Автор Тема: корисничко искуство со бренд апарати за домаќинството,бела техника  (Прочитано 39095 пати)

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
здраво,
сите сме биле или ќе бидеме пред предизвикот правење кујна и опремување со техничка роба за цел стан.

ми треба корисничко искуство со брендовите што се во нептун,техномаркет,сетек,агротехна и слични

ми треба лцд,фурна,плотна,фрижидер,машина за перење,машина за садови,аспиратор...

лцд најзастапени се лг и самсунг,па сони...дали подобар фул хд или 4к? големина 50-55 инчи.
гледам фурни и плотни beko,whirlpool и elektrolux имаат најботата понуда,помала понуда има bosch.дали обични плотни(од 10-23к) или индукциони(над 23к) плотни?
дали плотна стандардна со 4 рингли или нема потреба 4 па може да се тера со 2 рингли.
фрижидери и машини за перење беко,лг,самсунг.
дали за перална директ драјв,моторот што е директно врзан со бубањот на лг е најдобра опција или да се оди на пренос со каиш?
дали е подобро кондензациона машина за сушење или на онаа другата што и треба отвор за вентилација?
машина за садови дали треба или ? :)

што имате по дома од погорниве брендови и како сте задоволни?

пс.на што да се внимава кога се конструира една кујна?
мислам фурната доле или во средна зона?
чешмата во средина или на крај?
фрижидерот вграден или надворешен?

« Последно менување: 16 Ноември 2016, 13:02:05 pm maci »
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11751
  • Архитект
Одг: корисничко искуство со бренд апарати 
« Одговори #1 на: 16 Ноември 2016, 14:11:54 pm »
Гледам ги не си ги спомнал Gorenje.
Многу добри уреди имаат за во кујна.

Јас вака гласам:

- ТВ - Сони андроид (ако имаш пари за 4к, да тој, ако немаш фул хд)
- плотна ИНДУКЦИСКААА!!! бренд: горење. Имаат најдобри цени и најмногу избор кај нас. 17-18 000ден
- фурна исто така Горење. Имаат лудило фурни. Нема шо да гледаш кај фурните, да не е само симплисити.
- плотна со 4 ригли или 2, зависи колку готви сопственикот. Мене ми требаат 4.
- Фрижидери LG или Samsung. Ист бренд, само внатре во аксесорис се различни. Самсунг има доста повеќе и подобро смислени тракатанци. Вграден ти ограничува простор иначе супер изгледа. Види колку ти треба капацитет. Нормално комората да е долу, да не те болат колената ко ќе треба да се земиш пиво.
- машина за перење: Lg/ Samsung. Дрирект драјвот е закон.
- машина за сушење, кондезациона. Водата во пегла после ;)
- машина за садови. МОРАЛНО! царска работа. Шо поголема и шо поскапа. За 12 - 13 сета/особи (како ги рачунаа). Строго вградлива. Bosch без команди посебни, ама закон пери. Beko - само висока класа модели. 19 - 25 000ден. Вирпул.
- кујната треба да ја прави човек што се разбира од проектирање на мебел. Посебно мебел за угостителски објекти ( НЕ - баба/татко/мајстор/комшија...)
- фурната е убаво да е на средина, ама не е стално пресудна одлука. Жртвуваш работна маса, која е побитна од фурната.
- чешмата каде е поставена зависи од проектантот каде ја предвидел.
- фрижидер вграден ако не ти е битен капацитет а многу ти е битна естетиката. надворешен - повеќе избор, има дисплеј, прави мраз, полниш ладна вода директ итн....
- аспиратор - кој сакаш. да е над 700м3 и да не зафаќа многу место. јас гласам за Лино.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
ТВ - Сони, андроид. Или Самсунг андроид ако има. Со гаранција што поголема, 5 години имаше Сони лани.
Плотна - со гаранција што поголема и со тајмер.
Рерна - со гаранција поголема и со тајмер.
Фрижидер - гаранција поголема, и што е можно поголем со воздушно ладење.
Машина за перење - Самсунг инвертор мотор и гаранција. Кај ЛГ помалку мирисаат алиштата, дали ги плави претерано незнам.
Машина за садови - има бош германски во римеко. Мејд во германија.
Кујна - мајстор за кујни и без комплицирани механизми. Лесно да се менува скршена шарка или дел. Ќе напоменам, без непотребни механизми! Што попрост принцип на работа тоа подобро.
Фрижидер - надворешен (види кујна) непотребни ограничувања и механизми. Што попросто и полесно да се поправа во иднина.
Аспиратор - Некој појак.

Ете. :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20699
Од лично искуство или истражување, можам да препорачам:

ТВ - Филипс
Плотна - Еуролукс (не Електролукс)
Рерна - Еуролукс (не Електролукс)
Фрижидер - надворешен, Бош/Сименс
Машина за перење - Беко
Машина за садови - вградлива, Беко
Кујна - чоек што си ја знае работата, и обавезно фиоки и плакари со меко затварање.
Аспиратор - Еуролукс.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2209
Самсунг фрижидер,презадоволен

Фурна,плотна,аспиратор,машина за садови,чешма и умивалник од Еуролукс бај Фабер

7 функции,водилки со крајни стопери бла ба бла....

Индуктивна со две рингли,плотна со 4 рингли никогаш ама никогаш нема да се вклучат повеќе од две истовремено.....

800 m3/h,60цм,дури и премоќен....

во црна изведба

Аристон маде ин итали  pro st 10 r/3

Машина за садови 6 програми
10 комплета
4 темп. - 40°С, 50°С, 65°С, 70°С
Интелигентен хидрауличен систем
Одложен старт до - 3-6-9 h
1/2 полнење
Сензор за чистота на водата
Активен систем за сушење
Систем за троjно филтрирање на водата
Три зони на распркување на водата
Индикатор за крај на програмата
Индикатори за сол и средство за чистење
Скриен греjач
Заштита од прелевање на водата
AQUA STOP - заштита од поплава
Прилагодлива горна кошница
Модуларна корпа
Омекнувач на вода
Звучен сигнал за крај на програма

Освен фрижидерот кој го зедов од Нептун,сите други елементи ги зедов од www.elektropromet.com.mk ( http://www.skoleks.mk/l_mk/ ) со 5 год. гаранција.

Телевизор Сони 42KDL805 со андроид оперативен систем,попкорн,апликации кои стримуваат од торренти и што и уште не,3Д........

Микробранова Самсунг од Нептун.

Кујната е изработна од ламинатни плочи со висок сјај  PFLEIDERER- Германија (Солопром),кој воедно е и појак и поиздржлив материјал а и далеку поскап од медијапанот,сите вратнички се со меко затворање.

« Последно менување: 16 Ноември 2016, 19:58:58 pm AUDI »
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
Osmica,gorenje ne gi pisav namerno bidejki imav loso iskustvo so klima gorenje,a od muabeti na luge sto zemale aparati ne bile zadovolni od uredite gorenje.
Vaka sajtot i dizajnot na uredite e ok.
neznam kako se so kvalitet na plotni i furni.gledam imaat 5 god garancija.
Najeftinata indukcidka so 4 ringli e ovaa

Najverojatno ke odam so indukciska plotna so dve ringli.

I standard furna,site mi se isti.razlika ima samo vo tajmerot :)

Inaku drugite sto pisaa eurolux namesto electrolux neznam kade go nasle kako brend? Vo neptun i  slucnite imaat electolux.

Lcd bi odel so Lg full hd,4k ne bi deka nema uste hd kanali ne tek 4k.
Masina za perenje lg direkt drajv ili samsung so ladno perenje.
Frizider ja bi da e vgraden vo elementot.
Samsung inverter motor so 10 god garancija.
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20699
« Последно менување: 16 Ноември 2016, 21:44:31 pm velestrumf »
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43922
  • Il Moderatore
- Фрижидер Daewoo двокрилен, левата замрзнувач и ледомат и ладна вода што се копча на водовод - беспрекорно до сега,
- Индукциска плотна Zanussi - беспрекорна до сега,
- Машина за перење садови Gorenje (од поскапите модели со сички екстри) - беспрекорна до сега,
- Машина за сушење алишта Hayer - беспрекорна 6 години и две деца израснати, годинава ѝ сменив каиш и го опраив грејачот.
- Машина за перење алишта Samsung (од поскапите модели) - црккна грејач после истек на гаранција, пушташе вода од садот за прашак (го решив со силикон), а сега после 6 години и електрониката се сјеба.
- Фурна Samsung (од поскапите со тајмери, вентилатори, чуда врагови) - едно време мирисаше на изгорен бакелит, немаше видливи знаци на изгорени елементи, иако ја отворив, сеа веќе не мириса и си работи све како што треба
- Микробранова Samsung - цркна сијаличето уште во гаранција беше, ете уште во темница подгреваме :)
- TV Plasma Samsung 50“ (на времето платен околу 55.000ден) - цркна модулот за напојување, само што излезе од гаранција мораше нов да се набави по соленка цена.

Сите уреди ги имам од 2009 или 2010 година.
Дур работат - од сите уреди сум задоволен од нивната функционалност, но Samsung се истакнаа со цркањето :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
Клима Горење..... незнам каде е склопена. Ќе да ми мириса на Кина.

Провери ги сите уреди од Горење пред да ги купуваш, да пиши made in slovenia.

Иначе јас и брат ми имаме плотна (индукциска) и фурна Горење. Немаме никакви забелешки. Ги убивме од користење. Јас мојата плотна ја начекав во Техномаркет за нешто поевтино 17 - 18к.

Се шо ти треба од Eurolux барај ме, можи да извлечиме некој попуст.

ЕДИТ: Еве ти Karim Rashid линија

http://technomarket.mk/products/09125451/gorenje-ect-330kr

Штета шо е бела.

Отсутен savage

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 612
  • Сузуки Витариче
Плотна - индукциска, со тајмер. Electrolux или Whirlpool. Мојот избор беше Whirlpool 802NE. Задоволен.
Фурна - што поглема со тејмер. Мислам дека тие од 51л се многу мали. Гледај накај 65/75л. Види тоа со чистењето каталитичко/приолитичко. Мој избор Whirlpool AKZM 775 IXL.
Фрижидер - како што пиша осмица8. Задолжително no frost. Јас имам LG.
Машина за алишта - LG или Samsung. Мислам дека direct drive inverter има само кај LG. Samsung фураат некоја EcoBubble технологија.  Јас имам LG 7кг. 1000 вртежи.
Машина за садови - немам многу совети тука. Поголема подобро :) Мој избор Beko.
Телевизор - Sony Android. Ако имаш буџет 4К ако не барај 2015 модел со FullHD. И LG како втор избор.
Аспиратор - LINO или Eurolux.
Потпис.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8157
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Од мене:
Фурна и плотна Electrolux - бесбрекорни од 2006г до сега. Забележително појак од Горење барем на ринглите.
Фрижидер LG на воздух - бесбрекорен од 2006г до сега
Аспиратор Фабер, одличен од 2006 до сега, малку бучен на најбрзо но добар.
Перална Bosch - беспрекорна од 2006 до сега.
Клима Beko inverter презадоволен од на од 2008 до сега. Еден кикс имаше пред 3 години и беше во Видео дата и продолжи беспрекорно. Други два кикса со фреонот беа по вина на мајсторите и дислокација.
Телевизор Philips led од 4-та серија. Солиден, задоволителен и без никаков кикс 3+ години.

Од мојата фамилија и другар:
За Горење имам слушано само негативни работи.
Симо за Самсунг потврди некои лоши муабети.
Беко перална од поевтините срање.
Беко плотна скапа - срање 3 пати рика електроника.
Беко фрижидер евтина серија срање завршна изработка, инаку си работи.
Беко перална од 22,000 денара срање, од нова проблеми, заменета присилно со Bosch во Нептун по нивно негодување.
Електролукс перална 11,900 денари на акција од старт греачот не работеше, сменет под гаранција - беспрекорна последните 2 години.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
ја се извињавам на кратко, ЧИСТО ПРОЦЕДУРАЛНО ПРАШАЊЕ.. нели имаше тема за БЕЛА ТЕХНИКА ВО ДОМАКИНСТВОТО и ова е практично дуплицирање на истата? во нејзе е поише пати разглобено прашањето кој бренд, за кој уред во домаќинството...

благодарам на изгубеното време...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #12 на: 17 Ноември 2016, 11:32:51 am »
Бев во твојата ситуација минатата година.

За правење на кујна имам професионален човек, инженер, наплаќа по проект не по % со долгогодишно искуство. Ако сакаш број пиши ПП.
Само можам да ти кажам дека на кујна за оков и работна рака не се штеди.

Околу техника.

Телевизор: ЛГ 43 lf 630 v добар агол за гледање, на темна позадина не е нај нај, ми се допаѓа опцијата на аудио излез сигналот да оди и преку звучниците на ТВ и преку излезот.
Недостаток можеби оперативниот систем кој што е нивни, не е Андроид. Али мене не ми игра улога тоа.
Од аспект на брзина на раб и сл. за мене е одличен за цената од 30к што ја платив лани.

Кујна,
Машина за садови: Хотпоинт-Аристон
http://setec.mk/White-Goods/Built-in-appliances/Built-in-dishwasher/HOTPOINT-ARISTON-ELTF11M121-C-EU67899
ја користам една година, нормално задоволен, треба само да се прилагоди нивото на сол, бидејќи нашата вода е тврда. Спецификациите ги имаш. Обавезно 60 цм.
Аспиратор:
Целосно вградлив, не телескопски. И јас ги препорачувам Лино т.е. да си земеш од Сколек добри брендови имаат и одлична гаранција од 3 години. Околу моќноста, јас земав 400, али што повеќе тоа подобро. Излезот за воздух е исто битен, најдобро е 15 цм.
Рерна:
Горење
http://www.gorenje.com.mk/proizvodi/bela-tehnika/aparati-za-gotvenje/modeli/vgradni-rerni/bo72sy2b/432408
Важна работа, да има тајмер и ладно стакло. Реално денес не се ни користат многу од страна на жените :) Не се летај мн скапа да купуваш пошто нема ни да ја користите освен за притоплување и сл.
Оваа рерна има скоро се и е од Словенија.
Плотна.
Незнам дали е поважно индукциска или обична, за мене е најважно да имаш барем 2 фази со 2,5мм3 кабел. Значи доволно ватажа за да ја храни, Обично бараат до 7000 вати ако се вклучиш, а верувај се случува и тоа.
Јас ја земав оваа
http://setec.mk/White-Goods/Built-in-appliances/Cooktops/HOTPOINT-ARISTON-KRC-631-T-X65902
Инокс рамката е добра ако случајно потчукнеш со тенџере по работ :)
Али сега имаш индукциска од истиот бренд, тогаш беше ептен поскапа
http://setec.mk/White-Goods/Built-in-appliances/Cooktops/HOTPOINT-ARISTON-KIC-631-C66324
Избрав ваква по совет бидејќи другите немаат голема рингла што се јавува потреба од истата. Од мојот модел можам да кажам дека кога се вклучени ринглите, командите не се премногу жешки за допир што не е случај кај некои други модели. Глеј плотната да ја ускладиш со димензиите на тенџерињата. Патем солидни тенџериња имаш во Меркур Бива 9 парчиња за 3500-4000 денари. Словенски, инокс.
Фрижидер Аристон
http://setec.mk/White-Goods/Refrigerators/Combined-refrigerators/HOTPOINT-ARISTON-EBL-18210-F67606
Сега за сега тера.
Мало бојлерче:
Размисли ако имаш голем бојлер во тоалет ако можеш да го приклучиш, инаку се знае Аристон 10 литри или проточен.
Чешма и лабаво.
Твој избор, али естетски подобри се тие од вештачки гранит. Али се паин ин асс за одржување пошо не смееш да оставиш кафе, чај, ајвар :) така мораш одма да измиеш. Ако зимаш глеј да не биде црна боја зошто бигорот во водата во СК ја ебе секоја естетика. Искуство од колега. Јас земав од Пирамис заедно со чешма со опција за туш од кај Мегатехна ли беше спроти Дојрана. Имаш исто и во Електроелемент, а чешма видов и во Меркур.
Осветлување:
Проектот на СалеСК, проверена работа, само ја би со 4200К лед лента зошто е работна површина.

Тоалет,
Машина за перење
:
Моравме да земе со горно полнење, таков е просторот, Вирпул АВЕ 66910. Глеј да има опции за претперење, дополнително плакнење, регулација на температура и вртежи (мин 1200)
Машина за сушење:
Ова скоро земавме, гледав ... и земав
http://setec.mk/White-Goods/Dryers/CANDY-GVS-D913A2-S69449
Ги има сите опции, да продолжи да врти барабанот  и откако ќе заврши, опција за пониска температура, би ротационен барабан, сензори за влажност итн... Сите машини за сушење со топлотна пумпа имаат има треба повеќе време за сушење за разлика од стандардните, али затоа се А++ додека другите Б или Ц енергетска класа.
Моментално имаш во Нептун акција истата ваква само 8 кг од 24.000 на 20.800.

Најважниот совет. Прашај пред да купиш дали е од излог или фабрички во амбалажа. Транспортерите знаат да ги УНИШТАТ при носење. Гледај да има резерва во случај да се случи тоа. Али во случај и да е од излог и да е последна, кога ќе ти ја донесат НИКАКО не потпишувај ништо додека не ја прегледаш убаво. Значи УБАВО. Ич да не ти чуе ако они се брзале, ноќе било (глеј преку ден да ги донесат) итн итн. Ако има нешто оштетено стави го во забелешка и сл и имај ти документ за тоа. Нека не те понесе еуфорија дека купуваш и побрзо да ги земеш работите. Ќе се каеш. Од искуство кое што за среќа на крај добро заврши. Опасни финти прават, како на пр ако е удрен фрижидерот од напред, ќе ти го свртат со таа страна спрема ѕид. И да ти кажат да им помогнеш никако зошто после ако ти лизне ти ќе си бидеш крив.

Околу кујната, има што каде треба да биде, но зависи и од инсталацијата. Јас морав еден куп преправки да правам, среќа се испадна како по планот на инженерот. Затоа се зависи од него.

Толку од мене, ако нешто др те интересира пиши.
« Последно менување: 17 Ноември 2016, 11:46:04 am AllMightyMe »

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17594
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
За правење на кујна имам професионален човек, инженер, наплаќа по проект не по %

Може на кратко да ми ја посочиш разликата?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #14 на: 17 Ноември 2016, 19:05:34 pm »
Марине.

Како што си има луѓе професионални во секоја област, така си има и во ова.
Луѓе кои имаат школо за проектирање на мебел, ентериери и сл....

Не можи секој што има убодна пила и шупа да прави мебел и да му се верува.

Јас искрено препорачувам кој и да прави нешто во врска со мебел, да си ангажира професионален човек во таа работа.
Ќе зашитеди на простор, време, материјал, нервози, пари и ќе добие естетика.