Автор Тема: НАУКА (Астрономија)  (Прочитано 232064 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: НАУКА (Астрономија)
« Одговори #1110 на: 11 Јануари 2019, 00:34:05 am »
Ван брале, тотално ја утна поентата на тоа шо го напишав - па ај пред спиење да ти објаснам:

- Мој искрен впечаток е дека тебе животот ти е нареден: егзистенција обезбедена, имот поделен да нема кољачки на стари години, со жената/девојката ви иде супер, родителите не ве гњават више, значи она нареден живот. Да не ме сфатиш грешно, мило ми е што си успеал да стигнеш до тоа ниво.
Проблемот е со тоа што ти брат имаш премногу слободно време. Немаш реален проблем во животот за да ти одзема дел од слободното време, па си измислуваш или се впушташ во туѓи проблеми над кои немаш влијание.

Твоево проповедање против све ме потсеќа на таа хрватицата што јадеше лања зашто мажите во автобус седеле со раширени нозе (manspreading), тоа нејзе и сметало и земала царицата - БЛОГ ОТВОРИЛА за тоа а не ни има муда да осети како сметаат. Па госпоѓо, ти да имаше реален проблем во животот, да се бореше со некоја болест или да се секираше како да закрпиш крај со крај, немаше да буљаш во пенисот на тој што седи карши тебе во автобус.

П.С. Аналогијата со точаците што ја извезе не ја бива, јер ја знам што е добро, ама нема да ископам очи ако некој тргнал да купува точак од Агротехна и после мојот совет. Ти експлицитно вреѓаш ако некој не се согласува со тебе. Би сакал @filipv да беше тука, да каже дали постои синдром за бидуење во право цело време, и како се вика тој синдром. Да знаеме чисто со што делиме интернет простор ние тука.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1111 на: 11 Јануари 2019, 00:39:10 am »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5346
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1112 на: 11 Јануари 2019, 02:23:55 am »
@MartinAlfista постов ти е каша попара, конфузен си и мислите ти бегаат од некои претпоставки за мене, па преку некоја си сувопичлеста блогерка од Хрватска, за на крај да успееш ЦЕЛОСНО да ја промашиш поентата на тоа што ти го кажував. Поентата беше дека многу од луѓето се мрзливи и површни, мислат дека „не се замараат“ со некои работи ама реалноста е дека работите ги замараат нив. Ти можеш да сакаш да „не се замараш“ со реалноста на средината во која живееш, заради изговори дека немаш време за тоа, ама без разлика на твоите желби, реалноста на средината во која живееш - ТЕ ЗАМАРА ТЕБЕ.

Прашуваш како те замара реалноста и покрај тоа што ти демек „не се замараш“?
Милион примери има, ако ги отвориш очите.

Ете не можеш да излезеш како човек безбедно да возиш низ град, затоа што нема услови. Нема услови затоа што властите курот ги боли за велосипедистите. А мнозинството од велосидистите „не можат да се се замараат“ да дадат подршка протестите со возење точак.
Го разбираш овој пример? Пошто има и многу други.

„Не се замараш“?
Не се замараш со гужвите низ градот? Епа се замараш бе друже, и тоа како се замараш. Не се замараш со дишење загаден воздух? Охохо и тоа како се замараш. Не се замараш со животниот стандард?
Треба уште да набројувам?

Пошто можам, уште многу има што да се каже. Ама ајде доволно е и ова.
Затоа што овде никој „не се замара“, не се обидува да си ги побара правата и да им покаже на политичарите дека не смее да биде игнориран... Затоа после сите се замараме милион пати повеќе. Затоа кога ќе кажеш „не се замарам“ само се лажеш себе си.

Толку од обидување да ти објаснам.
Сега нешто лично, пошто за персонални моменти ме прозиваш.

Прво, јас на никого не му „копам очи“. Никого не го присилувам да ме чита и коментира, никој не го присилувам да го практикува тоа што го пишувам. Јас само го кажувам своето мислење, своето гледиште за работите. Па кој сака нека ме чита, кој колку може нека земе од понуденото (ти очигледно не можеш). Или кој не сака да ме чита и не сака да ме дебатира, едноставно може да ме игнорира (форумот има опција и за целосен игнор).
Има разни опции но симнување на лично ниво и вреѓање не би требало да биде опција освен ако некој не те навредил тебе.

Второ, никогаш не сум рекол дека јас сум секогаш во право.
Но од друга страна често сум во право, затоа што не ни почнувам дискусија кога немам солидни факти за си ја аргументирам тезата. За разлика од некои од вас овде, кои концептот и правилата на дебатирање не ви се баш јасни.

Трето пошто ете искрен си и немаш влакна на јазикот - нема да имам ни јас. Ако веќе си играме психоанализа, тргни од себе. Си земал да пишуваш на темава за НАУКА не затоа што имаш што да кажеш ОНТОПИК, туку затоа што сакаш мене лично да ме коментираш - да ме критикуваш. Немам никаков проблем со тоа штом модераторите дозволуваат офтопик. Но ако веќе се обидуваш да ме критикуваш - кажи бе нешто конкретно, смисли го и срочи го како што треба наместо во real time да ги пишуваш неповрзаните ти мисли, глупости за некоја сувопичлеста блогерка и целосни претпоставки за мене. Толку лошо и конфузно се изрази што дури и не кажа што ти е тезата, што побогу сакаш да докажеш.

Реално во твојот пост ништо конкретно не кажа - само непредизвикано и неаргументирано ме нападна и покажа комплекс на пониска вредност. Инаку не би ти го кажал ова вака - ама нели ти сакаше да си играме психоанализа.  :-\

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #1113 на: 11 Јануари 2019, 08:54:43 am »
А да си пробаш ти да станеш експерт и на оној синдромот Симо што го постна? Ќе налеташ на решение сигурно. Нема да е лесно, ама биди истраен како за сите глупости што ги браниш и ќе стигнеш до момент на душевен мир, без параноја дека константно некој пробува да те истреби/заебе/сотре/искорени преку ваква или онаква пропаганда.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #1114 на: 11 Јануари 2019, 09:06:17 am »

Но од друга страна често сум во право, затоа што не ни почнувам дискусија кога немам солидни факти за си ја аргументирам тезата.

Филипче не средил за внука му да има од поквалитетните вакцини?
Сакаш да кажеш дека Министерот за Здравство нема дебели врски во Здравството?  :D

:D

кога ќе ги разбереш работите тогаш ќе видиш дека сум во право

и кажи дека не сум во право.

Но дури и да си во право

Некој овдека гори да биде во право  :D

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1115 на: 11 Јануари 2019, 10:51:17 am »
Аморе Влатче шанкуре, што го вадиш ку*от магарињата кај што си ги мерат?
Ќе плачеш после...  ;D

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #1116 на: 11 Јануари 2019, 11:02:56 am »
МИСЛАМ ГЗОТ Е ПРАВИЛНАТА ФОРМА НА ФИНТИЦАА  ;)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #1117 на: 12 Јануари 2019, 10:09:24 am »

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1118 на: 12 Јануари 2019, 10:24:34 am »
Почетокот е интересен :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #1119 на: 12 Јануари 2019, 12:38:55 pm »
koga kje se sudrat materija i anti materija, se osloboduva patem i anti-energija?

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1120 на: 14 Јануари 2019, 11:10:39 am »

https://www.nature.com/articles/d41586-019-00007-1
Цитат
Earth’s north magnetic pole has been skittering away from Canada and towards Siberia, driven by liquid iron sloshing within the planet’s core. The magnetic pole is moving so quickly that it has forced the world’s geomagnetism experts into a rare move.
...the motion of the north magnetic pole made the problem worse. The pole wanders in unpredictable ways that have fascinated explorers and scientists since James Clark Ross first measured it in 1831 in the Canadian Arctic. In the mid-1990s it picked up speed, from around 15 kilometres per year to around 55 kilometres per year. By 2001, it had entered the Arctic Ocean — where, in 2007, a team including Chulliat landed an aeroplane on the sea ice in an attempt to locate the pole.

In 2018, the pole crossed the International Date Line into the Eastern Hemisphere. It is currently making a beeline for Siberia.

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1121 на: 14 Јануари 2019, 11:33:13 am »
God works in mysterious ways

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1122 на: 14 Јануари 2019, 12:57:01 pm »
Многу работа има доле во пеколот, машините се декалибрирале...

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1123 на: 16 Јануари 2019, 10:21:53 am »

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1124 на: 19 Јануари 2019, 17:32:37 pm »
Каде ли сум го слушнал ова ;D 21:58

Можеби требаше во друга тема?