Автор Тема: Мотори (Мотоцикли, Скутери, Мопеди)  (Прочитано 521212 пати)

Отсутен godovic

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
Одг: Мотори (Мотоцикли, Скутери, Мопеди)
« Одговори #3510 на: 31 Март 2025, 21:06:07 pm »
Моторџии, некој идеја кој е увозник на Dunlop мото гуми кај нас? Им пишав на Порој, да не им вртам (касно е), ме оставија на seen. Сакам да прашам за цена за SportSmart TT, па да пресечам дали ќе земам такви или ќе почекам Pirelli Diablo Rosso IV во СкајМото.

https://zk.mk/seca-96?lang=en - за Dunlop и за Repsol, мислам дека така се викаше фирмата. Имам добро искуство со нив, се надевам сеуште се коректни.

Отсутен atimofejev

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 72
« Одговори #3511 на: 03 Април 2025, 13:17:54 pm »
Моторџии, некој идеја кој е увозник на Dunlop мото гуми кај нас? Им пишав на Порој, да не им вртам (касно е), ме оставија на seen. Сакам да прашам за цена за SportSmart TT, па да пресечам дали ќе земам такви или ќе почекам Pirelli Diablo Rosso IV во СкајМото.

Pneumatik, најчесто по нарачка.
https://pneumatik.mk/c/1/pnevmatici

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9225
« Одговори #3512 на: 03 Април 2025, 13:54:56 pm »
Ushte ne sum stignal do gumi da smenam ama miiislam i skaj moto imaat gumi

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 529
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #3513 на: 03 Април 2025, 17:08:39 pm »
Ushte ne sum stignal do gumi da smenam ama miiislam i skaj moto imaat gumi

Скај Мото ми беа прв избор, ама ми кажаа дека Diablo Rosso IV (не Corsa) имало само 3 пара во фабрика, ги нарачале и продале во рок од два дена. Затоа гледав Dunlop, тие не ги носат Скај Мото. SportSmart TT ми е другиот избор.

Уште не сум зел гуми, не го ни побарав Јове што го спомнаа погоре, залади некако и баталив засега. Се надевам априлов ќе средам, во меѓувреме можда и Скај Мото ќе донесат нова тура.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5929
« Одговори #3514 на: 04 Април 2025, 11:06:19 am »
Што се случува со CF Moto во Скопје, се стави клуч ?
Неколку другари имаат земено, требаше да ги носат на сервис, прво во Охрид дека поблиску, тој им рекол не соработувам повеќе, а овај од Ск го нема никаде на телефон.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3137
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #3515 на: 04 Април 2025, 11:40:53 am »
Упте пред 2год кружеа причи за тој вуле,вуне така нешто дека е превара од џфмото така ми има кажано брачед кој сакаш квад да купи од кај нив

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #3516 на: 04 Април 2025, 11:46:10 am »
Shteta dobri modeli pocnaa da vadat.

Neznam dali dynamix ke zeme da gi nosi

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5929
« Одговори #3517 на: 04 Април 2025, 12:54:44 pm »
Вероватно некој тежок ропак го има држено,растураат по светски пазари, ваљда ќе ги земе некој паметен. Незнам зошто би затворил некој разработен бизнис.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #3518 на: 04 Април 2025, 15:53:35 pm »
Pa biznisot niv ne im beshe bash razraboten. Prodazba imaa i tolku, servis poddrshka, dostapnost na rezervni delovi bea nula. Poznavam nekolku decki koi imaa cetiricikli od tamu ne bea voopshto zadovolni.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1879
« Одговори #3519 на: 04 Април 2025, 18:05:45 pm »
Shteta dobri modeli pocnaa da vadat.

Neznam dali dynamix ke zeme da gi nosi

Дајнамикс не се нешто посаглам. Еден куп негативни коментари има за нив, плус на другар нов Бенели мотор му оштетија на прв сервис и никако не можеа да му најдат што е проблемот.

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
« Одговори #3520 на: 04 Април 2025, 18:48:06 pm »
@vladic3110 пред некој месец мислам последно бев кај Ивица во Охрид, мислам дека беше тој застапник за CF Moto.

Инаку, Dynamix се апсолутна каша. На другарче моторот му е кај нив со недели за поскап сервис, уште го маткаат “Не е готов“ и “не овај петок, другата среда“ муабети.

Ради такви муабети и глупости, од пред некој ден (од 1ви мислам), Мак Аутостар се застапници за Ducati. Не се веќе Dynamix.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #3521 на: 04 Април 2025, 21:10:34 pm »
Dynamix se generalno ok ama rabotat haoticno i so improvizacii. Ne me cudi ako makautostar gi zemal ducati. Dynamix i onaka ne bea mislam kako da kazam direkten zastapnik, preku nekoj vo regionov odea.

Mislam deka i bmw ke go izgubat. KTM se direktni zastapnici i zatoa mnogu dobri ceni vadat. Sekako i za del od Italjanive piaggio aprilia i slicno.

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1197
« Одговори #3522 на: 22 Април 2025, 09:55:43 am »
@vladic3110 пред некој месец мислам последно бев кај Ивица во Охрид, мислам дека беше тој застапник за CF Moto.

Мислам препродава само..не е (или б ар не беше до лани) дирек увозник.  Иначе ок е Ивица. Мотори мислам добар дел Пајо за него одржва. Ок сум со Пајо, sym-от ми го одржаваше.Иако гаранцијата ми беше во друг сервис во Охрид.

А Динамикс, еднаш бев со V-Strom-от, предходно се во Максима го носев, другиот газда од таму го имаше купено, нешто ме напнаа Максима, и отидов Динамикс, ок беа. Ама разбрав дека многу луѓе си заминале нормални од таму. И малце е расплнет Лаци со многу марки. И Триумф му го земаа, пред година година и пол.

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
« Одговори #3523 на: 22 Април 2025, 11:20:43 am »
Мислам препродава само..не е (или б ар не беше до лани) дирек увозник.  Иначе ок е Ивица. Мотори мислам добар дел Пајо за него одржва. Ок сум со Пајо, sym-от ми го одржаваше.Иако гаранцијата ми беше во друг сервис во Охрид.

А Динамикс, еднаш бев со V-Strom-от, предходно се во Максима го носев, другиот газда од таму го имаше купено, нешто ме напнаа Максима, и отидов Динамикс, ок беа. Ама разбрав дека многу луѓе си заминале нормални од таму. И малце е расплнет Лаци со многу марки. И Триумф му го земаа, пред година година и пол.

Супер си е Ивица, ама можно е да е само застапник за Охрид, а не директен увозник. Dynamix мислам дека никогаш не беа увозници за Triumph во МК, од МотоГруп ги зедоа за првпат кај нас, ама еве, Ducati им ги превзеде МакАутоСтар, сервисот им е во распад веќе некое време, однос со муштерии (и према мене, и према неколку другари шо влегле таму) им е нула ... немам убав впечаток за нив.

Инаку за Пајо, морам да го напрам муабетов, до лани се колнев во него, не сакав да чујам за друг механичар, ама лани ја посра работата и со мене, и со многу близок другар.

Кај мене имаше проблем со нестабилно примање на гас, знаеше и да згаснит моторот, па ме пушти во Мото Азуро кај шо ми го апдејтираа софтверот и го изгубив ремапот. Очекувано, иако 1. Пајо ме убедуваше дека ќе си останела мапата, 2. претходниот сопственик имаше околу 500 евра даено за истата и со неа беа решени многу од “бубачките“ на MT09 (flat spots во прва и втора, порано уклучување на перка, плус снагата која мислам дека ми рекоа дека била околу 130 коњи на тркало). Не се реши проблемот, сменивме свеќици, пак не се реши проблемот, па на крај остана “ај ќе те барам да се подослободам да провериме уште една-две работи“. Месец и пол го чекав, прашав два пати во меѓувреме и добив дрско “или чекај, или барај си чаре“, и на крај си порачав TPS сензор од Јапонија, го сменивме со другарче и моторот не е мрднат од тогаш. А и Пајо се сомневаше во него, особено зато шо Yamaha имала recall баш за то, со истите симптоми ко кај мене.

После ова, другарче однесе Aprilia RSV4 кај него, пукна едно пластично црево од резервоарот со антифриз, само требеше да се сменит. Во промената, при враќање на резервоарот му скрши една од горните дизни и моторот почна да прајт глупости на високи обртаи. Месец дена седеше моторот кај него за да видит шо е проблемот, за на крај да му речит на другаров “ти ја имаш скршено дизната, не одет поединечно, решението ти е целосен усис и коштат некои 2 и пол илјади евра“. Најдовме дизна на Autodoc за некои стотина евра, ја порачавме, ја однесовме да ја сменит, и од ко ја смени му рече на другаров “Ах ... еве, јас изгледа ја имам скршено ко сум го враќал резервоарот“. Ни му се извини за штетата, или за то шо пола сезона возење му пропадна, ни му понуди да му платит за дизната.

Имам и трета ситуација кај шо мотор од познаник, оставен кај него на сервис, го паркирал зад врата, ја оставил вратата отворена и ради ветер истата едно 6-7 пати чукнала во моторот. Испогребан, парче напраен, ни “извини“ ни ништо.

Долги години Пајо беше go-to сервисер за мотори, и мислам дека ради то си го крена егото до ниво да мислит дека мојт да третират муштерии како сакат зато шо немет избор, морат кај него да се ојт. Ама сега бар имат алтернатива, Зоки е буквално преку улица од Пајо, односот му е неспоредливо подобар, цените поразумни, а е исто квалитетен и располагат со иста опрема за дијагностика и сервис.

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1197
« Одговори #3524 на: 23 Април 2025, 09:01:56 am »
Види ради аљкавост на мајстори и избегав за SYM-от кај него. Вредноста на SYM-от е сигурно 5-8 помала оd Aprillia RSV пример, ама бта бе пак некој се мачел се пустел, за ди та ги начукаш сите мотори на куп. Еднаш бев кај тие дечки(да не праам антиреклама) и толку од мене.

Види со се се работи одговорно и домакиниски. Друг пример (извинете за офф топик), нов стан први газди, мајсторите што варосувале, ги имаа изваросувано и џамовите. Жената што ја викнав да чисти чистеше 4 дена само стакла.  Буквално ко со г'з работат.

Инаку да се вртиме на мотори, ми се праи мерак една 300-400 со брзини, гледам триумф, дукати, ктм?!?