КАКО е битно времето?
КАКО е битно местото?
Велештрумф, пола од мојот досегашен живот сум чувал куче како домашно милениче. Не тресам глупости. Дај олабаете малце. Куче не смее да нападне човек. Територијата на кучето може да ја одреди неговиот газда на својот приватен имот. Не на јавни површини. Ако куче на јавно место нападне човек, некој мора да одговара. Дали е во 3 саат сабајле, дали е во парк за кучиња или у жена парк, небитно. Не сте ми јасни луѓе. Стварно не сте ми јасни.
Во ниеден момент не го порекнав тоа, нормално дека некој мора да одговара.
100 пати кажав зошто се битни времето и местото, али фак ит, џабе.
Не треба многу, за да знаеш дека некаде едноставно не е препорачливо да одиш. Парк за кучиња? У 10 навечер у темно? Уште со дете? Има поголем круг да свртам, а не да идам у близина. Зашто? Јер комон сенс.
Ова единствено го прочитав како твое објаснување зошто во 10 саат навечер не смеело да се шета у темно со дете во парк. Комон сенс. Ок...
Мојот комон сенс вели дека без разлика на добата од денот или ноќта, и без разлика на кој тип јавна површина (или приватна whatsoever), ако куче нападне човек, со тешки поверди, треба да се смета како лошо куче, и да се еутаназира, а газдата да биде соодветно казнет.
Или можда треба судијата да го праша кучето „зошто изгриза дете“, па да суди спрема одговорот од 6 лавнувања кој е крив?
Да се разбереме, јас обожавам кучиња, ги учам моите деца да сакаат животни, и да им се приближат и да галат кучиња мачиња и остали животни, две кучиња исчував како ти Тор што го чуваш, ми се бутале под јорган, заедно на кауч пред ТВ, ми краделе портокали од рука и све ко што доликува. Сум се грижел за ни со љубов. Но, ако мое куче недај боже, под било која околност нападне човек со тешки последици по здравје, јас ќе бидам тој првиот што ќе му „пресуди“ и ќе го еутаназира. Едноставно - не смее куче да нападне човек.
Единствено што се согласувам со тебе е дека газдите се криви. Но тоа не го аместира кучето. Тоа куче е потенцијална (или веќе докажана) опасност за луѓето и треба да се отстрани.
Се согласувам со све. Буквално.
Не реков дека не е криво кучето, не реков ни дека е. Не реков дека не треба да одговара сопственикот, баш напротив.
Пробував да доловам дека без разлика кој како колку бил или не бил крив, кај нас одма веќе у старт све се знае, сите експертизи се направени, и толку. Нема потреба од подлабоко размислување, активирање мозочни келии и слично.
Сите одма го „заклаа“ кучето, кое можда воопшто не ни било криво, туку изреагирало како што животно може (или треба) да изреагира, пошто сепак е животно. Никој не го согледа, нити проба да го согледа моментот, дека можеби баш детето е криво за тоа што се случило. Можеби таткото е крив, што го оставил детето да оди каде што можеби не би требало. Кучето сепак било на територија каде што смее слободно да се движи т.е. парк за кучиња. Нигде немаше информација дали имало друго куче инволвирано.
Затоа, како што напоменав и претходно, во огромен процент од вакви ситуации, првин го разгледувам човекот како најголем причинител, пошто е нели, супериорно „совесно“ суштество.
Затоа, ако кучето било агресивно, кривица е на сопственикот, не на кучето. Чим било такво, морало да биде средено со време.
Затоа, ако одам негде со моето дете, додека е темно, а знам дека во близина има парк за кучиња, чисто од предострожност нема да поминам таму. Тоа е тој комон сенс.
Негде падна муабет, можда детето сакало кучиња. Супер е тоа, нека сака. Убаво е кога се сакаат животни. Арно ама, си има начин како да се доближиш до куче. Не може туку така, да му се убациш на некое куче, без у најмала рака да го прашаш сопственикот, без разлика дали сакаш да го погалиш, гушнеш или што и да е. Тоа би требало родителите да ги научат своите деца (пак човечки фактор, јеби га) како треба да се пристапи кон куче, исто како што дебилоидите си ги учат своите деца дека куче треба да одиш да го шутнеш или мавнеш со стап, па после кога ќе ти се сврти (пошто јеби га, нападнато е и има право да се брани) буухуууу кучето било криво. Море марш у пичку материну за таквите, поради нив се дешаваат срања.
И сеа што ќе биде? Пак неандерталците ќе се расфрлаат отрови на сите страни, а верувам дека ќе стават и во тој парк за кучиња. Во истиот тој парк, каде што беше веќе спомнато дека и деца си играат кога е убаво времето. И кога некое дете ќе наебе, што тогаш?
Најтрагично е што се работи за расно куче со сопственикот во близина. Мора да се воведат ригорозни мерки кон сосптвениците. Прва мерка доколку кучето не е врзано мора да носи маска, втора секој да си го сере моча кучето на сопствена површина а не по туѓи дворови...
И градинќи. Каде што дечињата си играат они ќучиња мочаат.
Во огромен број случаеви во дворови од градинки и/или школи, проблемот сум го гледал во расфрланите шприцеви на сите страни, а до сеа не сум видел кучиња што се дрогираат.