Автор Тема: Мотори (Мотоцикли, Скутери, Мопеди)  (Прочитано 451408 пати)

Присутен Sephiroth

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 406
Одг: Мотори (Мотоцикли, Скутери, Мопеди)
« Одговори #2820 на: 13 Октомври 2022, 22:28:01 pm »
Препорака за trickle charger (smart) и стабилизатор на гориво и од кај да се купи?

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5921
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #2821 на: 14 Октомври 2022, 19:34:22 pm »
Каде може да се најде шпион за вентили штеловање, односно за мерење на зазор на свеќица?
Цел Прилеп го свртив, никаде нема, дури и продавачите ми рекоа ако најдам некаде да му кажам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #2822 на: 14 Октомври 2022, 20:06:39 pm »
Најдобро масло за 2т скутери според мене и други форумаши е ова, цената е околу 6€/л. но на попуст може да се најде и за 4€/л.Го произведува Power Oil, во Karlsfeld, Германија, иако тоа не е наведено на пакувањето. Живеев подолго време во Karlsfeld, пробував да ги контактирам за да земам поголеми количини на масло за препродажба тука во МК, но не ми одговараа на меил, моментално може да се набави од Kaufland, не само во Германија туку и во сите други држави каде што има Kaufland.
Одговара од base до mid-race сетап.
Цитат
To kaufland ulje je vrhunsko.Reponja ja ne znam od kud tebi talog jer smo kod frenda skidali mašinu od 12 000 km voženu isključivo na kaufland ulju i sve se sjajilo unutra i nijednog risa nije bilo. Većina ljudi koje znam voze na tom ulju i svi skupa su napravili valjda 50 000km u ovih par godina i niko se nije žalio, a kamoli da mu je skuter zacviko od toga.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Донесе тука за продавање?

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5921
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #2823 на: 14 Октомври 2022, 20:40:59 pm »
Најдобро масло за 2т скутери според мене и други форумаши е ова, цената е околу 6€/л. но на попуст може да се најде и за 4€/л.Го произведува Power Oil, во Karlsfeld, Германија, иако тоа не е наведено на пакувањето. Живеев подолго време во Karlsfeld, пробував да ги контактирам за да земам поголеми количини на масло за препродажба тука во МК, но не ми одговараа на меил, моментално може да се набави од Kaufland, не само во Германија туку и во сите други држави каде што има Kaufland.
Одговара од base до mid-race сетап.
Цитат
To kaufland ulje je vrhunsko.Reponja ja ne znam od kud tebi talog jer smo kod frenda skidali mašinu od 12 000 km voženu isključivo na kaufland ulju i sve se sjajilo unutra i nijednog risa nije bilo. Većina ljudi koje znam voze na tom ulju i svi skupa su napravili valjda 50 000km u ovih par godina i niko se nije žalio, a kamoli da mu je skuter zacviko od toga.
Донесе тука за продавање?
Не, само го рекламирам 😂

Отсутен donn80sddi

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
« Одговори #2824 на: 09 Декември 2022, 13:44:17 pm »
Zdravo Decki, pocetnik sum i neodamna zemav KTM adventure 390 pa me interesiraa nekoi od pravilata za motori. Prebarav skoro sekade na internet no nemozam da najdam odgovor na ovie prashanja pa ako mozete da mi pomognete so odgovori ili kade bi mozel da pobaram 😃

1. Dali filtriranje megju kolona vozila (line filtering) dodeka stojat ili se dvizat pod 10km/h e dozvoleno kaj nas?

2. Dali e dozvoleno dvizenje po trotoar? Vo nekoj clen procitav deka e dozvoleno so brzina pomala od 25km/h no nemozam da go najdam sega.

3. Plakjanje patarini. Sekogas koga plakjam patarina me gledaat kako da ne videle motor shto zastanuva na patarina 😆 Me interesira dali se zamaraat ako pominesh pokraj rampata, dali ti stiga kazna ili neplaten tiket?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2825 на: 09 Декември 2022, 13:50:45 pm »
1. Не е одредено, но се додека разликата во брзина не е повеќе од 20кмч не би требало да е проблематично.

2. Тоа си го прочитал тука:„(6) Возачот на велосипед со помошен мотор или мопед не смее да се движи по велосипедска патека со брзина поголема од 25 km/h.“ И не важи за твојот мотор бидејќи не е мопед.

3. Патарина се плаќа, си има тарифа.

Присутен Sephiroth

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 406
« Одговори #2826 на: 12 Декември 2022, 16:32:04 pm »
1. Филтрирај исклучиво кога другите стојат у место. Не ради закон туку ради лична безбедност. Има дебили со товарни комбиња што ќе те прегазат без око да им трепне.

2. Не важи ова за мотори, ама кога точкарите и тротинетџиите возат ко апсолутни имбецили на сред улица, зошто да не можеме и ние малце да се посељачиме на велосипедска. Само глеј да не има џандари у близина.

3. На ценовникот си има сликичка со моторче, така да плаќај си.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #2827 на: 12 Декември 2022, 19:15:15 pm »
Гледав периодов барам некој мотор да купам.. Најдов pegaso strada 650 и yamaha mt03 2007ма година..

Колку што читав ја носат истата машина од јамаха. Е сега некој од тука да кажи што и како е разликата? кој би бил подобар избор за слична цена?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2828 на: 12 Декември 2022, 19:21:48 pm »
Кога веќе гледаш толку стари мотори зошто не земеш Fazer 2?

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #2829 на: 12 Декември 2022, 19:59:08 pm »
Кога веќе гледаш толку стари мотори зошто не земеш Fazer 2?
Fazerot ми е прилично грд..
Ктм скоро и да нема на продажа а и мал е..

Тие мотори ми се најдени со пониска цена од тоа колку што се движат на пазарот па затоа и повеќе за нив размислувам.
Ми треба мотор и за низ град и за на отворено да се вози.. Веќе најдов r1 и cbr али тоа не се мотори за на кафе или за до на работа.. Башка што секоја вожња е прилично измачување а не уживање...

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3477
« Одговори #2830 на: 12 Декември 2022, 21:34:08 pm »
Само ЈАПАН!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2831 на: 17 Декември 2022, 17:35:09 pm »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2832 на: 19 Декември 2022, 13:59:41 pm »
Ко на леплив асфалт на 30ц.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5856
« Одговори #2833 на: 15 Февруари 2023, 16:58:07 pm »
Денес одам да палам моторо,запали од прва поработи 2-3 секунди изгасна и амин палење...
Ми скисна,викам ќе штелувам вентили,вадам сите мочани пластики,отварам кај магнетот да го ставам на тајминг (Т),нема мочана Т буква него има само една цртка,викам таа ќе дае,отварам и кај петокраката напред кај брегастата осовина да видам дали се подудараат точките,арно ама не се подудараат,напред петокраката е со 1 заб назад,во оваа позиција вентилите се камен,ич не клацкаат.
Сеа прашањето ми е,дали од напред шо се тие 3 штрафови на петокраката да ги одштрафам,да го тргнам ланецот и да ја вратам малку брегастата назад 😁.
На првата слика е магнетот и се гледа цртката веќе како одминува од ознаката,на втората слика е петокраката и е точно на точките,на трета слика е целата машина.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4996
« Одговори #2834 на: 15 Февруари 2023, 17:45:06 pm »
Ne pipaj, vrti da ne e na breg ventilot da olabavi i steluvaj taka

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk