Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2374133 пати)

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #2430 на: 09 Април 2018, 22:35:28 pm »
не ми треба маска кога сум на моја територија :)
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #2431 на: 09 Април 2018, 22:35:49 pm »
@velestrumf во Германија има закон за маска? Со маска го шеташ?
Чисто информативно, немој да помислиш дека те напаѓам.
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #2432 на: 09 Април 2018, 22:41:30 pm »
Нападнати ВО парк за кучиња.
Така гласи и насловот на порталот. Еве мене лично никогаш не ми текнало да го однесам малиот ВО парк за кучиња. Затоа у ЗОО го носам.

Сакаш да кажеш дека ако некој некого убие на стрелиште - ок е?
Несакам да кажам. Мешаш луѓе и животни. Не сум видел уште животно што пука.
Јас коментирам врз основа на она што е пишано на порталот. Кога ќе се навратиме на темата ќе продолжиме, вака со рингови за кучиња, стрелишта, не би дискутирал, некако ми е без везе.
ПС: не сум фан на анима мунди, не чувам милениче, не сечам вени за нивна одбрана. Онака сум лајт, реален.

Е па ајде да се вратиме на напишаното. 13 годишно девојче (значи не 2-3 години дете, туку 8-мо одделенка), била нападната и потешко повредена од куче во паркот за кучиња. При обидот да се одбранат, и нејзиниот татко 43 годишен човек, бил повреден. Кучето било водено од женско лице.
Ете ги фактите.
1. Во цивилизирани земји, кучето (или било кое животно) што напаѓа човеквек, веднаш се еутаназира.
2. Во цивилизирани земји, забрането е да чуваш агресивни животни, или да ги поттикуваш да напаѓаат други животни или недајбоже луѓе.
3. Во цивилизирани земји, газда на такво животно завршува во затвор, и никогаш веќе во животот не смее ни да помисли да чува животно, па ни коза.

Тоа куче можело да нападне и на улица, и дома на гости ако му отидеш на газдата. Така е чувано, така е одгледувано. Тоа понашање мора да се казин и забрани.
Нема врска што е парк за кучиња. Ете, може ќе нападнело некој друг сопственик на куче кое шетало куче во парко, можда и татково и ќерката шетале куче во истиот парк. Што има везе.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8945
  • Пичлеме
« Одговори #2433 на: 09 Април 2018, 22:46:44 pm »
@velestrumf во Германија има закон за маска? Со маска го шеташ?
Чисто информативно, немој да помислиш дека те напаѓам.

Во Имачка како е среден тој момент? Како се шетаат кучињата во урбана средина?

На каиш, без маска.

Во Виена и Прага, мораше на каиш и со маска во јавен транспорт, иначе само на каиш. Во Минхен рецимо, ако го тераш кучето со маска, се толкува дека кучето има маска бидејќи е агресивно. Чудно не' гледаа у метро, кога Тор го теравме со маска, се' додека една жена не ни кажа уствари што била работата.

Во паркови, или зони за кучиња (дел од голем парк), кучињата можат слободно да шетаат, без маска, без каиш, без ништо.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #2434 на: 09 Април 2018, 23:01:18 pm »
Е така. Фактите се тие, се сложувам. Исто се сложувам и со и со законите/постапките во цивилизираните земји. Тоа дека можело да нападне и на друго место, исто така се сложувам, дури јас би предложил у ситуацијава тоа куче да се провери, дали е сосем ок (незнам како идат тие процедури) дали има лудило, дрн дрн...
Е сеа вака, малку од твоја гледна точка ќе се ставам, ама од другата страна:
-Што барале у паркот девојчето и чиката?
-Што ако девојчево го мавнало со нешто кучето?
-Што ако го згазило за опаш?
-Што ако му опцуло мајка?
Види, јасни ми се неписмениве по порталиве што незнаат да објават една вест како што треба, нели секогаш неможе од прва се да се пише како треба, ама во поголем дел случаи тропаат што им прдне. Затоа ти кажав дека коментирам по насловот на случката (можно е и да не е така како што гласи, незнам)  ама земав став на тоа што е пишано. Да, жал ми е за девојчето, ама без факти неможеме да осудиме никого. Не е фер.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #2435 на: 09 Април 2018, 23:02:39 pm »
Нападнати ВО парк за кучиња.
Така гласи и насловот на порталот. Еве мене лично никогаш не ми текнало да го однесам малиот ВО парк за кучиња. Затоа у ЗОО го носам.

Сакаш да кажеш дека ако некој некого убие на стрелиште - ок е?
Несакам да кажам. Мешаш луѓе и животни. Не сум видел уште животно што пука.
Јас коментирам врз основа на она што е пишано на порталот. Кога ќе се навратиме на темата ќе продолжиме, вака со рингови за кучиња, стрелишта, не би дискутирал, некако ми е без везе.
ПС: не сум фан на анима мунди, не чувам милениче, не сечам вени за нивна одбрана. Онака сум лајт, реален.

Е па ајде да се вратиме на напишаното. 13 годишно девојче (значи не 2-3 години дете, туку 8-мо одделенка), била нападната и потешко повредена од куче во паркот за кучиња. При обидот да се одбранат, и нејзиниот татко 43 годишен човек, бил повреден. Кучето било водено од женско лице.
Ете ги фактите.
1. Во цивилизирани земји, кучето (или било кое животно) што напаѓа човеквек, веднаш се еутаназира.
2. Во цивилизирани земји, забрането е да чуваш агресивни животни, или да ги поттикуваш да напаѓаат други животни или недајбоже луѓе.
3. Во цивилизирани земји, газда на такво животно завршува во затвор, и никогаш веќе во животот не смее ни да помисли да чува животно, па ни коза.

Тоа куче можело да нападне и на улица, и дома на гости ако му отидеш на газдата. Така е чувано, така е одгледувано. Тоа понашање мора да се казин и забрани.
Нема врска што е парк за кучиња. Ете, може ќе нападнело некој друг сопственик на куче кое шетало куче во парко, можда и татково и ќерката шетале куче во истиот парк. Што има везе.

1. Делумно точно, првин се увидува при какви околности се случил нападот. Нити кучето, нити сопственикот ќе претрпат било какви санкции доколку тоа не е пријавено и соодветно докажано.
2. Не е забрането да чуваш, забрането е другото што е наведено.
3. Не знам.

Од друга страна ај вака:

Што мајка барало девојчето таму?
Што родител си го пуштил детето таму?
Дали девојчето го испровоцирало кучето?
Кучето ако е чувано да чува или брани некој, тогаш тоа ќе го прави на своја територија, или кога сопственикот му е во непосредна опасност.

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #2436 на: 09 Април 2018, 23:20:29 pm »
Velat na kuce ne treba mnogu da mu se veruva, JAS mnogu mu veruvam...

Golden Retriever ja kasnal bracedami, jas prosto ne poveruvav... taja vo raka da ti imala pekinezerce koe i ispadnalo vo momentot na napadot i retriverot sosema smiren na dva cekori otisol do kucenceto i si sednal do nego  i go lizel...

Pretpostafka e deka vo momentot mislel deka treba da go spasi...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2437 на: 09 Април 2018, 23:29:27 pm »
@velestrumf ,

Е па од пишаното, пријавено е. За докажано, ќе се види. Веројатно медицинскиот извештај ќе пишува „каснатини од куче“, а не „сама себе се гризела“.

Од другата страна:
Што мајка барала? Може е љубител на кучиња. Еве, син ми многу сака кучиња, може да очекувам да отиде во парк со кучиња да се дружи и гали кучиња.
Што родител го пуштил детето таму? Што е тоа, ринг за борби или ипарк за домачни миленици?
Дали девојчето го испровоцирало кучето? Веројатно прво она не го гризнала кучето?
Кучето ако е учено да чува и брани, не треба да напаѓа. Од кај тоа парк е „своја територија“ за кучето? Сигурно 13 годишново девојче ѝ се сснало на газдарицата..

Инаку, за вакви цивилизирани земји зборував погоре: https://www.nolo.com/legal-encyclopedia/free-books/dog-book/chapter12-3.html

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #2438 на: 09 Април 2018, 23:30:34 pm »
@velestrumf ,

Е па од пишаното, пријавено е. За докажано, ќе се види. Веројатно медицинскиот извештај ќе пишува „каснатини од куче“, а не „сама себе се гризела“.

Од другата страна:
Што мајка барала? Може е љубител на кучиња. Еве, син ми многу сака кучиња, може да очекувам да отиде во парк со кучиња да се дружи и гали кучиња.
Што родител го пуштил детето таму? Што е тоа, ринг за борби или ипарк за домачни миленици?
Дали девојчето го испровоцирало кучето? Веројатно прво она не го гризнала кучето?
Кучето ако е учено да чува и брани, не треба да напаѓа. Од кај тоа парк е „своја територија“ за кучето? Сигурно 13 годишново девојче ѝ се сснало на газдарицата..

У 10 саат навечер? У парк за кучиња? Озбилно? Ни Цезар Милан не би го направил тоа, колку сака некој нека сака кучиња. Здрав разум.
Да, зошто го пуштил детето таму?
Не треба да го гризне за да го испровоцира, не треси такви глупости сеа.
Во тој парк мириса на други кучиња, и тој парк е „одбележан“ како територија за кучиња. Поради тоа кучето било на своја територија.

13 годишното девојче може нешто му направило на кучето, од каде и како може било кој друг да знае?
Гомнари мали невоспитани ми доаѓале из чиста мира да ми го шутнат кучето, или да го маваат со стап, или го мавале со камења. За кој кур бе?? Кое е тоа воспитување? Што е тука кучето криво ако се одбрани?? Моето куче нема да изреагира (иако би требало), ама има други раси на кучиња кои нема да трпат такви срања.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2439 на: 09 Април 2018, 23:36:24 pm »
КАКО е битно времето?
КАКО е битно местото?
Велештрумф, пола од мојот досегашен живот сум чувал куче како домашно милениче. Не тресам глупости. Дај олабаете малце. Куче не смее да нападне човек. Територијата на кучето може да ја одреди неговиот газда на својот приватен имот. Не на јавни површини. Ако куче на јавно место нападне човек, некој мора да одговара. Дали е во 3 саат сабајле, дали е во парк за кучиња или у жена парк, небитно. Не сте ми јасни луѓе. Стварно не сте ми јасни.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #2440 на: 10 Април 2018, 00:49:13 am »
КАКО е битно времето?
КАКО е битно местото?
Велештрумф, пола од мојот досегашен живот сум чувал куче како домашно милениче. Не тресам глупости. Дај олабаете малце. Куче не смее да нападне човек. Територијата на кучето може да ја одреди неговиот газда на својот приватен имот. Не на јавни површини. Ако куче на јавно место нападне човек, некој мора да одговара. Дали е во 3 саат сабајле, дали е во парк за кучиња или у жена парк, небитно. Не сте ми јасни луѓе. Стварно не сте ми јасни.

Во ниеден момент не го порекнав тоа, нормално дека некој мора да одговара.

100 пати кажав зошто се битни времето и местото, али фак ит, џабе.

Отсутен masterficx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 482
« Одговори #2441 на: 10 Април 2018, 01:00:46 am »
Куче-милениче не смее да нападне човек.
Кучето мое е питбул и го имам толку многу тепано што кога ќе направи беља и кога ќе и покажам на бељата што ја направила(гризен тросед/влечка или нешто што и се свиѓало во моментот) не треба ни да отидам до неа за да ја тепам, се подмочува тука на истото место од страв. Ама бељите ги повторува. Тоа ме навело да размислувам дека не треба безусловно да и верувам без разлика колку страв и имам набиено од мене. Кога е со мене е врзана на ланец. На метро од мене. Нон стоп. Не сакам да ризикувам...

Да бидам искрен тој паркот за кучиња е најголемата глупост дека е поставен на толку многу густо населено место. Кутрињата да си играле. Седи бе... Па уште и не работат убаво вратите да може да се затвори паркот за да можат тие што се плашат од кучиња да поминуваат без страв. Многу ми е жал што некој свесно им дал на парче место на граѓаните да ги пуштаат слободно милениците без да го организира тоа правилно. Не е тоа територија на кучиња. Погрешен концепт е многу.

Многу ми е жал за девојчето ама и за кутрето. Државичево ни е толку отидено у курац што нема ред и правила и правда за послабите. Во ситуацијава треба да се успие кутрето и да се обештети девојчето. Ама да имало кутрето маска само ќе лаело без разлика дали било кутрето испровоцорано или неваспитано. За време или по лаењето ќе се разбереле родителот на девојчето и газдата на миленикот кај е проблемот. Знаете ли дека сопствениците на мали и тазе родени кутриња одат заедно со милениците во училиште за воспитување и постапување со кутре во Германија ?
Ама таму има ред и правила...

Дечките што имаат проблем со кучиња пошо некој комшија станар ги рани само а не ги воспитува за жал ќе мораат да си фрлаат отров ако не им реагираат службите. Како и да звучи тоа така мора да биде. Јас не се плашам од кутриња ама татко ми го касна куче и гледам дека траумата е голема. Нејќе со очи да ја види кучката моја откако го касна таа џукелата улична. Решете си го тоа мирно скришно без никој да знае. Ќе има ука-бука еден период ама после тоа мирни ќе сте и што е најбитно безбедни.
Cheap + Reliable = Not Fast
Fast + Cheap = Not Reliable
Reliable + Fast = Not Cheap

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #2442 на: 10 Април 2018, 01:21:14 am »
Мене и поводникот не ми е некој репер за безбедност. Имам видено како некоја ноне шета ѕвер од 60кг без маска. Ако му удрат инстиктите (јбг куче е) има да лета ко вештерка.
Затоа маска си е маска.

Има една Ноне 40 кила сосе кревет, шета ротвајлер и вучјак истовремено околу Силбо. Уствари тие ја шетаат :) . Оние магариња ако решат да нападнат мислам дека џабе ги држи ремчињата од песовите, има покол да направат.

А другиот муабет со девојчето и 22 часот во парк за кучиња, јас не сфаќам или? Па не било само девојчето, со родител било, башка можеби и тие имале некое куче па затоа биле во паркот.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #2443 на: 10 Април 2018, 01:23:56 am »
Па да, ама тука нема место за “можеби”, тука веќе све се знае и е решено.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2444 на: 10 Април 2018, 06:10:31 am »
КАКО е битно времето?
КАКО е битно местото?

Во ниеден момент не го порекнав тоа, нормално дека некој мора да одговара.

100 пати кажав зошто се битни времето и местото, али фак ит, џабе.

Не треба многу, за да знаеш дека некаде едноставно не е препорачливо да одиш. Парк за кучиња? У 10 навечер у темно? Уште со дете? Има поголем круг да свртам, а не да идам у близина. Зашто? Јер комон сенс.

Ова единствено го прочитав како твое објаснување зошто во 10 саат навечер не смеело да се шета у темно со дете во парк. Комон сенс. Ок...
Мојот комон сенс вели дека без разлика на добата од денот или ноќта, и без разлика на кој тип јавна површина (или приватна whatsoever), ако куче нападне човек, со тешки поверди, треба да се смета како лошо куче, и да се еутаназира, а газдата да биде соодветно казнет.
Или можда треба судијата да го праша кучето „зошто изгриза дете“, па да суди спрема одговорот од 6 лавнувања кој е крив?

Да се разбереме, јас обожавам кучиња, ги учам моите деца да сакаат животни, и да им се приближат и да галат кучиња мачиња и остали животни, две кучиња исчував како ти Тор што го чуваш, ми се бутале под јорган, заедно на кауч пред ТВ, ми краделе портокали од рука и све ко што доликува. Сум се грижел за ни со љубов. Но, ако мое куче недај боже, под било која околност нападне човек со тешки последици по здравје, јас ќе бидам тој првиот што ќе му „пресуди“ и ќе го еутаназира. Едноставно - не смее куче да нападне човек.

Единствено што се согласувам со тебе е дека газдите се криви. Но тоа не го аместира кучето. Тоа куче е потенцијална (или веќе докажана) опасност за луѓето и треба да се отстрани.