Автор Тема: Избор на половно возило (караван)  (Прочитано 33768 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14706
Одг: Избор на половно возило (караван)
« Одговори #45 на: 29 Октомври 2016, 00:44:52 am »
Веќе кога глеаш француз не глеам зошто не би одел на C5 avant :) Јас би.

Друга опција можда A6 караван, Volvo...W211 Facelift?

Не ја изчитав цела тема можда си ги искоментирал овие.

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34292
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #46 на: 29 Октомври 2016, 00:51:51 am »
Многу скупо Аудито.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #47 на: 29 Октомври 2016, 00:59:02 am »
Веќе кога глеаш француз не глеам зошто не би одел на C5 avant :) Јас би.

Друга опција можда A6 караван, Volvo...W211 Facelift?

Не ја изчитав цела тема можда си ги искоментирал овие.

Барем двапати кажав зашто не би одел на С5.
А6 караван, од кое годиште и со која километража би бил за да влезе у буџет??
Волво гледам за В50, пошо тоа најдобро може да ги исполни критериумите.
Не гледам зашто би гледал W211 од истите причини како и за А6 караван.

Да прецизирам - што се однесува до премиум марки, од досега пребараното, само по некое Волво исполнува критериуми. Другите (Алфа, Ауди, БМВ, Мерцедес) не ги штиклираат поголемиот број од ставките (или „паѓаат“ на тие кои ми се мене најбитни).
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4000
« Одговори #48 на: 29 Октомври 2016, 08:50:28 am »
Ако одиш на премиум ќе биде помало, како V50. Ако бркаш димензии гледај ги Mazda или Форд (од твојот избор). Со Megane каравен у двата критериума губиш. Волвото што си го видел внатре изгледа „бомбона“. И има мотор далеку подобар отколку да одиш на 1.5 варијантите. Иако Меганот е помала кола, кога ќе го наполниш до врв (а и сандак ќе ставиш веруј ми, па точаци на пета врата) ќе се осети сериозно.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #49 на: 29 Октомври 2016, 09:10:15 am »
Ситреп:
За Мондеото никој не се јавува, нити одговара на мејл.
Волво В50 како модел е постаро. Најдов со 2.0 и 1.6 мотор. Она што мене не ми се свиѓа кај Волвото, е што има само 417 л багажник, што е малку ко за караван.
Најдов друг Меган, со 1.5 дЦи 110 кс, 118000 поминато. Од опрема има све, освен навигација. Иде со летни и зимски гуми, направен е голем сервис и има панорамски кров. Барана цена е 6000, и сериозно ме замисли...

Ако одиш на премиум ќе биде помало, како V50. Ако бркаш димензии гледај ги Mazda или Форд (од твојот избор). Со Megane каравен у двата критериума губиш. Волвото што си го видел внатре изгледа „бомбона“. И има мотор далеку подобар отколку да одиш на 1.5 варијантите. Иако Меганот е помала кола, кога ќе го наполниш до врв (а и сандак ќе ставиш веруј ми, па точаци на пета врата) ќе се осети сериозно.

Не барам строго премиум. Мазда има тенденции за корозија, особено на задниот дел и проблематични дизели. Како што реков, за наведеното Мондео никој не се јавува, а има уште едно со помалку опрема, и цена од 6250.
Моторите над 1.6 повлекуваат повисоки давачки при регистрација (особено дизелите), па треба човек и тоа да го размислува.
Може е Меганот помала кола, ама има сериозно голем багажник. Ако успевавме да тераме со Лансерот, и товарен, и нетоварен, со куфер на кров итн, а со 1.5 бензинец на плин, мислам дека Меганот у најмала рака, подобро би се снаоѓал на тоа поле.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4000
Одг:
« Одговори #50 на: 29 Октомври 2016, 11:51:36 am »
Секој свој есап. Јас исто мислев кога купував Меган караван. Сега не би купил ни караван ни Меган. Можеби би размислил за Волво караван :)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #51 на: 29 Октомври 2016, 12:10:15 pm »
Најдов друг Меган, со 1.5 дЦи 110 кс, 118000 поминато. Од опрема има све, освен навигација. Иде со летни и зимски гуми, направен е голем сервис и има панорамски кров. Барана цена е 6000, и сериозно ме замисли...

Циглата во џеб и на ценкање. Навигацијата и онака е тешка за апдејтирање постојано, а секогаш може да се најде на и-беј и да се инсталира накнадно доколку навистина ја сакаш (не ми се верува јер секој човек користи афтермаркет Гармин или пак телефонска навигација). Ако ти дадат убава цена за колата, со остатокот од буџетот ќе си докупиш некое чипче како на Бушав да ја однесе колата до 135 коња и ќе имаш (по)моќен мотор со ниски давачки.

Отсутен BIMMER

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 132
« Одговори #52 на: 29 Октомври 2016, 15:30:48 pm »
Во Германија живее велештрумф ;)
Ne sum videl/znael :),  vidov deka bara karavan. 
Cim e gore lesno e ke najde kola

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #53 на: 29 Октомври 2016, 16:06:54 pm »
Цело време спомнуваш давачки за регистрација за појаки мотори.
Колку се давачките, вака информативно? Да речиме за 1.5 мотор и 2.0 ?

Отсутен velestrumf

• Легенда
Избор на половно возило (караван)
« Одговори #54 на: 29 Октомври 2016, 18:26:51 pm »
Бевме низ град да видиме шо има, ама првенствено да го увидиме просторот во Меган и во Мондео, пошо ни се главни конкуренти. Се решивме поише да удриме форца у барање на Мондео, па ќе видиме шо ќе биде.

Цело време спомнуваш давачки за регистрација за појаки мотори.
Колку се давачките, вака информативно? Да речиме за 1.5 мотор и 2.0 ?

Еве вака, за две возила од пред 2008, со 1.6 бензин и дизел мотор, за бензинецот давачките се 108 евра, а за дизелот се 247 евра.

Да не знае некој, 2.0 тдци 140 кс (2008) и 1.6 тдци 2011 во Мондео, дали се со ребраст каиш или синџир?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #55 на: 29 Октомври 2016, 20:35:23 pm »
Колку се давачките за 2.0 мотор?

Иначе треба да е на ланче 2.0 тдци

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #56 на: 29 Октомври 2016, 20:45:39 pm »
2.0 бензин - 135 евра
2.0 дизел - 308 евра

*) за возила од Еуро 3 па натаму, произведени пред 11/2008

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
« Одговори #57 на: 29 Октомври 2016, 20:47:32 pm »
ова е на годишни ниво така?не е малце,ама треба да се удри есап (може и веќе си пресметувал) дали се исплати дизел да возиш или бензинец со иста кубикажа.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг:
« Одговори #58 на: 29 Октомври 2016, 21:30:38 pm »
170 евра разлика на годишно ниво лесно ќе се анулира со разликата во парите фрлени за бензин вс нафта. Второ, смешни се 170 евра за тој стандард таму па да ги мислиш.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #59 на: 29 Октомври 2016, 21:45:06 pm »
Башка поевтино одржување и поевтина набавна цена.