Автор Тема: НАУКА (Астрономија)  (Прочитано 231988 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34292
  • Таков е животот... јебига
Одг: НАУКА (Астрономија)
« Одговори #120 на: 30 Август 2012, 22:01:29 pm »
Месечевата прашина била под влијание на сончево зрачење и сега е радиоактивна така што ако се вдиши ќе предизвикувала карциноми ;D
Лудило!

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #121 на: 31 Август 2012, 00:24:45 am »
Јас го сфатив како: заради директното зрачење (и претпоставувам ладење) многу се иситнува карпата - до тој степен да стане токсична за органите кои ги допира.

Што е валидно... :)

Можда не сум протолкувал добро.

П.С. А што шлапаат за „сина“ месечина по веснициве!??!?!
« Последно менување: 31 Август 2012, 00:45:16 am Deni »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #122 на: 31 Август 2012, 00:51:44 am »
Гледале штрумфови.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #123 на: 31 Август 2012, 12:36:40 pm »
Дедо Боже слетал на месечината со неговиот плазмамлазен интергалактички авиомобил ама кога излегол од авиомобилот пошто бил на гости кај Свети Петар претходната вечер и јаделе графче со к'баси, така слатко си се испрдел што почнал да паѓа метероски дожд а прашината од месечината се загадила со примеси од прдежот кој покрај издувните токсично радиокативни гасови од гравот и к'басите, содржел и многу лут радиоктиввно токсичен гас од лутите пиперчиња што ги кркале со гравчето.

Метеорскиот дожд помина без последици по животот на земјата но Прашината ако се вдише може да предизвика неизлечива дијареа и да предизвика рак на дебелогазното црево со фатални последици па и смрт.

На бегање Дедо Боже оставил епрувета со серум против ефектите на испрдената радиокативна, лута и токсична прашина кај Претседателот на Друштвото за заштита на извотоперени вонземјани и паранормални појави предизвикани од дејството на НЛО и астрономско гастрономски промени во вселената.

Сите кои имаат симптоми на вдишена радиоактивна прашина можат да се обратат кај гореспоменатиот преседател, на форумов попознат како Фаланга со конзервата! ;D

« Последно менување: 31 Август 2012, 13:26:33 pm Sportex »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #124 на: 31 Август 2012, 13:10:31 pm »

Претпоставуваат дека ке има сина месечина поради присутството на чад од пожари.
Кога белата светлина од месечината проаѓа низ атмосферата на земјата ја менува бојата. Кога поминува низ тенок слој од атмосфера се гледа нормално бело или многу малку накај кафено/портокалово. Кога поминува низ дебел слој на атмосфера како на пример кога има затемнување на месечината се гледа изразито портокалово/кафено/црвено. А кога поминува низ атмосфера богата со многу ситни честици како вулканска пепел или чад од пожари светлината се филтрира и до нас стигнува сина светлина. Затоа ние ја гледаме како сина.

Јас го сфатив како: заради директното зрачење (и претпоставувам ладење) многу се иситнува карпата - до тој степен да стане токсична за органите кои ги допира.

Прашината на месечината не е создадена како ефект на загревање и ладење туку како ефект на испарување и кондензирање. Кога ќе акне астероид во месечината се ослободува огромна количина топлинска енергија која ја топи околната карпа, ја зоврива па дури и испарува во форма на пареа. Кога пареата ќе се олади се кондензира во форма на многу фина прашина.
Е сега, таа прашина по состав не е ништо многу различна од мермер, базалт, силикатна почва, обичен камен на земјата па ние сепак ја дишиме. Честиците од таа прашина се со димензија на честици од брашно или чад (да речеме дизел или онаа прашина што се рони од фасадите на зградите). Доколку се вдиши конкретно таа прашина од неорганско потекло може само да предизвика проблеми со дишењето или дури да навлезе во крвотокот преку алвеолите во белите дробови. ВО тој случај ќе се створи нешто како цемент, ќе предизвика крварење во мозокот и смрт. Нема никаква врска со појава на карциноми како што трескаат глупости.

Карциноми можат да се појават ако честиците се радиоактивни (за време на half-life или периодот на распаѓање на радиоактивниот елемент кој се содржи во прашината) и се доволно чрипни ТРАЈНО да останат во белите дробови. Ако не може да се исфрлат преку шлаем или бронхосукција и останат доволно голго тогаш можат на генетско ниво да предизвикаат неправилно размножување во DNK на клетките и да предизвикаат карцином. Ако се доволно мали ќе се исфрлат преку бубрезите и мочката и чао пријатно.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #125 на: 31 Август 2012, 13:47:13 pm »

Претпоставуваат дека ке има сина месечина поради присутството на чад од пожари.
Кога белата светлина од месечината проаѓа низ атмосферата на земјата ја менува бојата. Кога поминува низ тенок слој од атмосфера се гледа нормално бело или многу малку накај кафено/портокалово. Кога поминува низ дебел слој на атмосфера како на пример кога има затемнување на месечината се гледа изразито портокалово/кафено/црвено. А кога поминува низ атмосфера богата со многу ситни честици како вулканска пепел или чад од пожари светлината се филтрира и до нас стигнува сина светлина. Затоа ние ја гледаме како сина.

Каква врска има затемнувањето со дебелината на слојот на атмосферата?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #126 на: 31 Август 2012, 13:51:57 pm »
Затемнување на месечината се случува кога сенка од земјата паѓа врз месечината. Работ од сенката минува низ земјината атмосфера и тоа низ многу дебел слој. Eve ilustracija:

Работ на Земјата е уствари атмосфера со соодветна композиција. Кога композицијата би била поинаква тогаш и бојата би била поинаква следствено. На втората слика и бојата ти е претставена.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #127 на: 31 Август 2012, 14:04:22 pm »
Dark side of the moon :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #128 на: 31 Август 2012, 14:06:51 pm »
Да, таму VW имаат фабрика ;D тоест штабот им се наоѓа таму ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #129 на: 31 Август 2012, 14:07:43 pm »
Ти говориш за светлината рефлектирана од месечината. А не за работ од земјината сенка. Две различни работи.  Прочитај си ја реченицата кај што болдирав, па потоа прочитај го одговроот. И тој повторно нема врска, зошто ефектот на обојување е поради појавата наречена дифракција, а при таа појава, најмногу се отклонуваат брановите со најмала бранова должина (во овој случај брановите од црвениот видлив спектар), како што и е убаво прикажано на твоиве слики.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #130 на: 31 Август 2012, 14:12:49 pm »
Па да де. Само што дифракцијата се случува пред да се одбие светлината од месечината. Односно таа на месечината паѓа веќе дифрактирана па се одбива и доаѓа кај нас.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #131 на: 31 Август 2012, 14:13:56 pm »
Now we are talking  ;)

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #132 на: 02 Септември 2012, 18:58:17 pm »
Најбитните - во боја!

Што би дал да сум тука!!!

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728