Автор Тема: НАУКА (Астрономија)  (Прочитано 232274 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Одг: НАУКА (Астрономија)
« Одговори #840 на: 11 Февруари 2017, 00:20:34 am »
Morat sto pati ??? :) Utre ke citam jer veceras kafana je moja sudbina  
..... ;)
Значи на постоечките честички се додаваат други честички кои ги решаваат досегашните мистерии. Сепак ќе остане мистерија што ми текнало на биг бен да се распрска или па е некој циклусен процес...
Кој ум бил овај што му текнало атомон дека има протони неутрони електрони ...
Молим учителе може некој линк за анти материја и неурина, пошто гугле ми дават резумтати за урина... мисла ако не ти дојдов преку глава со побарувањава...
П.с. Демек масата шѕо фалит се состоела од разни честици во вид на прашина и затоа на видум фалела а уствари си била тула само не сме ја гледале. Така по нетов прочитав...
« Последно менување: 11 Февруари 2017, 14:27:10 pm Bicikle »

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #841 на: 17 Февруари 2017, 00:07:23 am »
Што би се десило ако на пример алуминиумска коцка со раб 1м би џиднале на некои 10.000 км подалеку од земјава од темп. аспект? Значи да биде 10к км севетно или јужно од нашево планетиче(околу 140ккм од сонцето), да е на постојана оддалеченост од сонцето и да не се врти, и нормално демек можеме да ја набљудуваме. Ќе смрзнит, ќе се стопи или нешто друго..?
Бидејќи земјава нели постојано се пече на сонцето,а назад кај што е ноќ едино ладење е радијацијата. Е сега се лади само преку радијација..? Пошто нели нема некој флуид, едино тоа останува ама некако малку би било тоа ....

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #842 на: 17 Февруари 2017, 00:17:45 am »

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #843 на: 17 Февруари 2017, 00:33:13 am »
Како измериле темп на вакуум....

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #844 на: 17 Февруари 2017, 00:42:43 am »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Кога веќе постираш нешто од чичко ти гугл за кои не си ни најмалку стручен а сакаш да се претставиш дека си барем биди фер пред публиката и наведи го изворот или цитирај го целиот текст. За жал на форумот сеуште има членови кои озбилно те сфаќаат. Според сликата погоре испаѓа дека просечната температура е таа што си ја навел и крај на програмата, а не е така.  Јас воопшто не знам колкава е просечата темература во вселената околу Земјата ниту пак сум стручен да одговорам на тоа прашање но еве што вели твојот извор, или

Цитат
Temperature in outer space depends on many factors: distance from a star or other cosmic event, whether a point in space is in direct light or shade and if it is subject to a solar flare or solar wind. Variation in the temperature of space near the Earth is primarily based on location and time: Temperatures are drastically different on the light and shaded sides of the planet, which gradually change minute to minute based on the planet's rotation on its axis and its revolution around the sun.

Absolute Zero
The key defining characteristic of outer space is emptiness. Matter in space concentrates into astronomical bodies. The space between these bodies is truly empty -- a near-vacuum where individual atoms may be many miles apart. Heat is the transfer of energy from atom to atom. Under outer space conditions, almost no energy is transferred because of the vast distances involved. The average temperature of empty space between celestial bodies is calculated at 3 kelvins (minus 270.15 degrees Celsius or minus 457.87 degrees Fahrenheit). Absolute zero, the temperature at which absolutely all activity stops, is zero kelvins (minus 273.15 degrees Celsius or minus 459.67 degrees Fahrenheit).

Radiation
Radiation is energy transferred from an object or event out into space. Cosmic background radiation -- energy scientists believe is left over from the birth of the universe -- is calculated at almost 2.6 kelvins (minus 270.5 degrees Celsius or minus 455 degrees Fahrenheit). This accounts for most of empty space's temperature of 3 kelvins. The rest comes from constant solar energy emitted from stars, intermittent energy from solar flares and intermittent blasts from cosmic events such as supernovas.

П.С Крај на програмата :)
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #845 на: 17 Февруари 2017, 00:51:55 am »
И сега на пример како би се "климатизирал" вселенски брод ете што би пошол на месечината..? Тоа се задумав некако не логички ми беше... капак на се^ нели и јадрото на нашата планета има значителен удел во земјината температура т.е. клима.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #846 на: 17 Февруари 2017, 09:00:32 am »
Јас мислам дека Дени го постира тоа од критички аспект :) еве нек се изјасни.

Бицикле, вселенски брод едноставно треба да биде само добро изолиран и да има внатрешна климатизација. Во вакуум неговата површина на сонце под прав агол со сончевите зраци може да изнесува до +400 степени додека истата површина ако се се заврти во сенка поради радијација на топлината во вселената ќе се излади до 3 келвини тоест 3 степени над апсолутна нула, како што пишува во постот на Дибидус. Така да бродот треба да е само добро изолиран, да не се лади и да не се грее од надворешни влијанија. Тоа не е технолошки проблем веќе пола век :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Одг:
« Одговори #847 на: 17 Февруари 2017, 10:50:14 am »
Може и да има топлински цевки од ладната до топлата страна за дистрибуција на топлината. Или уште поедноставно да се врти. ;)

Секако тука сме јас и тишлауфер да ви објасниме се што не е јасно на темава. Со задоволство и во детали. Убаво е да се споделат знаења зошто да не, само треба да си прашате ако нешто не ви е јасно. Крај краева ќе седнеме ако сакате и на маса со цртежи. Или на табла нели нормално. Kaко и до сега што сме ви објаснувале. ;)
« Последно менување: 17 Февруари 2017, 11:11:39 am Deni »

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #848 на: 17 Февруари 2017, 11:36:35 am »
Да де во општ случај да се нормализира темп. затоа во наводници стајв климатизира.
А како би се ладеле полупроводниците, луѓето моторите и остали грејни тела... Башка нели за ниски темп.(400ц) радијацијата им амногу мал удел во греењето/ладењето..?
Јас ќе си прашам, само да не ви доја преку гла со прашањава не зна на место колку се, а досега што сум прашувал наставен кадар одговорот бил краток и јасен: седи кец", па анџак начекав сега (т.е. ве начекав) хехе. Сигурно ко мало дете изгледам од страна али......
Друго што ме заинтересира(пошти @Дени во предходните постови пиша ако има услови за живот ќе се создаде живот):
Во затворен сад да ги ставиме сите потребни хемиски елементи, да го стерилизираме,дали после дооолго време ќе се создаде живот? Што е тоа што ги натерало молекулите(пред неколку миљарди год) да се групираат така да создадат клетка(најверојатно амеба)
Гледав една документакрка(мада беше прорелигиска) демек не можеа научниците да реконструираар ваков случај т.е. да реконструираат почеток на живот.
Документарката ја начекав на филмовизија.ком ама не знам што се деси со ссајтот за да ја постирав тука...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #849 на: 17 Февруари 2017, 12:01:37 pm »
Да де во општ случај да се нормализира темп. затоа во наводници стајв климатизира.
А како би се ладеле полупроводниците, луѓето моторите и остали грејни тела... Башка нели за ниски темп.(400ц) радијацијата им амногу мал удел во греењето/ладењето..?
Јас ќе си прашам, само да не ви доја преку гла со прашањава не зна на место колку се, а досега што сум прашувал наставен кадар одговорот бил краток и јасен: седи кец", па анџак начекав сега (т.е. ве начекав) хехе. Сигурно ко мало дете изгледам од страна али......
Друго што ме заинтересира(пошти @Дени во предходните постови пиша ако има услови за живот ќе се создаде живот):
Во затворен сад да ги ставиме сите потребни хемиски елементи, да го стерилизираме,дали после дооолго време ќе се создаде живот? Што е тоа што ги натерало молекулите(пред неколку миљарди год) да се групираат така да создадат клетка(најверојатно амеба)
Гледав една документакрка(мада беше прорелигиска) демек не можеа научниците да реконструираар ваков случај т.е. да реконструираат почеток на живот.
Документарката ја начекав на филмовизија.ком ама не знам што се деси со ссајтот за да ја постирав тука...
Погрешна хипотеза ќе придонесе до погрешен заклучок.
Не е работата да е стерилно нештото за да има формирање на работи.

Вака оди.
Има земја со вода со време со сонце со атмосфера со се на нејзе. Сето тоа е направено од молекули и атоми нормално. Тие се спојувале и одвојувале, разни хемиски реакции се создавале низ целата планета. Дел од тие реакции формирале молекули кои се инертни, а некои од нив формирале молекули кои биле катализатори. Во дадени услови кадешто имало можност се формирала и по некоја амино киселина, долга молекула. Некаде се формирала молекула налик на кристал. Кристалот расте. Тоа собира други молекули во својата кристална решетка и расте, па ќе се скрши и ќе излезат два кристала. Слично на тоа и дригу видови на молекули почнале да формираат поголеми молекули кои по некогаш се двоеле и го продолжувале своето постоење како две единки. Кои потоа пак ќе се одвојат и продолжат како посебни. Тоа се првите репликации пред да настане клетка или амеба.
А потоа:
При настанокот на Земјата дел од молекулите формирале разни форми и врски. Тие траеле извесно време и се распаѓале. Но, се погодиле некои од тие молекули да може да прават исти такви молекули како нив. И правеле, и правеле такви како нив. И всушност дошло време кога тие врски можеле да опстојат многу долго време, наспрема оние кои се распаѓале. Не опстанувале самите молекули, туку опстанувала информацијата за репликација која ја носел тој молекул.
Со текот на времето некои молекули станувале поуспешни од други молекули, затоа што не се размножувале толку непрецизно туку започнале да се размножуваат прецизно и со точни копии, кои прават се помали и помали грешки. Дел од тие молекули почнале да жртвуваат дел од својата можност и енергија за репликација заради формирање на бариера кон надворешноста. Сега веќе почнала борбата на бариерите. Кој ќе има подобра бариера, тој ќе преживее да се размножува и понатаму. Молекулите формирале разни форми и бариери, и почнале да се здружуваат. Дел имале бариери, дел имале офанзивни средства. На молекуларно ниво.
Тие бариери растеле и а молекулите во нив се размножувале. Делови од таа бариера стамувале специјализирани за некоја работа, пак на терет ан енергија и на терет на размножувањето. Па затоа и почнале да ја пренасочуваат енергијата кон други форми на заштита, односно инвестиција за идните генерации.
Бариерите и механизмите, со текот на времето формирале основна клетка. Односно голем број на молекуле се здружиле во целина која може да функционира самата. Борбата на бариерите, за зачувување на информацијата која ја носи молекуот продолжила. Се формирале се подобри и подобри бариери и кклетки. Се со цел да се зачува таа сега веќе позната како „генетска информација“.

Клетките формирале, покомплексни и покомплексни форми и единки. Тие станале огромни тела на животни кои ја носат и ја штитат таа генетска информација. При размножувањето на овие единки, пак се почнува од таа основна информација на почетокот. Само една единствена клетка е доволна за да отпочне нов живот. Таа самата ќе си формира оклоп како на нејзините претходници. Информацијата е тука. И таа информација не не ништо повеќе отколку информација за како да се изгради тој оклоп. Па стигнавме и до луѓето. Тој оклоп се развил до масивен степен, каде со брутални заби и канџи, каде со парки и остри заби, каде со голем мозок (барем кај некои човекови единки). Тие оклопи сме ние. Информацијата се менувала многу малку низ генерациите, заради процесот на скоро совршена репликација. Значи нитката на репликација на еден молекул довела до тебе. До тој „оклоп“. Секоја единка жива денес води потекло од тие реплицирачки молекули пред милијарди години. Тие молекули поминале низ риби, низ влекачи и цицачи. Тие молекули оформиле оклоп кој издржал милијарди години. Информацијата ја зачувал некако. Успеал да ја зачува. Карпа нема толкава моќ на зачувување на информација. Ако се запише информација на карпата, таа ќе се излиже, ќе се избрише после 100-1000 па и 10000 години. Еве нека се и милион. Овие информации останале со милијарди години. Не се истите молекули кои биле тогаш, но информацијата е таа. Да, се гребнала низ годините. Паднало некое парче, ама битно се чита.
Твојот, мојот и на Јонче Христовски прадедо не е ист, но е сличен. Тој е дедо кој живеел прошлиов век. Но, нашите пра-пра-пра-пра...дедовци од пред 2000 години биле слични. Тие биле глупави луѓе кои не знаеле многу. Верувале дека плимата ја носи комшијата кога се моли. Нашите прадедовци од пред 10000 години се слични меѓусебно. И тие седеле по рамнините во африка. Од тие потекнуваме. Имаме скоро исти гени со нив. Тие со само 300-400 генерации стигнале до нас. Не се тоа којзнае колку генерации. Можеш семејно дрво да направиш со 300 генерации нагоре и да го испечатиш.
Таа молекулна инфомација за репликација и заштита е битната. Таа е онаа која не формира нас, и според која функционира живиот свет. Таа има само една цел, а тоа е да ја пренесе информацијата на било каков начин понатаму.
Немањето на ниедно дете, значи дека оваа нишка која ја споменавме - застанува. Нема понатаму. Траела таа информација 4-5 милијарди години и и дошол крајот. Не успеала да се реплицира понатаму. Умрела. Се потрошила нејзината способност за понатамошен развој. Нема веќе ништо после оваа нејзина последна копија. Толку е. Четири милијарди години чување на тој код, и завршува тука. Ете баш тука, во Бутел. Во дупката под каменот. Крај. Џабе е креиран оклопот, џабе потрошената енергија за изградба и конфигурирање на системот. Основна единка на животот е таа молекула. За нејзе живееме, сакале или не. Таа не води низ животот наш кратот, ние сме само мала и кратка етапа од нејзиниот живот. Функционираме се додека не дојде времето да искочи нов модел на оклоп и да продолжи понатаму. Додека оклопот не е доволно силен, се чува стариот за да не не успее новиот. Откога ќе се стабилизира и ќе стане барем онолку силен колку стариот - веќе нема потреба од стариот оклоп. Може да се фрли во дупката под каменот.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #850 на: 17 Февруари 2017, 12:03:18 pm »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #851 на: 17 Февруари 2017, 12:10:33 pm »
Зборот ми беше да не се внеси било каков живот во затвороениот систем... пошто нели ако се внеси бактерија на пример нема што тука да се создава живот.... веќе го има...
Затоа реков стерилизирано да е...

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #852 на: 17 Февруари 2017, 12:45:33 pm »
П.с. кај се чуваат тие информации? Пред некое време прочитав дека во днк најверојатно ирна) туриле слика. Знаеш како?(мада ова е веќе биологија али....)
Нели кристалите, ох-групите и т.н. формираст врски само на основа на ваментните електрони. Што ќе им била информација т.е. како дошле до пренесување на информација.... Како од една клетка со исто ирна се дели на две од кои едната ќе биде око другата бубрег...?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #853 на: 17 Февруари 2017, 13:37:53 pm »
Бицикле, ќе се создаде живот ако ги има потребните фактори. Не може да не се создаде, хемија е тоа. Како што секогаш кога ќе споиш железо и кислород настанува р'ѓа, така и секогаш кога ќе споиш јагленород и водород добиваш органска материја. Таа органска материја има карактеристики да гради огромни колекули. Со доволно време и доволни фактори ќе настане живот несомнено.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #854 на: 17 Февруари 2017, 14:02:14 pm »
Значи чиста хемија... :) само пд руда жекезо нема да се напрајт никако :)
« Последно менување: 17 Февруари 2017, 14:10:00 pm Bicikle »