Автор Тема: Забави...... не трчај низ животот...  (Прочитано 181973 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Одг: Забави...... не трчај низ животот...
« Одговори #60 на: 21 Ноември 2011, 19:25:52 pm »
Важните нешта во животот (Поучна приказна)

Еден професор по философија пред да започне часот ставил некои предмети на катедрата. Кога започнал часот, тој без ниеден збор зел една голема и празна тегла од мајонез и почнал да ја полни со камења со дијаметар од околу пет сантиметри.

Потоа ги прашал студентите дали теглата е полна. Тие кажале дека е полна. Зел една кутија со помали камчиња и ги сипал во теглата, по што ја протресол. Камчињата се разбира се стркалале во празниот простор помеѓу поголемите камења. Ги прашал студентите дали теглата е полна, тие се согласиле дека е полна. Професорот зел кутија со песок и ја сипал во теглата. Песокот исполнил се што останало. Ги прашал студентите дали теглата е полна, на што тие одговориле потврдно.

„Е сега“, кажал професорот “Сакам да разберете дека оваа тегла го претставува вашиот живот. Камењата се важните нешта – вашето семејство, вашиот партнер, вашето здравје, вашите деца – нешта коишто дури ако и се друго исчезне од вашиот живот, тие сепак ќе го прават вашиот живот да биде исполнет.

Камчињата се другите нешта коишто имаат некакво значење – како вашата работа, вашата куќа, вашиот автомобил. Песокот е се друго – малите нешта. Ако првин го ставите песокот внатре, ќе немаместо ниту за камчињата, ниту за камењата. Истото важи и за вашиот живот. Ако го трошите вашето време и енергија на мали неважни нешта, никогаш нема да имате простор и време за нештата коишто навистина се важни за вас. Обрнувајте внимание за нештата коишто се од вистинско значење за вашата среќа. Играјте си со вашите деца, излезете со вашиот партнер на забава. Секогаш ќе има време да појдете на работа, да ја исчистите куќата, да организирате деловна вечера или пак да поправите нешто.

Првин погрижете се за камењата – нештата што се навистина важни. Поставете си ги приоритетите. Останатото е само песок.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #61 на: 23 Ноември 2011, 00:01:22 am »
Ниту една човечка состојба не трае засекогаш,така да не треба ниту премногу да се радуваш,ниту премногу да тагуваш.... ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30070
    • CARclub.mk
« Одговори #62 на: 23 Ноември 2011, 02:09:11 am »
Важните нешта во животот (Поучна приказна)

Еден професор по философија пред да започне часот ставил некои предмети на катедрата. Кога започнал часот, тој без ниеден збор зел една голема и празна тегла од мајонез и почнал да ја полни со камења со дијаметар од околу пет сантиметри.

Потоа ги прашал студентите дали теглата е полна. Тие кажале дека е полна. Зел една кутија со помали камчиња и ги сипал во теглата, по што ја протресол. Камчињата се разбира се стркалале во празниот простор помеѓу поголемите камења. Ги прашал студентите дали теглата е полна, тие се согласиле дека е полна. Професорот зел кутија со песок и ја сипал во теглата. Песокот исполнил се што останало. Ги прашал студентите дали теглата е полна, на што тие одговориле потврдно.

„Е сега“, кажал професорот “Сакам да разберете дека оваа тегла го претставува вашиот живот. Камењата се важните нешта – вашето семејство, вашиот партнер, вашето здравје, вашите деца – нешта коишто дури ако и се друго исчезне од вашиот живот, тие сепак ќе го прават вашиот живот да биде исполнет.

Камчињата се другите нешта коишто имаат некакво значење – како вашата работа, вашата куќа, вашиот автомобил. Песокот е се друго – малите нешта. Ако првин го ставите песокот внатре, ќе немаместо ниту за камчињата, ниту за камењата. Истото важи и за вашиот живот. Ако го трошите вашето време и енергија на мали неважни нешта, никогаш нема да имате простор и време за нештата коишто навистина се важни за вас. Обрнувајте внимание за нештата коишто се од вистинско значење за вашата среќа. Играјте си со вашите деца, излезете со вашиот партнер на забава. Секогаш ќе има време да појдете на работа, да ја исчистите куќата, да организирате деловна вечера или пак да поправите нешто.

Првин погрижете се за камењата – нештата што се навистина важни. Поставете си ги приоритетите. Останатото е само песок.

Јас ја знам со малку поинаков крај.

На крај професорот досипал пиво, и се пополнило скроз све. Ги прашал студентите - „Што е поентата?“

Пошто сите ќутеле, рекол - „Поентата е, драги мои, дека колку и да ви е полн животот со обврски и ситници, секогаш имате време и место за едно пиво“.

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #63 на: 23 Ноември 2011, 08:25:02 am »
Може и такој.. ;D

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #64 на: 23 Ноември 2011, 22:50:26 pm »
И ја го знам така ;) Како и да е, стварно јака приказна!

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #65 на: 11 Февруари 2012, 08:40:36 am »
Istina.

Gazda "WALMARTA" Warren Buffet
CNBC je napravio jednosatni intervju sa Warrenom Buffettom, drugim najbogatijim čovekom na svetu koji je donirao 31 milijardu dolara u dobrotvorne svrhe. Ovde su neki najinteresantniji detalji iz njegovog života.
1.- Kupio je prvu akciju sa 11 godina i žalio se da je počeo suviše kasno,
2.- Kupio je malu farmu sa 14 godina od uštede stečene raznošenjem novina,
3.- Još uvek živi u istoj maloj kući sa 3 sobe u Omahi koju je kupio posle venčanja, pre 50 godina. Kaže da ima sve što mu treba u toj kući. Njegova kuća nema ni zid okolo ni rešetke.
4.- Vozi sam svoj auto gde god ide i nema ni šofera ni telohranitelje.
5.- Nikad ne putuje privatnim avionom iako je vlasnik najveće svetske kompanije privatnih aviona.
6.- Njegova firma, Berkshire Hathaway, je vlasnik 63 kompanije. On samo jednom godišnje napiše pismo CEOs (menadžmentu) tih kompanija, dajući im godišnji plan. Nikad ne saziva sastanke niti ih redovno zove. Menadžmentu je dao 2 pravila: . Pravilo broj 1: Nikako ne izgubiti ništa od novca akcionara. . Pravilo broj 2: Ne zaboraviti pravilo 1
7.- Ne druži se sa ljudima iz visokog društva. Kada stigne kući provodi vreme praveći kokice i gledajući televiziju.
8.- Bill Gates, najbogatiji čovek na svetu ga je upoznao tek pre 5 godina. Bill Gates je mislio da nema ništa zajedničko sa Warrenom Buffettom. Zbog toga je predvidio sastanak od samo pola sata. Ali kada su se upoznali, sastanak je trajao 10 sati i Gejts je postao obožavalac Bafeta.
9.- Warren Buffet ne nosi mobilni, niti ima kompjuter na pisaćem stolu.
10.- Njegov savet za mlade ljude je: beži od kreditnih kartica i ulaži u sebe. SETI SE:
 A. Novac ne stvara čoveka, već čovek stvara novac.
 B. Život je toliko jednostavan koliko ga vi napravite takvim.
 C. Ne radi ono što drugi govore. Saslušaj ih, ali uradi ono što čini da se bolje osećaš.
 D. Ne rukovodi se markama odeće. Nosi ono u čemu se udobno osećaš.
 E. Ne troši novac na nepotrebne stvari. Troši na ono što ti je zaista potrebno.
 F. Najzad, to je tvoj život. Zašto drugima pružiti priliku da njime upravljaju.
 G. Ako novac ne služi da se podeli sa drugima, čemu onda služi?
- POMOZI IAKO NE MOŽEŠ, UVEK POSTOJI BLAGOSLOV ZA ONE KOJI ZNAJU DA DELE.
 H. Ne troši novac koji nemaš. Krediti, zajmovi, itd. su izmišljeni od strane potrošačkog društva.
 I. Pre nego što nešto kupiš pomisli: Šta će mi se desiti ako to ne kupim. Ako je odgovor: ništa, ne kupuj, jer ti ne treba. Ništa nismo doneli na svet, niti ćemo išta odneti.

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #66 на: 11 Февруари 2012, 13:50:29 pm »
Паметен човек..
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #67 на: 12 Февруари 2012, 19:35:50 pm »

Отсутен Диневски

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 492
  • www.imagine.mk
« Одговори #68 на: 12 Февруари 2012, 21:12:12 pm »
не сакав да отворам нова тема...можеби на некој начин и тука припаѓа...

Екстремно добро!

Браво, браво за темата, за постовите за приказните, видеата...

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #69 на: 06 Мај 2012, 03:11:22 am »
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #70 на: 30 Јануари 2013, 23:52:36 pm »
Мудриот рибар
Еден човек решил да се самоубие и се качил на еден мост за да скокне од него. Во тој момент го видел
од долу еден стар рибар и му рекол:
- Еј, човеку, дојди малку.
- Не можам! Ќе скокам! - одговорил човекот.
- Абе дојди кога ти велам! Имам нешто важно да ти кажам. - рекол старецот.
Отишол човекот кај старецот и му рекол:
- Ми се смачи од животот старче. Ќе скокам.
А старецот му одговорил:
- Оди си дома, смири се, седни и прочитај ја оваа порака. - и му дал едно стуткано ливче.
Човекот си заминал дома, седнал и го отворил ливчето што му го дал старецот. На него пишувало: „Нема
да е секогаш вака!“.
„Бреј“ си рекол човекот, „во ова има смисла“, и се фатил за работа. Му тргнал бизнисот и заработил многу
пари.
Еден ден се сетил на стариот рибар, кој му помогна со белешката. Отишол кај него и му рекол:
- Еј старче, ти ми помогна и сега сакам да ти се заблагодарам. Ќе ти купам голем рибарски брод за да
ловиш многу риби, ќе ти купам и се друго што ќе посакаш, имам многу пари.
А старецот му рекол:
- Момче, оди си дома, смири се, седни и прочитај ја пораката. Изгледа одамна не си ја прочитал.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
« Одговори #71 на: 31 Јануари 2013, 00:56:42 am »
Ме восхити човекот! Е тоа е БОГАТ И ПАМЕТЕН човек! Да има барем неколку такви луѓе од тие светските милијардери светот ќе биде за некое ниво подобар...! Кога слушам и гледам по медиуми  колку МИЛИЈАРДИ евра се трошат за правење на оружје,за отварање на нови нуклеарни централи......останувам без зборови!!! ПО ЃАВОЛИТЕ! ЗОШТО тие милијарди да не ги потрошат да се направат домови на бездомниците,да им се обезбеди храна на гладните,да им се помогне на болните!!!??? Да му се помогне на народот да оживее а не да се уништи...!

http://tocka.com.mk/1/85416/ke-go-donira-svoeto-bogatstvo-parite-ne-mu-znacat-nisto

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
« Одговори #72 на: 31 Јануари 2013, 01:01:25 am »
Јас пак се воодушевувам кога ќе дознаам дека направиле ново оружје. нов авион, јахта сеедно бидејќи неможеш да наполниш бокал со вода кој е без дно. А токму тоа е да се хранат бездомниците. На крајот она што останува се човековите достигнувања а не луѓето како поединци. А ако нахраниш 1 милион бездомници утре само ќе имаш 5 милиони ништо нема да добиеш. Можеби грешам но тоа е мое мислење.

И само да додадам не се глупи западњаците да го изедат истиот стап како нас... ние ги храневме 99та а веке 2001 го осетивме епилогот од нашата добрина и сеуште го гледаме и живееме :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #73 на: 31 Јануари 2013, 09:09:22 am »
Ме восхити човекот! Е тоа е БОГАТ И ПАМЕТЕН човек! Да има барем неколку такви луѓе од тие светските милијардери светот ќе биде за некое ниво подобар...! Кога слушам и гледам по медиуми  колку МИЛИЈАРДИ евра се трошат за правење на оружје,за отварање на нови нуклеарни централи......останувам без зборови!!! ПО ЃАВОЛИТЕ! ЗОШТО тие милијарди да не ги потрошат да се направат домови на бездомниците,да им се обезбеди храна на гладните,да им се помогне на болните!!!??? Да му се помогне на народот да оживее а не да се уништи...!

http://tocka.com.mk/1/85416/ke-go-donira-svoeto-bogatstvo-parite-ne-mu-znacat-nisto
Зошто сакаат да има што е можно поголема класна разлика, за да имаат повеќе моќ. Така функционираат сите дебилни држави. Со огромна економска нееднаквост. Или накратко, собери ги тие 1% од секоја држава и сигурно ќе им најдеш бог знае колку криминални дела. Ќе им ги прибереш и пари и ќе ги напикаш на соодветното место. Не велам сите, ама од тој 1% пола се дојдени на сила таму.

http://www.theglobeandmail.com/news/politics/ottawa-notebook/gap-between-rich-and-poor-is-the-defining-issue-of-our-time-broadbent-institute/article4596819/

Генерално гледано, капитализмот си го донесе своето економско ропство низ светот.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #74 на: 31 Јануари 2013, 10:08:36 am »
Инетересно.. The rich get richer but the poor get richer too! :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.