Двотактен скутер не.. ама двотактен мотор.. Јамахата имаше одличен звук, не пиштеше.. Имаше некои пригушувачи.. На двотактол немаше никаква миризба, секако со одличен двотактол, репсол..
За брзина да не правиме муабет.. тие кинеските 400/350ки им бегам 15 метри..
Потрошњата со нормално возење околу 3/4.. Со стегање повеќе од 5 немам измерено.. Си има вентил што отвара на 5/6000 обртаи...
јас на времето имав MZ 250-ка, двотактен.. тоа беше машина у пм, за тоа време... еден цилиндар, 250 кубика двотактен... ако ми снемаше двотактол (се знае, у тоа време само макпетрол имаше двотактол) знаев да турам и машинско уље и нема гајле... и со едното и со другото чуреше офлеле мајко... од тој мотор ке погинев тогаш... скоро 2 недели кома од пад (огнено крштевање тоа го викаме ние), затоа што беше ѓаволски скокач и нестабилен, а сепак јака машина...
имав и јава калифорнија двотактна, имав и минск двотактен... сите беа чурачи невидени... денешниве пролупани дизели вода да им носат... ако се прашувам јас, двотактен не би више никад.. имав и една хонда адли пред 4-5 години двотактна, не се задржа кај мене ни 2 месеци а не ја повозев ни 100 километри... незнам ни зашто ја купив воопшто. ја промажив многу брзо, зш изгледа ми требаше да ме потсети зашто нејкам двотактни машини...
Јас возам 2т 150ка, Веспа ПеИкс 
Не би ја мењал за ништо, иако цело време нешто треба да се чепка.
е мене тоа ме нервира.... чепкањето кај двотактните машини е постојано.. како се мења надворешната температура на воздухот така и кај нив треба штелки.... да не прајме муабет за тоа што двотактните имаат поголеми вибраци во лер, па се нешто се расштрафува одоколу па сака притегање... има решење со мутери со пластичен дел во навојот како стоперии тие потешко се отштрафуваат...