Автор Тема: Бебешко/детско седиште за во кола  (Прочитано 51584 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11735
  • Архитект
Одг: Бебешко/детско седиште за во кола
« Одговори #90 на: 19 Февруари 2018, 10:15:51 am »
Нема потреба од 360 седиште.
Сите колички доаѓаат со транспортер.
Кој се користи до 9-12 месеци.

После тоа ти треба седиште.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #91 на: 19 Февруари 2018, 10:42:57 am »
Нема потреба од 360 седиште.
Сите колички доаѓаат со транспортер.
Кој се користи до 9-12 месеци.

После тоа ти треба седиште.
Site kolicki doagaat so transporter? Uh, kade ziveam jas sto povekjeto kolicki (normalna cena) bea samo kolicka za dete so cetiri trkalca?

360 stepeni sediste e samo bezpotrebno frlanje pari. Isto kako da treba vozackoto sediste da se vrti za da mozes polesno da sednes  >:(
Demek olesnuva stavanje na bebeto vo kola? Mislam deka e duri potesko da go stavis deteto koga sedisteto e svrteno nakaj tebe. Mnogu ponormalna pozicija za "manipuliranje" e napred-nazad.
Ima mnogu ubavi sedista grupa 0-1 so koi duri ni transporter ne treba. Jas sum koristel takvo sediste od bebe dokaj 3 godini.

Присутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7056
« Одговори #92 на: 26 Февруари 2018, 10:27:53 am »
@osmica8 @Simo - Carrier159

Сме го правеле муабетот и порано ама еве уште еднаш да пишам.

Седиште без ISO-fix се држи само на каишите од колата, при фронтален удар кога целото се поместува само нанапред каишите ќе го задржат. Кај категорија 1, кога се користат каишите од седиштето за да го држат детето, а каишот од колата се користи за врзување на самото седиште, нема проблем. Проблемот е кај кат. 2 и 3, кога се користи каишот од колата и за врзување на детето и за фиксирање на седиштето. Тогаш не можеш да го стегнеш каишот преку детето како Себастијан Лоеб и да нема воопшто флексибилност за да не мрда.

Пријатели кои имаа ептен мала сообраќајка, странично ги мавна друга кола, ми кажаа дека целото седиште со се дете, без ISO-fix, уредно врзано, било поместено на средина на задото седиште, а и логично бидејќи самото седиште не е фиксирано за колата.

Некое вакво:

Кај Cubex-от што го користиме јас и веле основата се врзува со ISO-fix, а перницата пред детето се врзува со каиш од колата, така да моментот на „ублажување“  на ударот е присутен. Иако не верувам дека сериозните производители на детски седишта (не оние 2 за 50 еур) имаат саглам каиши кои исто така апсорбираат дел од силата при ударот. Така да муабетот „боље е без ISO-fix“ ми е нелогичен.

Еве за што правам муабет:

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #93 на: 26 Февруари 2018, 10:32:48 am »
Првпат слушам дека има седиште каде што со каишот од колата се врзува и детето.

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #94 на: 26 Февруари 2018, 10:50:13 am »
Мислам дека кога се користи каиш за врзување директно на дете (после 7 години) се користи само долниот дел од седиштето, како бустер, а не цело седиште.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #95 на: 26 Февруари 2018, 11:12:14 am »
Тогаш е сигурно како и ти како возач со каишот.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #96 на: 26 Февруари 2018, 11:17:02 am »
Sto preporacuvate? Samo sediste so iso fix?

Присутен AUUU

• Легенда
« Одговори #97 на: 26 Февруари 2018, 11:17:40 am »
Првпат слушам дека има седиште каде што со каишот од колата се врзува и детето.

Се правиш луд или .... ?

Тогаш е сигурно како и ти како возач со каишот.

НЕ Е ИСТО. Твоето седиште е фиксирано за шасија !

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
« Одговори #98 на: 26 Февруари 2018, 11:29:00 am »
Јас имам слични седишта како горе што се на сликата. Не сум имал проблеми со изместување на детското седиште. Ако е убаво врзано со појасот, тогаш не мрда. Не знам твоите пријатели какво седиште користеле, не сите седишта се исти. Моите седишта за двете деца се вакви:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34067
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #99 на: 26 Февруари 2018, 11:35:42 am »
@osmica8 @Simo - Carrier159

Сме го правеле муабетот и порано ама еве уште еднаш да пишам.

Седиште без ISO-fix се држи само на каишите од колата, при фронтален удар кога целото се поместува само нанапред каишите ќе го задржат. Кај категорија 1, кога се користат каишите од седиштето за да го држат детето, а каишот од колата се користи за врзување на самото седиште, нема проблем. Проблемот е кај кат. 2 и 3, кога се користи каишот од колата и за врзување на детето и за фиксирање на седиштето. Тогаш не можеш да го стегнеш каишот преку детето како Себастијан Лоеб и да нема воопшто флексибилност за да не мрда.

Пријатели кои имаа ептен мала сообраќајка, странично ги мавна друга кола, ми кажаа дека целото седиште со се дете, без ISO-fix, уредно врзано, било поместено на средина на задото седиште, а и логично бидејќи самото седиште не е фиксирано за колата.

Некое вакво:
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Кај Cubex-от што го користиме јас и веле основата се врзува со ISO-fix, а перницата пред детето се врзува со каиш од колата, така да моментот на „ублажување“  на ударот е присутен. Иако не верувам дека сериозните производители на детски седишта (не оние 2 за 50 еур) имаат саглам каиши кои исто така апсорбираат дел од силата при ударот. Така да муабетот „боље е без ISO-fix“ ми е нелогичен.

Еве за што правам муабет:
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Како успеало да се помести седиштето на средина на колата? Каишот кога се закопчува во средина на седиштето го држи тука најцврсто, нема шанси седиштето да мрдне.

Присутен AUUU

• Легенда
« Одговори #100 на: 26 Февруари 2018, 11:39:03 am »
Немам појма..

Иначе муабетот ми беше, како што кажа Симо, дека не се сите седишта исти... Тоа од Chicco Grow-up 123 е одлично за парите, и често е на промоција па се наоѓа за околу 100 еур.

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #101 на: 26 Февруари 2018, 12:53:04 pm »
Јас ова го имам. Ептен задоволен

https://www.youtube.com/watch?v=cHPm9IhpV18

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11735
  • Архитект
« Одговори #102 на: 26 Февруари 2018, 15:06:14 pm »
Заклучок од до сега искажано во темава:

- Нема незадоволни корисници на детски седишта. Секој си е презадоволен од изборот. Било дали е од 50е или од 500.

Така да......

Што и да купите, нема да згрешите.
100% satisfaction guarantee.
Па ова нема ни на Топ Шоп.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6111
  • 69
« Одговори #103 на: 27 Февруари 2018, 00:32:25 am »
Дека ние израснавме возејќи се во детски седишта, и дека колите тогаш беа тестирани на NCAP и дека беа закопчувани со isofix, без тоа никако не ги купувале...
Ама да, тогаш беа други времиња.
Тогаш луѓето возеа со памет, сега возат со купени дозволи.
Точно...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
« Одговори #104 на: 27 Февруари 2018, 06:46:34 am »
Дека ние израснавме возејќи се во детски седишта, и дека колите тогаш беа тестирани на NCAP и дека беа закопчувани со isofix, без тоа никако не ги купувале...
Ама да, тогаш беа други времиња.
Тогаш луѓето возеа со памет, сега возат со купени дозволи.
Точно...

Сигурен сум дека многу деца у државава сеуште растат стоејќи на предно сувозачко седиште, неврзани стоејќи помеѓу предните две седишта, и со родители на кои не им е гајле дали се тестирани колите на NCAP, најчесто двајцата со цигара у уста и затворени прозори додека се возат.

Ама не сум сигурен дека сакам моите деца така да растат.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.