кога ќе најдам некој мамурен на кој што цел свет му е крив, обично сите се полни со елан, а во контакт сум со најниските позици, каде што логички е да се најраздразливи.
Диспонентот со кој што работам е холанѓанец, млад дечко околу 30 год, води 30 камиони и секогаш знае кој каде е и што прави и никогаш нема повишено глас. Сум имал соработка со македонски диспоненти кои што не водат ни 10 камиони и кои што цел живот се нешто у фрка. Летово исто гледав „мали деца“ на некои 12-13год како редат роба во маркет, нашите не можеш да ги натераш на тоа.
Глупаво е што ќе речам ама за разлика од нас овие овде сакаат и не се бунат да работат. Кај нас у мк имам работено во 2-3 фирми и секогаш кога идеше некој нов го учеа на фаќање кривини и „која е шемата“ и како треба да работи и да се понаша. Го избришав фб оти напнаа со референдум, а бев член таму на некои групи „македонци во германија“ и често прашањата се како да се избегне нешто како да се земе социјално, нешто на црно и слично. Кога ќе се запрашаме зошто не ни оди треба да видиме какви сме и што правиме. Не може да ни оди на добро ако правиме лошо или во превод не може да постигнеме нешто давајќи минимум од себе.
Се додека сон на фиромјанинот е да работи во државно од нас ништо не бива, се додека родителите не почнат да ги бркаат децата од дома на 18год пак не бива ништо, е сеа болно е и тешко, ама кога таа личност ќе се избори за место под сонцето ќе биде благодарна за тој потег на родителот.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4393 на: 03 Октомври 2018, 18:53:33 pm »
Е добро бе момци. Никој не вели дека лажете, скраја да е. Но вашево е како онаа анекдотата: „Не сум видел китови а секоја година одам на одмор и се бањам во разни мориња. Значи китови не постојат“. Или вас ако не ве опљачкале, силувале, или нешто друго (скраја да е), значи такави нешта не постојат.

Тие таму немачките фокус и bild.de само на празно дигаат фама? Сите вести за енормно зголемен криминал, убиства и силувања се само измишљотини?

И дајте реално, кога зборувам за силувања за Германките зборувам - кој би сакал да силува (или макар нападне) кршни камионџии?  ;D

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #4394 на: 03 Октомври 2018, 19:00:24 pm »
Мене сака да ме нападне тој што знае што имам у приколката, у моментов скапи холандски кашкавали, често и за нафта 1350л во резервоарите. За силување не верувам, иако има и такви што можеби сакаат дебели. Јас ја гледам задната страна на убавиот излог што го гледаат туристите или луѓето со розеви наочари и не сум наишол на таква зона, баш вчера бев у дуизбург не видов оклопни возила. Не значи дека нема. Еве ќе ти кажам у шведска е многу по лошо отколку тука.