Автор Тема: НАУКА (Астрономија)  (Прочитано 231454 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Одг: НАУКА (Астрономија)
« Одговори #30 на: 09 Ноември 2011, 19:11:30 pm »
Одма прашање за Лорд. (Дечки утре изненаден тест, припремете се!) :)

Кога се формира диск од материја (гас, прашина, астероиди) околу централен објект со голема маса, како пулсар или црна дупка, тој кружи околу централното тело. Гравитацијата го влече матерјалот накај центарот и го компресира, пришто тој испушта електромагнетно зрачење. Зрачењата се емитуваат од половите на  централниот објект, и од неговата маса зависи фрекфенцијата на брановите, и фрекфенцијата на периодата на повторување. Прашањето е, зошто во најголем број случаи периодата на осцилирање е квази-периодична? Односно зошто интервалите не се исти? Зошто некогаш се појавуваат хармоници?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #31 на: 09 Ноември 2011, 19:39:16 pm »
Одма прашање за Лорд. (Дечки утре изненаден тест, припремете се!) :)

Кога се формира диск од материја (гас, прашина, астероиди) околу централен објект со голема маса, како пулсар или црна дупка, тој кружи околу централното тело. Гравитацијата го влече матерјалот накај центарот и го компресира, пришто тој испушта електромагнетно зрачење. Зрачењата се емитуваат од половите на  централниот објект, и од неговата маса зависи фрекфенцијата на брановите, и фрекфенцијата на периодата на повторување. Прашањето е, зошто во најголем број случаи периодата на осцилирање е квази-периодична? Односно зошто интервалите не се исти? Зошто некогаш се појавуваат хармоници?

Колку што знам ...дело на гравитационите бранови. Се менува погледот кон Шварцшилдовиот радиус и се бараат нови решенија. Има се разбира решенија, ама се е претпоставка :)

Што би рекол Einstein

"Interesting concept" :D

МИСЛАМ дека со LISA сакаа ова да го истражат ама не ме држи за збор.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #32 на: 09 Ноември 2011, 22:14:08 pm »
@ deni
 a bre roki  ;D ;D ;D ;D ;D i jas imav teleskop, i nema serija na discoveri da ja utnam za vselenata, vselenski fenomeni i citam na astronimija.com se dodeka ne prestanaa da ja obnovuvaat stranicata frekfentno, i na ostali sajtovi pa ne sum zabegan do tolku  ;D ;D ;D ;D ;)

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4018
« Одговори #33 на: 09 Ноември 2011, 23:37:58 pm »
Како ја објаснувате температурата на короната на сонцето која е 10-тина милиони келвини иако неговата површина е на 6000 келвини.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен NUME

• Сениор
« Одговори #34 на: 09 Ноември 2011, 23:44:34 pm »
sonceto e ogromno, vo centarot ima fuzija i eksplozii tamo e jadro a na povrsinata e tro poadno isto ko vo tendzereto, kaj dnoto - ringlata e izgor, a gore vrie vodata (taka neso gore dole samo da e ogromna serpa)  ;D ;D ;D ;)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #35 на: 09 Ноември 2011, 23:50:08 pm »
Како ја објаснувате температурата на короната на сонцето која е 10-тина милиони келвини иако неговата површина е на 6000 келвини.
За ова прашање ќе имаме сигурен одговор кога ќе го пратат SPP (Solar Probe Plus) за некоја година. Се шпекулира помеѓу две теории, едната преку браново греење кое доаѓа од центарот, преку магнетно-акустични бранови кои може да пренесуваат енергија на извесни растојанија, а после тоа се претвораат во пулсови кои ја оддаваат својата енергија во вид на топлина. И втората која според мене е поверојатна. Познати се екстремни магнетни полиња кои извираат од површината на сонцето, тие имаат различна природа од оние кои ги знаеме затоа што се наоѓаат во плазма, и меѓу нив се вршат електро-магнетни празнења.
Ама за ова барем имаме планирана мисија. :)

Отсутен NUME

• Сениор
« Одговори #36 на: 09 Ноември 2011, 23:53:00 pm »
imase i na discovery deka, fotonite od sonceto patuvaat i do 8 godini dodeka stignat do koronata i izlezat, zasto vnatre se sudiraat i idat cik cak gore dole, posle sekoja eksplozija....

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #37 на: 09 Ноември 2011, 23:54:49 pm »
Колку ми е криво што се што е надвор од земјава на човештвово му е шпанско село немате поима. Нема да дочекам да видам шо како е работа, затоа не сакам ни да сезамарам, почињам да се нервирам...

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4018
« Одговори #38 на: 10 Ноември 2011, 00:30:12 am »
Се надевам ќе се објасни нешто во наредните години. Кога сме кај мисиите русите повторно неуспеши кога се работи за Марс. Фобос - Грунт имаше успешно лансирање али не ја напуште орбитата. Како некој да има фрлено клетва на русите кога се работи за мисии кон Марс.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #39 на: 10 Ноември 2011, 22:35:55 pm »
Кај што ние гледаме темница, уствари Хабл го гледа ова:

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #40 на: 10 Ноември 2011, 22:52:39 pm »

Ами кај мене у подрум немат ваквија работи...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #41 на: 10 Ноември 2011, 22:57:28 pm »

Ами кај мене у подрум немат ваквија работи...
Наставничката ги учи децата за Господ, и дека тој е секаде околу нас, дека не гледа...

-Мали Џокица прашува, „А господ е секаде околу нас? Баш секаде?“

Да, тој е секаде околу нас.

-„И во WC кога се бањаме, е со нас?“

Да, секаде.

-„И во шумата навечер е?“

Да, и во шумата. Секаде.

-„И на месечината е Господ?“

Да, и на месечината, секаде каде што може да замислиш.

-„А наставничке, Господ дали е во на чичко Миле подрумот?“

Да, и во на чичко Миле подрумот е.

-„Е како не! Чичко Миле нема подрум!!!“

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #42 на: 10 Ноември 2011, 23:11:12 pm »
:D
Чичко миле има два подрума, ама господ е само во едниот ;D

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #43 на: 11 Ноември 2011, 01:11:36 am »
Ај како научно ќе го објасните ова:
Стои цајкан на мовчињата во парк, имало неколку коцки за поплочување на мостот, земал една и ја фрлил во водата.Само што паднала коцката во вода,цајканот целиот вознемирен отишол кај командирот:
-Мора да дојдете, да видите нешто.
Отишол командирот, ја повторуваат постапката и тој вознемирен кај министерот за внатрешни:
-Мора да дојдете да видите нешто.
Одат на местото , ја повторуваат постапката и министерот со трчање кај премиерот.
-Мора да видите, нешто чудно се случува.
Оди и премиерот, присутни, цајканот, командирот, министерот:
- И што треба да видам ?
-Земете една коцка и фрлете ја во водата..
Земал коцка премиерот и ја фрла во вода, другиве тројца вознемирени:
- Не е можно ова..
-А што не е можно ?
- Па како, фрлаш коцка, а долу во водата кругчиња се прават ?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #44 на: 11 Ноември 2011, 08:25:30 am »
Хахаха, Маршер, за тоа нема објаснивање. Тоа е феномен :D