Автор Тема: Забави...... не трчај низ животот...  (Прочитано 182309 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
Одг: Забави...... не трчај низ животот...
« Одговори #1290 на: 26 Мај 2013, 21:00:19 pm »
Зошто тогаш пукна државата ако владееше братство и единство? Толку беше тоа цврсто? Јас сега гледам само траги од една масовна елузија и ни ронка повеќе за жал :(

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1291 на: 26 Мај 2013, 21:08:48 pm »
Зошто тогаш пукна државата ако владееше братство и единство? Толку беше тоа цврсто? Јас сега гледам само траги од една масовна елузија и ни ронка повеќе за жал :(

Кога велиш „траги од масовна елузија“ ми се чини алудираш на нешто во минатото што оставило траги во сегашноста. Можеби во минатото навистина имало масовна елузија, а сега - откако сме се освестиле - чувствуваме реални последици.

Од друга страна, можеби елузијата е сега.

И, конечно, третата варијанта: можеби и тогаш и сега имаме масовна елузија?

Кој ќе го знае?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #1292 на: 26 Мај 2013, 21:21:37 pm »
А што ако некој е искрен патриот и си ја сака земјата, но истовремено не му се свиѓа политичката ситуација и се чувствува загрозен заради своите уверувања - уверувања различни од актуелните популарни идеолошки трендови?

И тој ли да си направи добро за себе и да се исели?

Или, можеби, да ќути и трае ко глушец?

Или имаш некој трет предлог?

Читајќи ги rant-овите на новинарите или тие што сакаат да станат новинари пишувајќи такви текстови, не гледам дека некој од нив е патриот и само изразува негодување за актуелната политичка ситуација.
Ако, и само ако рецимо постои таква личност која ги исполнува критериумите што ги наброи ти, и со своите текстови не успее никако да влијае на ситуацијата и да си го отстрани незадоволството, и за тоа има решение.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1293 на: 26 Мај 2013, 21:26:21 pm »
појма неам што пишувале новинарите нит ме занима. онака чисто муабет на темата, кога више спомна таму, ме интересираше кој е твојот став. бесилка ок разбирам

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #1294 на: 26 Мај 2013, 21:31:08 pm »
Првенствено се изјаснив на таа тема само заради новинарите или „новинарите“ што цело време плукаат по државата и ја споредуваат со запад, исток, пеколот, Чабуна Гунга и слично.
За обичниот македонец што нема начин како да се изјасни, решението е нормално да си ќути и да си трпи. :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1295 на: 26 Мај 2013, 21:43:39 pm »
и за тоа има решение.

Тоа е иднивидуално решение. Ако ти се допаѓа повели. Јас попрво би пишувал текстови.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #1296 на: 26 Мај 2013, 21:48:01 pm »
Пишувај си Фаланга.
Тоа е за тие што НЕ ЗНААТ што да прават а не им се свиѓа актуелната ситуација, додека пак не сакаат да се отселат.
Јас си знам што ќе правам откако комплетно ќе се осамостојам.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #1297 на: 26 Мај 2013, 21:57:52 pm »
Мартин, уште размислуваш тинејџерски и стихијно за некои работи.

Една работа мораш да ја разбереш - одговорност и должност на секој вистински патриот е да ја критикува својата држава (и сите нејзини механизми и институции) кога нешто не е во ред.

Едит: Да додадам, дека ич не го сакам терминот „патриот“.

"Heroism on command, senseless violence, and all the loathsome nonsense that goes by the name of patriotism - how passionately I hate them!" - Albert Einstein 

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #1298 на: 26 Мај 2013, 22:04:04 pm »
Мартин, уште размислуваш тинејџерски и стихијно за некои работи.

Тоа е така заради што можеби и тоа сум. Во овој момент работите од моја гледна точка изгледаат така.
Тоа е така и затоа што својата иднина не ја гледам тука и немам потреба да се оптеретувам со тоа што се случува во политичката сцена, причините зошто тоа се случува, како и последиците од тоа.

Ако иднината не излезе како што јас ја планирам, ќе пробам да сфатам што се случува и ќе пробам да се прилагодам - а не да го сменам тоа.

Јебига, темава ми е една од најомразените на форумов, зошто редовно се создаваат штетни конфликти and I hate it when people fight. Сега ми е криво што пишав.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1299 на: 26 Мај 2013, 22:28:44 pm »
"Heroism on command, senseless violence, and all the loathsome nonsense that goes by the name of patriotism - how passionately I hate them!" - Albert Einstein  

Ќе додадам:

"The tree of liberty must be refreshed with the blood of patriots and tyrants from time to time" според Thomas Jefferson
или пак
"Patriotism is a virtue of the vicious" според Oscar Wild

Кој како и да гледа на работите, да бидеш поатриот не е да бидеш како што ќе ти каже некој опеан во епските песни или пак некој кој е избран на ваков или онаков начин. Има толку начини да се биде патриот којку што има различни карактери на светот. Патриотизмот значи да се сака својата татковина и својот народ, својата историја, култура и општо наследството од предците, но воедно да се сака и почитуваат истите тие чувства и на другите народи.

Тоа е така и затоа што својата иднина не ја гледам тука и немам потреба да се оптеретувам со тоа што се случува во политичката сцена, причините зошто тоа се случува, како и последиците од тоа.

Да не ме сфатиш погрешно, лично мислам дека сеуште не си созреан за да можеш јасно да ја согледаш својата иднина. Знам затоа што се гледам себе во тебе на твои години.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #1300 на: 26 Мај 2013, 22:45:30 pm »
Океј Фаланга, тоа е твое мислење.
Мојата иднина е било што, па макар и чистач, но не тука. Канада е океј опција за отселување.
Или ако морам да останам, Афганистан/Ирак/Иран, или ќе се збогатам или не се враќам.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1301 на: 26 Мај 2013, 22:45:47 pm »
со 20 години мартин е способен да го одбере својот правец.. он одлучил уште од сега да фаќа правец надвор... одпосле може да се пишмани.. јас неуспешно се трудам да се исселам од тука веке 1 деценија... и кончено, кренав раце.. не дека неможев да отидам, пошто уствари и отидов, ама се вратив... несакам да влагам во несигурни ризици и ризични решениа, кои одпосле можеби ке ме рокнат по глава...

така и ти мартинчо... ако си решил да фаќаш правец надвор од тука, почни уште од сега да работиш на тоа, или прекини да збориш и мислиш во тој правец... познавам едне тон луге што сакаат да се исселат од државава токму ради причините што ти ги напиша, ама ниеден со мало прсте не мрдна, макар да го приближи тоа кон себе и целта своја.. сите чекаа да се деси нешто, а кога се деси им беше касно... ниеден конзул нема да дојде кај тебе на врата и да ти даде виза... ти треба кај него да идеш...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1302 на: 26 Мај 2013, 22:48:27 pm »
Онак, каде ќе оди бе? ВО странство со завршено средно школо гимназија и 0 квалификации? Затоа реков, не донесува одлука разумно. Нека заврши факултет, нека се оформи како личност, нека стане професионалец во неште за да стане квалификуван за чистач во Канада. Зошто таму ни чистачи не примаат без квалификации.

Трпение-спасение. Ќе помине време, погледите на светот ќе се сменат. Визиите ќе се сменат. Млад е уште.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #1303 на: 26 Мај 2013, 22:51:38 pm »
Многу точно е тоа дека никој нема да ти рече „ајт пакуј и носи се у пи.. уствари странство“.
Сестра ми беше 2 пати во САД, првиот пат на трајал Work and travel, вториот пат исто на таа програма со намера да остане. Моите ЈА НАТЕРАА со цел памет да се врати за да положи уште еден предмет и да го заврши факултетот.
Ги послуша, го заврши факултетот и еве ја - скапува дома, врши превод за стоки од луѓе што не сакаат ни осигурување да и платат.

Мартин учи на туѓи грешки, затоа што учењето на туѓи грешки е најмалку штетно по мене. Ќе ги намолам да соберат пари и да ме пратат и мене. Ќе се снајдам, глуп не сум. Не сум ни паметен, ама не сум глуп. Ќе работам по 15 саати на ден ама ќе го живеам животот што моите не биле во можност да ми го обезбедат.

Нека биде така Фаланга, нека помине време. Тврдоглаво дете сум, убеден дека мојата иднина и животот што го сакам не можам да ги остварам овде, па макар и да лижам газ на функционери и да се преправам дека ми се битни во животот.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1304 на: 26 Мај 2013, 22:52:47 pm »
Да се надеваме дека ќе се сменат и работите тука, па нема единствениот спас да е надвор од дупкава.