Исофикс не значи дека седиштето е побезбедно. Напротив, повеќе препорачуваат да е врзано со каиши. Заради поглатко движење на детето(седиштето при судар). Исофикст е на шасија врзан и има поголем трзај и најчесто има повеќе повреди кај детето. Има измени на законот во 2017 за детски седишта.
Мојата кола нема исофикс.
Тотално е небитно дали е со исофикс или не. Каишот си ја брка истата работа.
Најчесто тие со исофикс повеќе место зафаќаат и коштаат повеќе.
Prvpat slusam deka nekoj preporacuva so kaisi pred isofix. Kaj go ima toa, koj zakon za detski sedista se promenil, link nekoj, bas me interesira.
Ako se gledaat testovite na ADAC, skoro I da nema razlika vo sigurnost pomegju sediste so I bez isofix. Povekje mesto nemoze da zafakja, potpolno isto sediste e, no kosta povekje.
Jas imav sediste grupa 0-1 bez isofix koe go zemav pred da se rodi, I potoa zemav grupa 2-3 so isofix, bez kaisi od samoto sediste. Za ova vtorovo isklucivo isofix barav bidejki bez toa ke trebase sekogas kaisot da e vrzan za da ne se prefrtuva koga e prazno na sekoja krivina, pa koga ke treba da sedne deteto da mora odvrzi pa zavrzi. Bidejki mora sam da se kaci vo kola I da sedne (golem problem e ako nekoj proba da mu pomogne, veruvam poveketo deca se takvi), isofix-ot mi e godsent. Isto taka isklucivo 2-3 grupa barav a ne 1-2-3 bidejki ne mi trebase delot-potpunkata za grupa 1 sto se koristi (crveniot del na slikata gore). Znam deka se pisuva nasiroko deka e pozelno deca do 5-6 godini da se vrzuvaat so kaisi od samoto sediste a ne so kais od kolata, no jas bev resen da zemam isklucivo bez kais zosto so prethodnoto sediste, poslednite nedeli pred da go smenam, kaisite pocnaa da go grebat/stegaat okolu noze, kaj vratot, I neznam kade se, ili potocno bi rekol deka samo taka kazuvase od nekoja (nesfatliva) pricina. A mozebi I imalo pricina, koja neli dete od 3 godini nemoze ili neznae da ja kaze.
Tishlaufer, postov go vidov vcera koga veke pisa deka si zemal novo sediste. A bas si rekov da ti go ponudam moeto Chicco eletta grupa 0-1 koe mi stoi doma I neznam sto da mu pravam. Kako novo e, da go izlozat vo prodavnica komotno moze da se prodade kako novo I nekoristeno.