Автор Тема: Избор на половно возило (караван)  (Прочитано 33710 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
Избор на половно возило (караван)
« на: 27 Октомври 2016, 23:22:19 pm »
Џелоу пипл... Пошо Сер Лансерот го дадовме у друга фамилија, треба да избереме нов член на нашата. Станува збор строго за караванска изведба на возило и се преферира дизел мотор, но и бензинец не е на одмет (само што ги нема многу асолни по огласи). Буџетот е некои 6500, кој може да се оптегне максимум до 7000, ако станува збор за ептен добра понуда. Барам модели после 2006 година, со максимум 200000 км, со мануелен менувач. Битна работа ми е да има мултифунк. волан, темпомат и да е минимум Еуро 4. Пошто е караван, не е на одмет да има голем багажник (не сите каравани го имаат ова, што е малку чудно).

Потребна ми е помош поради потреба од веродостојни, издржани информации за издржливост и квалитет на некое од возилава.

1. Ford Mondeo 2.0 TDCI Titanium X (12/2008, 151000 km, 7000 Е)
    - не ми се свиѓа ентериерот, ама ми се свиѓа све друго и највише ме влече. Доколку спуштат на цена, онда би бил ептен сериозен конкурент.

2. Renault Megane III 1.9 dCi (05/2010, 144000 km, 5880 Е)
   - одлично изгледа, многу привлечно возило, веќе преговарам да одам да го видам.

3. Mazda 6 2.0 CD DPF (09/2008, 169000 km, 6000 E)
   - солидна километража, одлично изгледа на очајниве слики. Шубе ми е од случаите што ги читам на нет за проблеми со DPF-от. Побарав подобри слики, немаат, викаат и овие биле добри.

4. Renault Laguna 1.5 dCi (12/2009, 112000 km, 6350 Е)
    - со раткапни е, и поради тоа не е баш лична, иначе е океј. Мислам дека моторот е слаб за возилото. Верзиите со 2.0 дЦи се драстично поскапи.

5. Volvo V50 2.0 D (06/2006, 173000 km, 5900 Е)
    - малку застарен модел, ама одлично сочуван. Голема негативност е малиот багажник, особено како за караван.

6. Peugeot 308 SW 1.6 HDi (01/2009, 84000 km, 5000 Е)
    - гангрена на лик, ама изузетно практична кола, со многу погоден мотор. Панорамскиот кров е лудница, и за мене барем, главен selling point.

Има уште еден Меган 1.4 ТСе со 195000 км и Пежо 308 со 1.6 ТНР (124000 км) што ми се (мање-више) у игра. Меганот има солидна километража, додека на Пежото му бараат скоро 7000 евра.

Е сеа, ќе ве молам за веродостојни информации во врска со мотори, издржливост, сервиси (сервисни интервали и чинење), или било какви други информации кои би биле од корист. Доколку некој мисли дека има подобар предлог, нека го сподели. За тие што ќе бараат на мобиле.де, нека го користат 48249 со округ до 100 км, пошо не ми игра улога ако колата е на 600 км од мене (мада поприлично ми е истражена понудата до сега).

- Не барам 1.6 или 2.0 TDI мотори во било какво пакување, поради хорор сториите за пумпа за масло, сензори, чуда, врагои...
- Не барам BMW 3ка, пошо ако е асолна, ќе ми биде далеку од буџетот.
- Не барам Opel Vectra, Signum или Astra H.
- Не барам Alfa 159, пошто е непрактична. Да бирав по лепота, немаше друго да барам, ама не бирам првенствено по лепота (мислам побогу 308ца ми е у игра...). Алфата има висок раб и неправилен отвор на багажникот. Not what you want in an estate.

Однапред ви благодарам за учеството и соработката :)
« Последно менување: 28 Октомври 2016, 15:06:04 pm velestrumf »
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
Одг: Избор на половно возило (караван)
« Одговори #1 на: 27 Октомври 2016, 23:39:34 pm »
дали си размислил за B class?Не сум сигурен,но мислам дека би влегол во буџетот.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #2 на: 27 Октомври 2016, 23:39:40 pm »
Za tie pari mozes i nekoe dzipce da vidis, zavisi kolku ke vozis. Primera radi brat mi sega zema Captiva 2008 za 7.200 so godina dena garancija, benzinec so 120k.
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Одг:
« Одговори #3 на: 27 Октомври 2016, 23:42:13 pm »
Од наведениве Мондеото. Тоа сум го гледал и читал и тој мотор е ептен погоден. Проблемите се сведуваат на капење од гума, силиконче и слични ситници. НО, убаво е да се побара фејслифт. Доаѓа со подобар дисплеј и мп3 конзола. Се гребат пластики околу вратите но сето се средува со малку ццкање низ двор за викенд. Јас би тоа, по можност фејслифт макар и со помалку опрема.

После тоа Меганот. Цените се многу примамливи и колата пристојна, но јас само за 1.5 сум гледал и ми одговара со потрошњата многу. Да се изјасни некој за 1.9 па да се комплетира мислењето. Ем и најнов е од понудениве 2010.

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #4 на: 27 Октомври 2016, 23:45:13 pm »
Јас да си кажам мое мислење :) мондеото изгледа ок и меганот е добар, да се видат на лице место што како се. ама искрено би погледнал пасат б6 2.0 или 1,9 ако најдеш најдобро, 2.0 ако бараш ќе бараш 8 вентилски, ги немаат проблемите со уљена пумпа, еден код на тие мотори е BMP за други незнам вака веднаш да ти кажам, а таму си на место мислам ќе најдеш добар примерок.
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #5 на: 27 Октомври 2016, 23:50:05 pm »
дали си размислил за B class?Не сум сигурен,но мислам дека би влегол во буџетот.

Не, барам караван.

Za tie pari mozes i nekoe dzipce da vidis, zavisi kolku ke vozis. Primera radi brat mi sega zema Captiva 2008 za 7.200 so godina dena garancija, benzinec so 120k.

Не, барам караван. Ако е џипче/СУВ/кросовер, онда би гледал Subaru Forester или Outback, а тие се надвор од буџетот.

Од наведениве Мондеото. Тоа сум го гледал и читал и тој мотор е ептен погоден. Проблемите се сведуваат на капење од гума, силиконче и слични ситници. НО, убаво е да се побара фејслифт. Доаѓа со подобар дисплеј и мп3 конзола. Се гребат пластики околу вратите но сето се средува со малку ццкање низ двор за викенд. Јас би тоа, по можност фејслифт макар и со помалку опрема.

После тоа Меганот. Цените се многу примамливи и колата пристојна, но јас само за 1.5 сум гледал и ми одговара со потрошњата многу. Да се изјасни некој за 1.9 па да се комплетира мислењето. Ем и најнов е од понудениве 2010.

Фејслифтовите се троа поскапи. Мене на слики не ми се свиѓа воланот и централната конзола, ама па не ми текнува тоа да ми пречело на времето кога го возев.
Мегани 1.5 не се наоѓаат, а 1.9 ги има. Лагуна од друга страна, има неколку 1.5, и многу 2.0 дЦи, ама како што кажав, едните мислам дека се слаби ко за толкава кола, а другите се надвор од буџетот.

Јас да си кажам мое мислење :) мондеото изгледа ок и меганот е добар, да се видат на лице место што како се. ама искрено би погледнал пасат б6 2.0 или 1,9 ако најдеш најдобро, 2.0 ако бараш ќе бараш 8 вентилски, ги немаат проблемите со уљена пумпа, еден код на тие мотори е BMP за други незнам вака веднаш да ти кажам, а таму си на место мислам ќе најдеш добар примерок.

2.0 што спаѓаат у буџет се постари (2006-2008) и спаѓаат у „сумњивите“. Не би сакал да си ги фрлам парите на кола осудена на пропаст. 1.9 ТДИ не сум нашол до сеа.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #6 на: 27 Октомври 2016, 23:55:26 pm »
1.9 дци го возам во меган 2 потполно истиот мотор како што го има караванот на огласот. Моторот е фантастика ја тегне колата како играчка. Конкретно овој караван што го постираше има мала километража и би требало да е во одлична состојба. Одржувањето не е скапо користи масло 5_30 за дпф што е околу 50 евра 5 литри канта. Филтри, каиши се комплет ќе те кошта околу 200 евра зборам за цени во Мк. Запази ја состојбата на Дпф-то. За подвозје не знам како се пошто сум нема искуство со 3јка, но би требало да е цврсто, подолготрајно и ефтино ако гледаме по мк2.
1.5 дци е слаб за Лагуната искрено бидејќи  претпоставувам дека  ќе го тераш често на Аутобан. 2.0 дци си е трошач ама има 150 коњи и е на ланче. Сигурно убаво ја носи Лагуната. Прашаведнаш мајсторот за 2.0 дци ми кажа да си седам на 1.5, толку знам за моторот.
1.4 тце е жеден како камила си ги лапа 10 литри ко од шала, башка не знам дали е ЛПГ френдли.

Ти стојам на располагање ако си во Мк да ги пробаш 1.9 и 1.5 моторите колку да имаш некоја претстава.
Поздрав.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #7 на: 27 Октомври 2016, 23:56:54 pm »
Imas uste edna opcija, mada ne znam kolku i za sto ti treba kola.Da se strpis dva-tri cetri meseci te. da go pojacas budzetot. Koga bev kaj brat mi vo mayen (okolu 200 km verojatno od tebe) vo pezo salonot imase 308 karavanki ili megani bea ne se secavam ama nebitno, 2013 so po 120-130k za po 8.000e.  dizeli.
Prosetaj po saloni, vidi na parkinzi nivni sto ima, podobro otkolku internetot.
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #8 на: 28 Октомври 2016, 00:03:52 am »
1.9 дци го возам во меган 2 потполно истиот мотор како што го има караванот на огласот. Моторот е фантастика ја тегне колата како играчка. Конкретно овој караван што го постираше има мала километража и би требало да е во одлична состојба. Одржувањето не е скапо користи масло 5_30 за дпф што е околу 50 евра 5 литри канта. Филтри, каиши се комплет ќе те кошта околу 200 евра зборам за цени во Мк. Запази ја состојбата на Дпф-то. За подвозје не знам како се пошто сум нема искуство со 3јка, но би требало да е цврсто, подолготрајно и ефтино ако гледаме по мк2.
1.5 дци е слаб за Лагуната искрено бидејќи  претпоставувам дека  ќе го тераш често на Аутобан. 2.0 дци си е трошач ама има 150 коњи и е на ланче. Сигурно убаво ја носи Лагуната. Прашаведнаш мајсторот за 2.0 дци ми кажа да си седам на 1.5, толку знам за моторот.
1.4 тце е жеден како камила си ги лапа 10 литри ко од шала, башка не знам дали е ЛПГ френдли.

Ти стојам на располагање ако си во Мк да ги пробаш 1.9 и 1.5 моторите колку да имаш некоја претстава.
Поздрав.

Како би можел да ја запазам состојбата на ДПФ? Како да проверам?
2.0 дЦи во Лагуна е одличен избор, ама е у просек 2000 евра над буџет.
1.4 ТСе ми го зборат како трошач, а не-доволно одач. 1.4 ТSI се осеќа помоќно од него.
Не барам да е ЛПГ френдли, пошо инсталирање на плински уред тука е околу 1500 евра.

Фала ти на понудата. 1.5 дЦи го имам возено и знам отприлика што нуди. 1.9 дЦи ми е комплетна енигма.

Imas uste edna opcija, mada ne znam kolku i za sto ti treba kola.Da se strpis dva-tri cetri meseci te. da go pojacas budzetot. Koga bev kaj brat mi vo mayen (okolu 200 km verojatno od tebe) vo pezo salonot imase 308 karavanki ili megani bea ne se secavam ama nebitno, 2013 so po 120-130k za po 8.000e.  dizeli.
Prosetaj po saloni, vidi na parkinzi nivni sto ima, podobro otkolku internetot.

Проблем ми е што ќерка ми оди во градинка во друго гратче (не е градинка, дневен престој е, кај жена), па малце се комплицираат работите за превоз. Сеа за сеа, се снаоѓаме со точкови или ни прават огромна услуга луѓево што ја чуваат, па ја зимаат и ја враќаат. Башка што, кола е поприлично потребна ствар тука.
Секако дека ќе прошетам и по околните плацеви/салони да видам што се нуди.

Отсутен bubeqwerty

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 570
« Одговори #9 на: 28 Октомври 2016, 00:11:39 am »
Вака набрзина шо ѕирнав на огласчиња, ова ми упадна во очи според тие критериуми:

Audi A4 Avant 1.9TDI
BMW 318d Touring e91
BMW 320d Touring e91
Opel Astra H Caravan 1.7cdti
Seat Altea 1.9tdi 2009

Сите се со сервисна, од кои бе ем вејкиве се од прв газда, а аудито и сеатот се од втор... Сите се со мултифункционален волан, темпомат и над 2006...

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #10 на: 28 Октомври 2016, 00:43:45 am »
1. Аудито е далеку
2 и 3. Изгледаат океј, осим ако Луки не им најде нешто маана. Тоа што мене ми пречи кај нив е релативно малиот багажник.

Astra H не барам, а Алтеа е МПВ, башка Турци ја продаваат.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #11 на: 28 Октомври 2016, 01:05:30 am »
Бемвеата имаат малце проблематичен мотор,не им се погодија алу блоковите

Отсутен bubeqwerty

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 570
« Одговори #12 на: 28 Октомври 2016, 01:17:50 am »
318ката ( од овие линков ) е со таков алуминиумски... Имаат проблем со ланчето - за менување. 320д 163ката си е супер, не е алуминиумски блок, од 177 почнуваат после 2006-та.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44366
  • Il Moderatore
« Одговори #13 на: 28 Октомври 2016, 02:29:20 am »
Ај и јас да се умешам у манџата (коа више глеаш пежоа, фордои и реноа) :
159 http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=233083553  - Кука (и кожа) гратис
159 http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=234127049 - Има по некоја грепка, ништо страшно

Има и постари од 2008, ама нема потреба :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Ученик

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 525
« Одговори #14 на: 28 Октомври 2016, 02:49:43 am »
Бушав фино објасни за 1.9-ката на Рено, конкретно за 130-ката. Иако релативно кратко го имам ( 5000км од прилика ) исто во мк2, да не го урочам, сум супер задоволен. Бидејќи делат ист мотор, ке се задржам конкретно на него.

Конкретниов Меган (1295кг.) е незначително потежок од мк2 Меган (1245 кг), па мислам нема да имаш проблеми кога е во прашање силата. Колата потврдувам, доста фино си потегнува. Да напоменам, според борд грубо низ град ми троши 7.5 отворено 5.5. Повторувам грубо.

Посериозни потенцијални проблеми не би требало да имаш, освен стандард болката на сите дизели - ЕГР и кај поновите ДПФ. Овој мотор го носи по-комплицираниот ЕГР, и во Македонија во официјален чини 3000 денари за чистење. Колку чини нов, искрено незнам, но ако има потреба ке прашам. Од 2006-та се вградуваат Бошови дизни, кои се поиздржливи но и полесни т.е поевтини ако недај боже притреба репарирање.

За мал/голем сервис, да не се повторувам со Бушав, убаво си објасни тој, и ке додадам ако те интересира ке ти пратам фактура да си видиш што и колку ме чинеше мене.