Автор Тема: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори  (Прочитано 956014 пати)

Отсутен ацика

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
Одг: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори
« Одговори #1815 на: 22 Јуни 2015, 20:58:10 pm »
здраво ,  која е цената за плински уред за опел астра   од 2001  , 1.6   62 kw

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
  • Пораки: 869
  • http://www.plimont.com тел.02/2554-666
    • galerija
« Одговори #1816 на: 26 Јуни 2015, 15:58:24 pm »
Здраво Плимонт

Јас имам едно прашање. Пред некој ден почна да ми зуи бензинската пумпа. Кога дојдов дома, ја згаснав колата. После еден саат веќе неможев да ја запалам. Бензинската пумпа не ја слушав веќе ни на контакт ни на верглање.

Пробав да ја запалам колата директно на плин со држење на копчето и си запали од прва. Не знам дали е нормално, ама додека работеше на плин на 30 секунди имаше титкање од неколку пати.

Денес ја заменив бензинската пумпа , сега на контакт и на верглање ја слушам дека работи, ама пак не пали колата. Ја запалив пак на плин, пак го имаше титкањето и пробав додека работи да сменам на бензин, ама не ми даде.

Прашањето ми е:
Дали менувањето на бензин е овозможено кога колата се пали така со држење на копчето? Дали е можно следново сценарио: поради неисправната пумпата за бензин плинскиот систем да смета дека бензинскиот систем е невалиден и не префрла на него воопшто?
Да не плинскиот систем го има блокирано протокот на бензин (како кога работи на плин) и да си го враќа бензинот назад, а колата нема да запали? Дали титкањето е нормално кога се пали на плин директно или сигнализира некоја грешка.

Дали е можен квар во делот од плинскиот систем што прави префрлање од плин на бензин при гасење на колата? Системот да не префрла на бензин, а нема да префрли на плин бидејќи нема температура постигнато?

Се работи за Даеву Нубира со АЦ СТАГ плински систем.

И уште нешто. Некој ми спомна дека може 10тина пати да се пали колата на плин директно, после нема да дозволува. Дали е вистина тоа?

Според информациите кои ги споделивте со нас, проблемот е сеуште во бензиската пумпа и во притисокот на бензинот кој доаѓа до моторот.
За да се реши проблемот ќе мора да се обратите во сервис за Daewoo/Chevrolet или кај автоелектричар.
Ќе се обидам редоследно да одговорам на Вашите прашања:

Дали менувањето на бензин е овозможено кога колата се пали така со држење на копчето?
 - По стартување на моторот со интерветен мод-со директно стартување на плин, нема опција за префрлување на бензински погон, односно копчето е "замрзнато" на опцијата плин, се до наредното гаснење и стартување на моторот

Дали е можно следново сценарио: поради неисправната пумпата за бензин плинскиот систем да смета дека бензинскиот систем е невалиден и не префрла на него воопшто?
 - Не е можно.

Да не плинскиот систем го има блокирано протокот на бензин (како кога работи на плин) и да си го враќа бензинот назад, а колата нема да запали?
 - Не е можно.

Дали титкањето е нормално кога се пали на плин директно или сигнализира некоја грешка.
 - Да, титкањето е нормално по стартување на моторот директно на плин, се повторува на секои една или две минути

Дали е можен квар во делот од плинскиот систем што прави префрлање од плин на бензин при гасење на колата? Системот да не префрла на бензин, а нема да префрли на плин бидејќи нема температура постигнато?
- Не е можно.

Некој ми спомна дека може 10тина пати да се пали колата на плин директно, после нема да дозволува. Дали е вистина тоа?
-Да , вистина е дека такво ограничување има кај некои системи, но кај АЦ Стаг нема , односно опцијата директно палење може да се искористи неограничен број пати (но се препорачува тоа да се прави само кога е неопходно).

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #1817 на: 26 Јуни 2015, 15:59:46 pm »
здраво ,  која е цената за плински уред за опел астра   од 2001  , 1.6   62 kw

За Опел Астра 1.6 од 2001 год. предвидено е вградување на секвенционален плински уред со торусен резервоар кој се поставува на место на резервно тркало. Наша препорака е уредот Ланди Омегас Ево, со цена од 570 евра. Вообичаено кај овој модел на Астра се поставува торусен резервоар со зафатнина од 43 до 47 литри.

Отсутен Beki

• Почетник
  • *
  • Пораки: 46
« Одговори #1818 на: 04 Јули 2015, 02:42:30 am »
Која е цената за вградување на плински уред на Ауди А4 2.0 130ks (2001 год.).

Отсутен ace_banja

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #1819 на: 04 Јули 2015, 12:08:32 pm »
Plimont dali davate na rati i na kolku, vgraduvanje na plinski ured

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
« Одговори #1820 на: 05 Јули 2015, 22:05:41 pm »
Пред 2 недели ми снема плин на колата и ја возев 4-5 дена на бензин со празна плинска боца. И отидов на плинара ја наполнив боцата колку што собира и откако се наполни слушнав како нешто ми диши отпозади кај боцата, влегувам да возам внатре и ми мириса на плин. Отидов одма кај плинар извадивме капакот на боцата зема прсна еден спреј да провери од каде диши.
И каде што е стрелката од таму дишеше

Дечкото ми кажа дека таму имало некоја гумичка и дека морам да го истрошам плинот за да се смени гумичката.
Арно ама после 2 дена престана да диши, го истрошив плинот и еве двапати ставам по 500денари и не диши.

Дали е можно од тоа што 4-5 дена боцата беше без капка плин и таа гумичка се исушила и не дихтува убаво па откако ја наполнив боцата почна да испушта и после од плинот омекнала и сега пак си дихтува и затоа не диши??

Дали да отидам да ја сменам или да си терам вака?

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3868
« Одговори #1821 на: 05 Јули 2015, 22:47:00 pm »
Smeni ja ne si praj od gotovo veresija bespotrebno ;D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1822 на: 06 Јули 2015, 01:44:03 am »
можда со притегање ке се реши... но не смееш да претераш... земи имбусот и притегни.. инаку да, тука има гумичка, и таа знае да окртави после некое време. ако е пукната, ке диши се додека има плин во боцата. ако е само окртавена, има добри шански со притегање да престане да диши, т.е. да си купиш време што се вика уште сезона-две...

сепак, јас би ја сменил... не би си играл... со жив плин во гепек, има клипчиња како моци им се расцетуваат колите... а за мењање на таа гумичка, само скроз празна боца. збориме за еден стварно евтин зафат... колку и да ти изгледа комплицирано, всушност не е скапо...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #1823 на: 06 Јули 2015, 09:25:31 am »
Дали е точно дека не може на сите Пежо 308 да се вгради плин и кои податоци ви се потребни да видите дали може или не?

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #1824 на: 07 Јули 2015, 07:19:03 am »
Која е цената за вградување на плински уред на Ауди А4 2.0 130ks (2001 год.).

Цената  за вградување на плински уред за Ауди А4 2.0 е 540 евра за уред Ланди Омегас Ево со цилиндричен резервоар до 60 литри. Доплата за торусен резервоар кој се поставува на место на резервно тркало изнесува 30 евра. Фотографии од АудиА4 со вграден плински уред може да се погледнат на http://www.plimont.com/galery4/index.php?/search/3261

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #1825 на: 07 Јули 2015, 07:25:29 am »
Plimont dali davate na rati i na kolku, vgraduvanje na plinski ured

Imame poveke moznosti za plakanje na rati
Cesto upotrebuvana opcija e plakanjeto so kreditna karticka Visa ili Master od STB na 6 rati bez kamata.
Ponatamu, vo Plimont moze da se aplicira za namenski kredit , koj se odobruva preku Stopanska Banka, samo so licna karta bez ziranti.
Najnovata ponuda e namenski kredit i od Alfa banka, so kamata od samo 4.9% i rok na otplata do 7 godini.
Plimont ima dogovor za sorabotka so poveke institucii i kompanii, a so koj se ovozmozuva vrabotenite vo ovie institucii i kompanii da plakaat na 12 rati bez kamata so zadrska na plata. Spisokot mozete da go poglednete na nasata veb-strana.
Tuka e i moznosta za plakanje na rati vrz osnova na prethodno potpisan notarski dogovor, so koja ima dve varijanti na otplata
-prvata  e pri  vgraduvanjeto na uredot da se uplatat 9000 denari a ostatokot na sumata se otplaka so mesecni rati od po 20 evra,
-vtorata  e celata  suma da se otplaka na 12 ednakvi mesecni rati.

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #1826 на: 07 Јули 2015, 07:29:36 am »
Пред 2 недели ми снема плин на колата и ја возев 4-5 дена на бензин со празна плинска боца. И отидов на плинара ја наполнив боцата колку што собира и откако се наполни слушнав како нешто ми диши отпозади кај боцата, влегувам да возам внатре и ми мириса на плин. Отидов одма кај плинар извадивме капакот на боцата зема прсна еден спреј да провери од каде диши.
И каде што е стрелката од таму дишеше
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Дечкото ми кажа дека таму имало некоја гумичка и дека морам да го истрошам плинот за да се смени гумичката.
Арно ама после 2 дена престана да диши, го истрошив плинот и еве двапати ставам по 500денари и не диши.

Дали е можно од тоа што 4-5 дена боцата беше без капка плин и таа гумичка се исушила и не дихтува убаво па откако ја наполнив боцата почна да испушта и после од плинот омекнала и сега пак си дихтува и затоа не диши??

Дали да отидам да ја сменам или да си терам вака?

Најдобро е да го прифатите советот на сервисерот кој сте го контактирале, и да го посетите со празен резервоар за да се отстрани проблемот.

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #1827 на: 07 Јули 2015, 07:40:51 am »
Дали е точно дека не може на сите Пежо 308 да се вгради плин и кои податоци ви се потребни да видите дали може или не?

Во Пежо 308 во моментов се среќаваат 2 типа на мотори:
- МПИ мотор од класата Принц кој ПСА групацијата го развиваше заедно со БМВ. Овие мотори можат да се конвертираат на плински погон со стандарден секвенционален плински уред. Цената е 570 евра
-мотор со директно вбризгување од серијата ВТИ. За овој тип на мотори имаме на располагање уреди Ланди Омегас Директ, кои се произведуваат посебно за секој код на мотор.Цената на овие уреди е 1100 евра Во моментов производителот Ландирензо има опции на  Омегас Директ уредот кои се наменети за ВТИ моторите на Пежо со следните кодови на мотор:
-5F02
-5F06
-5FR
-5FT
-5FU
-5FV
-5FX
-5FY
За подетална информација можете да ни го испратите кодот на моторот, или да не посетите со возилото во нашиот сервис во населба Ченто

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
Одг:
« Одговори #1828 на: 07 Јули 2015, 08:51:09 am »
Ви благодарам на одговорот, проследен е до сопственикот, ќе ве контактира

Отсутен salt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 286
  • Opel Astra fan
    • Blog Za Mkd muzika I iOS aplikacii
« Одговори #1829 на: 11 Јули 2015, 20:48:20 pm »
Здраво плимонт, да прашам што систем ќе ми предлижите за сеат ибица 1.4  85 КС 63 KW 2009 година и дали има некој попуст за плаќање во Кеш!?
« Последно менување: 11 Јули 2015, 20:53:26 pm salt »