Директно вбрзгување има од 1986та година во комерцијална употреба. Фиат го воведе, VW го комерцијализира. Да, уште првиот TDi е со директно вбризгување. Ти веројатно мислиш дека бош пумпа штом има не е директно вбризгување. Не е поврзано едно со дргуо. PD и CR се скрос различни технологии на директно вбризгување.
Грешна ти е изјавата за тоа кои се погодени 1.9 и 2.0 мотори, само не сакам за тоа да коментирам овде и сега 
Поздрав.
Лоши патишта ај сегеа па и ти остај политика и дипломатија, дај малце коли и внатрешно согорување

.
Иначе не мислам дека штом нема бош пумпа не е директно вбризгување ме изнасмеа. Пошп ЦР има две пумпи за гориво можам да замислам што би мислел тогаш.
Јас поинаку го фантазирам тоа секој дизел што има работна компресија испод 21 е за мене ЦР или 20 на ЕУРО 5 стандард нафта, точка, тој што се замарал со овие работи убо ке знае каде и зошто паѓа товарот на магарето кога се возат тди голфови 6 и 7 со по 16 компресија. Да добро иде види прима док прима се супер ама основните принципи како работи дизелот се згазени.Тоа не е дизел, може само мириса на него.
Што се однесува до грешната изјава за погодени 1.9 и 2.0 со задовлство бев спремен за ова горе да ти доставам слики, ама ти сакаш во друга прилика ајде нека биде така.
Да биде несрекјата поголема при транзиција од 4 во 5ка голф кога радилиците ги шараа беа една црна една сребрена за да ги искористат да не ги фрлат и тоа се случи во Европа оти тие во Америка регулаторите убав стап им удрија.. Е тоа нашиот дупло В.
поздрав