@osmica8 @Simo - Carrier159 Сме го правеле муабетот и порано ама еве уште еднаш да пишам.
Седиште без ISO-fix се држи само на каишите од колата, при фронтален удар кога целото се поместува само нанапред каишите ќе го задржат. Кај категорија 1, кога се користат каишите од седиштето за да го држат детето, а каишот од колата се користи за врзување на самото седиште, нема проблем. Проблемот е кај кат. 2 и 3, кога се користи каишот од колата и за врзување на детето и за фиксирање на седиштето. Тогаш не можеш да го стегнеш каишот преку детето како Себастијан Лоеб и да нема воопшто флексибилност за да не мрда.
Пријатели кои имаа ептен мала сообраќајка, странично ги мавна друга кола, ми кажаа дека целото седиште со се дете, без ISO-fix, уредно врзано, било поместено на средина на задото седиште, а и логично бидејќи самото седиште не е фиксирано за колата.
Некое вакво:
Кај Cubex-от што го користиме јас и веле основата се врзува со ISO-fix, а перницата пред детето се врзува со каиш од колата, така да моментот на „ублажување“ на ударот е присутен. Иако не верувам дека сериозните производители на детски седишта (не оние 2 за 50 еур) имаат саглам каиши кои исто така апсорбираат дел од силата при ударот. Така да муабетот „боље е без ISO-fix“ ми е нелогичен.
Еве за што правам муабет: