Автор Тема: НАУКА (Астрономија)  (Прочитано 233039 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: НАУКА (Астрономија)
« Одговори #450 на: 12 Мај 2014, 12:51:26 pm »
Чисто да во буцнам да го гледате космос.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #451 на: 12 Мај 2014, 13:09:46 pm »
Се надевам дека ќе ги издадат Cosmos епизодите на Blu-Ray. Со задоволство ќе си ги платам.

П.С. - ако некој ја сака песната од видеото. :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #452 на: 12 Мај 2014, 13:36:42 pm »
Топ се и јас ги гледам

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #453 на: 13 Мај 2014, 15:39:29 pm »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #454 на: 16 Јуни 2014, 11:45:20 am »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #455 на: 04 Јули 2014, 09:53:17 am »

Реактор за фузија во изградба. Франција.

Одиме напред.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #456 на: 04 Јули 2014, 14:14:19 pm »
Не ме заебавај....  :o :o :o :o
Пред кратко време процитав дека технологијата за фузија на деутериум е далеку и постои само во теорија.

Дај пушти изворот од каде ти е. Ова е некој експеримент или за комерцијална употреба?

edit: еее еда ги е*ам, експеримент, до 2027-ма година ништо не праиме.. драпај си меот

„ITER (originally an acronym of International Thermonuclear Experimental Reactor and Latin for "the way" or "the road") is an international nuclear fusion research and engineering project, which is currently building the world's largest experimental tokamak nuclear fusion reactor adjacent to the Cadarache facility in the south of France.[1] The ITER project aims to make the long-awaited transition from experimental studies of plasma physics to full-scale electricity-producing fusion power plants.

The project is funded and run by seven member entities — the European Union, India, Japan, People's Republic of China, Russia, South Korea and the United States. The EU, as host party for the ITER complex, is contributing 45 percent of the cost, with the other six parties contributing 9 percent each.[2][3][4]

The ITER fusion reactor itself has been designed to produce 500 megawatts of output power.[5] The machine is expected to demonstrate the principle of producing more energy from the fusion process than is used to initiate it, something that has not yet been achieved in any fusion reactor. Construction of the ITER facility began in 2007, but the project has run into many delays and budget overruns. The facility is now expected to finish its construction phase in 2019. It will start commissioning the reactor that same year and initiate plasma experiments in 2020, but isn't expected to begin full deuterium-tritium fusion until 2027.[6][7] When ITER becomes operational, it will become the largest magnetic confinement plasma physics experiment in use, surpassing the Joint European Torus. The first commercial demonstration fusion power plant, named DEMO, is proposed to follow on from the ITER project.[8]“

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #458 на: 04 Јули 2014, 14:30:38 pm »
Ништо, џабе, ја нема да бидам жив до 2027-ма... :(

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #459 на: 04 Јули 2014, 14:31:18 pm »
Ќе те простам кога ќе дојде време.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #460 на: 04 Јули 2014, 14:49:30 pm »
Фузиски реактори постојат одамна, но не и такви кои произведуваат повеќе енергија отколку што трошат. За овој францускиов реактор велат дека има бруто снага од пола гигават, но тоа не не интесира - не интересира само нето произведената снага. Ако со ова чудо успеат да направат макар 1 ват повеќе енергија отколку што ќе потрошат - тоа е добар знак. Далеку е од комерцијална употреба, ова повеќе му доаѓа ко скап експеримент. Стискам палци!

Пред кратко време процитав дека технологијата за фузија на деутериум е далеку и постои само во теорија.

Не. Фузија на деутериум постои веќе со децении. Она што сеуште не постои е фузија на деутериум која ќе произведе повеќе енергија од онаа која ќе се потроши за confinement.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tokamak_Fusion_Test_Reactor
« Последно менување: 04 Јули 2014, 15:04:17 pm filipv »

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #461 на: 10 Јули 2014, 22:04:47 pm »
Дени да ги убедиме нашиве дека треба да се направи едно вакво накај Козјак и да го лапмене тендерот што викаш? Нека стаат и некој споменик ако сакаат на влез...
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #462 на: 13 Јули 2014, 16:10:58 pm »
на пример ако изгориме лист хартија во затворен простор, и да предпоставиме дека имаме таква моќ да може да ја контролираме секој атом, би можело да се врати хртијата во правобитна состојба?

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #463 на: 13 Јули 2014, 16:23:43 pm »
на пример ако изгориме лист хартија во затворен простор, и да предпоставиме дека имаме таква моќ да може да ја контролираме секој атом, би можело да се врати хртијата во правобитна состојба?

Ако добро те разбирам, ова е добро прашање на кое науката нема конечен одговор. Се зависи од тоа која интерпретација на квантната механика ќе ја прифатиш: теоријата на скриени варијабли на Ајнштајн, Бом и компанија, или таканаречената Копенхагенска интерпретација на Бор, Хајзенберг и компанија. Во првата интерпретација уништување на информацијата е во принцип невозможно, но во втората интерпретација уништувањето на информација е можно (и нужно!) кога нередот ќе продре до и под нивото на Планковата константна.

Накусо: не знаеме. Ако нешто ти значи, јас лично тежнеам кон втората интерпретација, најверојатно затоа што ми беше дипломска работа. :)

Нема врска дали е отворен или затворен простор, ништо не менува. Друг е суштинскиот проблем.

Ако те интересира повеќе, овие две статии се одлична појдовна точка:

http://en.wikipedia.org/wiki/Implicate_and_explicate_order_according_to_David_Bohm
http://en.wikipedia.org/wiki/Uncertainty_principle

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #464 на: 13 Јули 2014, 18:53:04 pm »
поентата со затворениот (конечен ) простор ми беше ради да не избегаат атомите и молекулите. Значи не морана листот да има било каква информација, него дали има обратен процес на горењето на пример (претежно под горење нели се мисли на оксидација) Инаку информацијата е врзана за некоја материја кога материјата ќе се трансформира на таков начин што нема а може да ја задржи повеќе информацијата таа ја напушта материјата и патува во бесконечниот простор.
На пример после смртта на некој човек сето знаење се ослободува од неговиот мозок, затоа што мозокот не е повеќе способен да ја чува информацијата и истата се распрснува во бесконечниот простор. Барем така имам читано, значи ова не  емој личен став, него само цитат.
Слично би требало да е и со светлината, нели може да се трансформира во материјаили друг вид енергија, може да се разреди на поголема површина но не може да се уништи, исто така ако нема објект од кој би се рефлектирала неможеме да ја видиме.