Точно така, јас тоа време го паметам убаво ама не како нешто што било подобро, туку како животна лекција. За жал, од тогаш наваму сè оди само на полошо. Нема прогрес, нема подобрување тажно, ама вистинито. 21 век сме, 2026 година, а платата е бедни 22 илјади денари, односно околу 350 евра.
Доста е веќе со манипулации. Нека излезат, нека прошетаат низ сите градови, низ цела држава, па нека видат колкави се платите. Брат ми, со два факултета, високо образование и одговорна работа, зема едвај 50.000 денари. Два факултета а не е во партија, не е „сендвичар“, не е ни вемеровец, ни комуњар, ни од било која од тие 50+ регистрирани партии во оваа вукојебина.
Имаш над 10.000 вработени што ни самите не знаат што работат, а земаат плата. Зошто? Ни тие не знаат. А цела нација страда. Немаш функционален здравствен систем, па понатаму сè е распад.
Имаш медицинска сестра што работи за под 25.000 денари. Имаш доктор што не е партиски, со плата од едвај 40.000 денари, по 8 години студирање, жртвувано здравје и живот, и учење цел живот. И после ќе ти дојде некој пратеник да ти соли памет — човек што зема 120.000 до 150.000 ЕВРА за еден мандат. Што точно прави тој човек добро за сите нас што живееме тука?
Ако сум јас печалбар и работам во странство, тоа не значи дека еден ден нема да се вратам и да работам во Македонија. Зошто да не работам и да живеам тука?!
Еве, нека земаат сите тие во собрание, влада, министри и тие измислени функции плата како нас од 22.000 до 50.000 денари па нека дадат пример. Не можеш ти мене да ме убедуваш со приказни и манипулации.
Стави јасно правило: 169 работни часа месечно × 7 евра на час. И секоја година, на 1 јануари, по 1 евро покачување. Ако 2026 е 7 евра, 2027 да биде 8 без разлика која партија е на власт. После 4 години, мислам дека никој не е толку глуп како во времето на Титова Југославија со 4 одделенија школо.
Не бранам никого и не напаѓам никого. Секој што се родил ќе умре. Ама додека живееме да има смисла. Да не живуркаме. Тоа почнува од системско уредување на општеството, односно државата.
Ние ќе умреме, ама додека сме живи нема да трпиме и затоа и си одиме за подобро И СЕГА НАЈЈАКОТО ПА ОДЕТЕ СИ КАДЕ ВИ Е АРНО. Имаш луѓе што не се симнуваат од прес-конференции. Ало човече, зошто земаш плата? Објасни ми. Зошто земаш плата и што точно придонесуваш со твоето постоење тука? Кратко и јасно.