Автор Тема: Opel Astra GTC - Дизел изведба, совет при купување.  (Прочитано 9948 пати)

Отсутен affect

• Почетник
  • *
  • Пораки: 38
Opel Astra GTC - Дизел изведба, совет при купување.
« на: 04 Септември 2016, 16:13:34 pm »
Здраво дечки.
По константно следење на форумов ете решив да се зачленам  :P.
Во план сум да купам Опел Астра ГТЦ модел (година на производство 2005-2007), конкретно ме интересира мислење и искуство со дизел моторите бидејќи таков сакам да земам. Пред неколку дена имав можност да пробам 1.7  и  1.9 кој беа солидни, сепак сакам и ваше мислење околу целокупниот изглед и перформанси на автомобилот.  ;)
« Последно менување: 04 Септември 2016, 16:28:50 pm affect »

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
Одг: Opel Astra GTC - Дизел изведба, совет при купување.
« Одговори #1 на: 04 Септември 2016, 17:51:17 pm »
Astra GTC изгледа одлично. Ако начекаш со OPC бодикит уште подобро.

Генерално е reliable кола. Одлично изгледа од надвор, внатре е ствар на вкус  - мене централната конзола не ми праи мерак.

1.9-литарскиот CDTI мислам дека се прави во две варијанти - 120 и 150 коња. И двете варијанти се океј, 150-коњската е подобра. :)

Кај секоја половна кола се сведува на одржувањето. Ако е добро пазена колата, секоја ќе трае долго. Ако си нашол веќе кола, нема да згрешиш.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Одг:
« Одговори #2 на: 04 Септември 2016, 18:20:42 pm »
Зимај. Ќе си ставиш само паркинг сензори и затемнети стакла.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4019
« Одговори #3 на: 04 Септември 2016, 19:01:56 pm »
Јас би одел на 1.7 дизелот. Од тоа шо имам читано е more reliable engine него ли 1.9
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #4 на: 04 Септември 2016, 22:19:58 pm »
Јас би одел на 1.7 дизелот. Од тоа шо имам читано е more reliable engine него ли 1.9

1.9 е Фиат/Алфа мотор, и е единствено нешто кај Фиат/Алфа што е bulletproof. Све ќе откаже ама тој мотор ако се грижел некој за него ќе вози. Мојот најдобар другар има тотално дијаметрално искуство со 1.7 моторот. Да беше само еден мотор, океј, ама 4 мотори поминаа низ колата, сите 1.7, сите со околу 100.000 километри, сите со различни проблеми.
Скинат дихтунг два пати, тотална хаварија. Еднаш црево за вода се скина (ова океј, секому може да се случи), прегреа моторот, се искриви нешто во блокот. Последниот пат уље му шприцало низ дизната за гориво.

Моја препорака е проверената верзија на Фиат/Алфа.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44365
  • Il Moderatore

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен TheHeatIsOn

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 515
« Одговори #6 на: 05 Септември 2016, 00:00:22 am »
Spored sajtov Alfa podobra bila :)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44365
  • Il Moderatore
« Одговори #7 на: 05 Септември 2016, 00:12:28 am »
Прашањето е дали е толку подобра колку што повеќе пари треба да дадеш ново возило кога купуваш.
Но тука муабетот е за 1.7 или 1.9 cdti, и затоа е пратен сајтот, не за да се види дали има нешто подобро или полошо.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4019
« Одговори #8 на: 05 Септември 2016, 01:55:14 am »
Од сајтот:

1.7 CDTI (Isuzu) diesel engines are generally very reliable but not as refined as the 1.9 CDTI (Fiat) variants. Crucial to fit the timing belt accurately for smooth running.

1.9 diesels can be good to drive, but give a lot of problems: Failed EGRs; Choked DPFs leading to failed turbos; Failed timing belts, often because the waterpump seized. Belt, tensioner, pulleys and waterpump need replacing every 40,000 miles. More info about 1.9CDTI timing belt failures here: 1.9CDTI Timing Belt Failures; Failed alternators. Typically fail around 40,000 miles; Failed manual gearboxes - particularly the 150hp models. £1300 to replace from Vauxhall. Listen for whining noises from the high gears on the test drive. Reports of them failing as early as 40,000 miles are not uncommon; Failed turbos.

И едноставно пребарај 1.9 cdti issues на гугл и ќе најдеш многу повеќе коментари за проблеми со тој мотор него ли за 1.7 цдти.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен onedeaf

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 64
« Одговори #9 на: 05 Септември 2016, 16:45:32 pm »
Јас би се одлучил за 1.9 цдти на алфа/фиат. Најпрвин овој мотор има душа и е многу жив, 6 степен менувач и многу спортско чувство зад воланот. 1.7 дизелот на исузу незнам дали е истиот со оној во астра Г, ама е во секој случај покласичен дизелаш. На астрата на татко ми 3 пати откажа компјутерот на бош пумпата, што беше главна причина да се одтарасаме од колата. За волја на вистината не ми се верува астра Х да го користи истиот 1.7 мотор од претходната генерација.

Имам возено караван Астра Х со 1.9 цдти со 150 кс и најтопло ти го препорачувам моторот. Имаш филинг како да возиш просечен спортски бензинец, а потрошувачката е за просечен турбо дизел.

Со овие генерации на Опел Астра имам пријател кој имаше многу лошо искуство со хидрауличниот кумплунг, каде лагерот му пукна и остана заглавен менувачот и без глицерин, а мислам дека користи еден ист канистер за глицерин и за кочници и за менувач со двојна инфузија, што доста страшно звучи доколку останеш без глицерин. Ова му се случи на астра 6 години возрасна и со наводни 120к км.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1936
« Одговори #10 на: 05 Септември 2016, 17:07:21 pm »
Иако користи ист резервоар за глицерин, неможеш да останеш без глицерин во кочниците. Истото се случи и на мојата Astra, на слична километража. Во втора ставаш на изгасена и цепаш. :)

Инаку не е нешто чест дефект, немој да се плашиш или да те одвлекува од купување. Нема кола што нема маана, да не се лажеме. Како ќе ти се погоди. Топ количе е Astra GTC.

Отсутен affect

• Почетник
  • *
  • Пораки: 38
« Одговори #11 на: 05 Септември 2016, 18:18:12 pm »
Ко шо рече ДимитарМК, нема кола што нема маана. Се зависи од одржувањето на самото возило од предходниот сопственик. За 1.9 моторите сум чул доста позитивни коментари, но сепак тој мотор кај фиатот знае да направи често пати и проблем со линискиот каиш, затегачот на каишот и алтернаторот. Иако сум повеќе за дизел мотор сепак доколку сретнам зачуван бензинец може да влезе во изборот.

Отсутен onedeaf

• Јуниор
  • **
« Одговори #12 на: 05 Септември 2016, 19:24:18 pm »
Бензинците на Опел се доста издржливи и меѓу најевтините за одржување. Конкретно 1.6 твинпортот е убав мотор, малку побучен од останатите агрегати, поради тоа што е на ланче кое е побучно од каишот. 1.6 троши 5-10% повеќе од најзастапениот на нашиот пазар 1.4.
Во секој случај на големи брзини и високи обртаи на машината, зборам за на отворено, бучноста на моторот се осеќа во кабината и се јавува потребата од таа 6-та брзина на менувачот.
Кај 1.9 цдти  во 6-та на 160км/ч работи на 3000 обртаи и не се ни осеќа моторот. Тоа ми е најголем бенефит од шестката. Истиот мотор во Шеви Круз, строго таксиран во Скопје на борд има 7.8 авериџ консампшн, што за град е над просекот на конкурентите. БТВ крузчето го здробија возење и немаат маки со каишот или лагери на алтернатор и водна пумпа.

Бензинците на Опел се многу подобни за плинче и возење на систем 1 километар 2 денари.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2653
« Одговори #13 на: 05 Септември 2016, 20:57:57 pm »
^
Овој 1.6 твинспорт што велиш, атмо или со турбо? Нели астра х 1.6 имаат и таков и таков.
Јас имам возено астрата Х 1.6 атмосферец на плин, и некако ми се виде(слушна) баш тивок. И на бензин и на плин си работи тивко...  шознам... Може субјективно.. Ама стварно убво возење има, бар до 60-70 км/х колку што повозев

Отсутен onedeaf

• Јуниор
  • **
« Одговори #14 на: 05 Септември 2016, 21:09:00 pm »
^
за вожњата особено низ град немам примедби. Ќе да беше атмосферен. Турбашите се 6 брзински ако добро сум информиран. Ми смета што на високи обртаи се слуша моторот во кабина, таа 6-та е ите како потребна. А со плин гага вожњата, одржување исто евтино, Опел е идеално решение за буџетски бензинец од средна класа.